Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online Gatita
8708 příspěvků moje polička 26. prosince 2017 20:47

0zero7  Nevím, jestli to tu už nebylo, ale ještě je dobrá z červené řepy (uvařit, rozmixovat, smíchat s nějakou "bází", např. sýr typu Lučina).Já to mám ráda na žitném chlebu a přidávám modrý sýr a nějaká semínka na ozdobu. Když vynecháš tu bázi, tak by to mohlo fungovat i jako dip, ale obávám se, že už by to chutnalo moc zdravě

A pak je dobrá lososová, přesný recept bych hledala na finských serverech. Patří tam hlavně nasekaný uzený losos, nějaká ta "lučina" a hromada kopru, každá rodina to dělá asi jinak.

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 26. prosince 2017 20:49

Gatita ja delam lososovou bez kopru, s cibulkou:-) lucina jj

Online Gatita
8708 příspěvků moje polička 26. prosince 2017 20:52
Reakce na barbucha:

Renusatko 

Je to tak výborný, že ačkoliv přísná pravidla slušného severského chování zapovídají dojídat poslední kus (čehokoliv), natož se po něm natahovat před někým jiným, tady to nikdy neklapne! A já už jsem párkrát způsobila zvednutá obočí, když jsem se hlásila o druhej/třetí/čtvrtej... kousek.

Už jsem to i chtěla dovézt, ale v kufru by se pomlátil a v příruční tašce by, ehm... no prostě nevydržel cestu 

Já jsem se s tím tabu sežrat poslední kousek setkala opakovaně i v ČR.  Takové to, že se na míse krčí poslední chlebíček a nikdo se o něj nehlásí. Docela by mě zajímalo, jak to tedy je. Je to  faux pas, vrhnout se na poslední kousek, nebo ne? Ale to patří spíš do "blbých" dotazů...​

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 26. prosince 2017 23:10
Reakce na barbucha:

Je tam taky losos, a krevety a kdovíjaký potvory, na sendvičovým chlebu prokládaným krémovejma pomazánkama... to je tak strašně dobrý, že bych ho byla schopná sežrat celej sama!

Snad se mi někdy poštěstí se do takovýho dortu zakrojit. 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 00:06

0zero7 kdyz jsme nekam pozvani nebo naopak zveme, delam hummus nebo hraskovy dip. Ten se dela tak, ze rozmixujes mrazeny hrasek, rozmrzly na konzumovatelnou teplotu spolu s balenim riccoty. Ochutis soli, peprem a citronovou stavou. Je uplne idealni na namaceni zeleninovych tycinek nebo grissini

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 00:32

Diky vsem. Nakonec jsem udelala v podstate bramborovy salat, ale vse nastrouhane na jemno. 

Delavali jsme to doma na chlebicky. Myslim, ze to bude fajn. Nektere napady si schovam na priste. Diky moc!

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 01:18

Gatita V Japonsku je to tak, že ti prostě pořád přikládají, pokud nenecháš zbytek. Týká se to zejména alkoholu, tam je opravdový trapas, pokud má tvůj soused v hospodě prázdnou skleničku (netýká se to tedy jen hostitele, ale i spolusedících). Myslím, že u nás to bude podobně, pokud je prázdná mísa/talíř, je vhodné doložit? Tak možná proto ty poslední věci zůstávají. 

Offline barbucha blogger
36165 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 11:00

Gatita 

V Čechách mi to všecko přijde takový ležérnější, nesežrat poslední chlebíček se mi zdá spíš podobný držení hrnku se zvednutým malíčkem  jakože i kdybych měla stokrát chuť nebo hlad (a doma vylizovala talíře i po dětech), přece jsem jemná dáma a žádnej nenažranec  Ale i kdyby, tak se nad tím nikdo nepozastaví...

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 11:11

Gatita asi bych se nevrhala, ale když mám chuť tak si dám i ten poslední:-) logicky je to signál pro hostitele aby občerstvení doplnili, pokud stůl zůstane prázdný, beru to jako signál že se jde domů:P

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 11:19

Renusatko tjo to je blbý s tou kačenou, asi trochu jiný teploty v troubě nežs byla zvyklá? muž dělá kachnu na 120 od 6 do 12 a je dokonalá, letos si usmyslel na husu. takže začal už večer, pekla se celou noc myslím jen na 100 a od rána pak na těch 120 a teda taky super. jsem z toho měla obavy protože když jsem ji kdysi před lety zkoušela já, tak místo k sobotnímu obědu byla k nedělní večeři:D

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 11:29

viktorka_od splavu Kamaradka takhle pekla krocana a taky vynikajici. Ja kruty a krocany jedla cele detstvi, babicka s mamou tyhle klasicky cesky pecene fakt umej, ale na tomuhle krocanovi nesehaly ty predchozi pecinky ani po kotniky:-)

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:01

Karja krocan byl taky ve hře, ale jelikož jsme to nikdy ani nepekli ani nejedli nikdo z nás, tak jsme si netroufali, dělá se tak stejně? vcelku jen pomalé pečení bez nějakých špumprnáklů?

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:02

viktorka_od splavu Já jsem ji pekla od půlnoci na 80, v 6 jsem přidala na 120 a ve 12 ještě půl hodinky na opečení. Byla velká, ale dle mého asi stará, jinak to není možné. Normálně se při tomhle pečení úplně rozsype. 

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:07

Renusatko no uvidíš jestli je ta trouba nová třeba se ještě ukáže při pečení jiných věcí, myslím že věk dotyčné by na to neměl mít až takový vliv:-) jinak takhle dlouho je to vcelku zbytečný, kačeně stačí těch 6 hodin (poslední půlhodina odkrytá a asi na víc, to nevim přesně, ale vychází mu to prostě stopro - oběd musí být 12:00 přes to nejede vlak:P

musím říct že jsem mívala hodně ráda maminčinu (tradičně pečenou) kachnu, ale tohle je úplně jiná liga - maso se rozpadá, kůžička vypečená a pod ní nesmí být už žádnej tuk... ten pěkně pomalounku vyteče a nepřepaluje se. maminka ho slívala a proto jsem taky pečení kachny mívala za složitou věc. pche:D

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:09

viktorka_od splavu To presne nevim, ja osobne jsem pekla vzdycky je stehna, protoze je to obri. Mati nikdy nepekla pres noc a taky to upekla. Zeptam se te kamaradky, delala to podle nejakeho americkeho receptu a hodim to sem. Ale rekla bych, ze vam to bude chutnat, je to dobre maso.

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:11

Karja super, moc děkuju! oni u nás v obchodě měli právě kachny, husy i krocany a ten krocan byl zhruba stejná velikost jak ta husa. a ta nám vyšla k obědu akorát:-) husy byly s drobama i bez a vzala jsem s - polívka byla do-ko-na-lá!:-)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:16

viktorka_od splavu Tak naše kačena měla skoro 5kg, loni jsem ji pekla stejně a byla v pohodě. To dlouhé pečení používám spoustu roků. Je to úplně jedno, jestli ji tam dám o půlnoci a v 6 jen zvednu teplotu. Dělám to i proto, že se mi ráno nechce sedět v kuchyni a čekat, až se trouba nahřeje a taky proto, že se mi plech s kačenou nevejde do lednice a na lince to od večera nechávat nechci. 

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:17

Renusatko Hele, mně se jednou takhle nepovedla kachna z domácího chovu. Peču ji pokaždé stejně (to dvanáctihodinovou), bylo to i ve stejné troubě a prostě byla tuhá jak prkno, usoudila jsem, že jak má tolik volnosti, má vypracované svaly  od té doby už kupuju zase jen blátivky ze suproše....

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:20

Garfie No tahle měla i strašně silnou kůži. Ne tuk, ten byl pryč, ale opravdu kůže snad víc než 1cm. Tchýně od bráchy mě uklidnila, že se to prostě občas stane, ale mě to stejně štvalo. Tak snědla se, jen to nebylo ono. 

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:22

Renusatko No zamrzí to, to chápu :-( snad to vyjde příště!