Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Meejja
14 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 09:03

Boloňskou dělám podle Marcelly Hazan: 

https://cooking.nytimes.com/recipes/1015181-marcella-hazans-bolognese-sauce . Mléko na začátku a vyvařit (pomáhá “rozložit” maso), víno klidně i červené, přidávám víc rajčat a peču v troubě

Offline barbucha blogger
36165 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 09:03

Já jsem viděla v nějakým kuchařsko-cestopisným pořadu přípravu přímo v Bologni, v nějaký vyhlášený hospůdce - kořenová zelenina nastrouhaná a osmahlá, hovězí mletý a sekaný rajčata.

Bez mlíka/smetany, rozhodně žádná slanina Koření nevim (možná to bylo tajný), to už asi záleží na vkusu každýho soudruha. Já jsem si vozívala hotovou směs se sušenýma rajčatama...

To mi připomíná, že dneska máme na jídelníčku špagety aglio olio. Dělaj je moc dobrý a už se na ně těším, po všech těch pečenejch rybách a řízkách 

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 09:16

barbucha te slaniny nebo sunky vazne jen kouskcwk, platek, nepredstavuj si kus speku;-) kdyz se vysmazi spolu se zeleninou chytne to po ni takovy lehoulinky uzeny nadech.

aglio olio bych si dala hned. ale bude uzeny

49476 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 09:37

na konci treba posypať eidamom, žiaden parmezán

macko.pu už drahnou dobu tě podezírám že patříš do rodiny!

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 09:53

macko.pu Ja uz to tady psala asi milionkrat, ale my oblibeny rizoto je s vnitrnostma, kecupem a eidamem:-). Jako taky delam takove tonitalske ve vyvaru s parmazanem, ale to nejak neni ono:-)))

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 10:00

Karja tvl  nedovedu si představit kombinaci vnitřností, eidamu a kečupu. Ale je pravda, že mám taky svý úchylnosti v jídle, taže proti gustu...

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 10:04

Karja 

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 10:08

ice Neni to spatny, urcite je to lepsi nez klasicky cesky jidelnacky rizita, ktery jsou suchy:-). A je to hrozne energeticky, ale me obecne vnitrnosti nejak ,,dobijej,,. Vlastne na korenove zelenine podusis drubezi droby, plus treba nejaky maso, takze je to spis takova polevkova smes. Das hrasek z pixly, rejzi. No a pak uz jen ten kecup a eidam:-))). Je to jediny jidlo, krom zapecene housky, ktery jim s kecupem, jinak pro nej nemam zadny vyuziti ani do vareni nic. No samozrejme ryzi jedine obycejnou Bask nesmis to prznit zadnou lepsi!:-))

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 10:12

macko.pu Jako to italske je dobre, delala jsem zjara hodne chrestove, ale me prijde, ze se z toho tolik nenajim. Uz jednou vysvetlovala Grossularia, ze to nase ceske rizoto je vlastne z balkanu, takze to neni zas jakoze bychom kurvili ta italska jemna:-)).

49476 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 11:30

Karja jj u nás je oblíbené "srbské" rizoto - to je takové to jídelnové, a parmazán se k němu fakt nehodí:-)

jenže všechna ostatní jídla "po italsku" co fakt miluju, z rýže i těstovin, jsou bez parmezánu taková "jalová" a eidam ho rozhodně nenahradí. jenže macko.pu našim chlapům prostě parmazán "nevoní", dožadujou se toho eidamu, ovšem takový aglio olio s eidamem se prostě jíst nedá no

já zas pro změnu nerada ementál, jak je to sladký, brr

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 11:57

viktorka_od splavu Jo, srbské mám taky ráda. Do ryze italských je parmazán nutnost, do českých se to zase leckdy nehodí. Mně spíš baví, že ten eidam je prezentovanej jako levná náhražka parmazánu. Přitom, když se koupí nějakej cenově rozumnej parmazán, třeba v Lidlu mají chutnej, Gran Moravia mi tolik nejede, tak ten eidam nevyjde o tolik levněji, protože se ho do jídla musí dát mnohem víc. 

macko.pu Přesně, mně kdyby někdo řekl, že už můžu v životě používat jen jeden sýr, tak by to byl eidam, holt bych si aglio oilo už nedala no. Mně prostě chutná, že nemá žádnou výraznou chuť:-D.

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 11:57

viktorka_od splavu Jé, ementál já ráda! 

Dnes dělám kuřecí prsa na žampionech. Žampiony jsem neměla, ani nepamatuju.

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 12:11
Reakce na barbucha:

Já jsem viděla v nějakým kuchařsko-cestopisným pořadu přípravu přímo v Bologni, v nějaký vyhlášený hospůdce - kořenová zelenina nastrouhaná a osmahlá, hovězí mletý a sekaný rajčata.

Bez mlíka/smetany, rozhodně žádná slanina Koření nevim (možná to bylo tajný), to už asi záleží na vkusu každýho soudruha. Já jsem si vozívala hotovou směs se sušenýma rajčatama...

​Přesně! Přesně takhle nás to učil mistr Fabio na kuchařské škole. A bylo to kousek od Bologne. Žádné mléko, žádná slanina. Žádná "vylepšení" A taky žádné vážení. 

Odpoledne jedu na masáž a cestou zpátky se musím stavit pro lilky a mozzarelli. Mám akutní absťák! Včera jsem si udělala cuketu s parmazánem a dneska to bude zapečený lilek s parmazánem a mozzarellou v rajčatech. Už se nemůžu dočkat!!!

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 12:11

Dalia Jé, to bylo jedno z mých prvních jídel, co jsem uměla vařit, kuřecí nebo vepřové na žampionech s rýží:-D. Taky jsem ho nedělala ani nepamatuju.

Offline barbucha blogger
36165 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 12:46
Reakce na Karja:

macko.pu Ja uz to tady psala asi milionkrat, ale my oblibeny rizoto je s vnitrnostma, kecupem a eidamem

Ještě že už jsem obědvala, jinak by mě přešla chuť