Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:25

Renusatko no tak to byla spíš husa než kačena, ne?:-)) naše husa měla myslím 6kg. maminka párkrát měla taky domácí, říkali tomu husokačena a tu určitě pekla jinak/dýl.

kačenu míváme obyč malou, co se vejde do skleněného pekáče, pokud je jen pro nás, a tu dáme večer nasolenou nakmínovanou do lednice, muž si dá budík na 6:00, strčí do trouby zapne a jde zas spát:-) nahřátá být snad nemusí, to by to sklo mohlo taky prasknout.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:33

viktorka_od splavu Když na ní byo kačena, tak doufám, že to byla kačena. . Bereme je z Mikrofarmy a můžeš si vybrat, jestli chceš 2kg nebo víc. V obchodě bys tak velkou určitě nekoupila. Kdybych už několikátý rok eměla tak velkou, tak si řeknu, že je to tím. 

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:36

Renusatko každopádně takovou obryni bych pekla jako tu husu, to je jasný, od večera. ale na 80 bylo aspoň v mojí staré troubě málo, to jsem tehdy dopadla s husou jak jsem psala - byla hotová až další den odpoledne

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 12:43

viktorka_od splavu ono ji nepomohlo ani několik hodin dopečení po obědě...teda tomu zbytku. Bylo to tuhé pořád stejně, tak si myslím, že s teplotou nebo způsobem pečení to nesouviselo. Kdoví, kde kačenu ulovili. Třeba byla tak tuhá, proože jim několik let unikala. Nebo jim někdo ve výběhu vyměnil svoji starou za mladou . No to už je jedno, uvidíme příště. 

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 13:41

Renusatko 

My už kachny nekupujeme. Kupujeme u našeho řezníka kachní prsa (bojím se, bojím, že budou asi od Burešů, tak se radši neptám). Nesnáším totiž obírat kosti.

Pečeme je ve velké remosce, tedy vždy 6-8 ks. Jak jsou tam naskládané, vypeče se sádlo a prsa se vlastně konfitují v kačením tuku. Není lepší příprava než konfitování.

Nikdy nejsou vysušené, ani se pečením nesmrsknou. Už nikdy jinak!! Pečení trvá cca 1,5 - hodinky.

V životě jsem lepší kačenu nejdela.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 14:16

Dadoo Při tom pomalém pečení ty prsa taky nejsou vysušené. Ona ta kačena nebyla vysušená, ale fakt tuhá. Tak z těch asi 20ceti, co jsem takhle pekla to bylo poprvé. U nás byl spíš opačný návrh, jestli příště nekoupíme jen stehna.

Doma mě spíš štve, že 20 povdených je rázem po obědě zapomenuto. O téhle už manžel mele 3 dny a pořád má nějaké svoje rady....jo, ten manžel co umí udělat akorát čaj. 

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 14:27

Renusatko Mela bys jet na dovolenou a nechat ho doma o hladu. Ja mam jednoho svagra docela kritickeho, tak mu rikam, joo, tak ty si priste nedas, nebo za tyden u tebe, uz docela zacina mlcet. Ja kritizovani jidla nemam rada, jakoze chtelo by to, nechtelo by to, moc takovy, moc makovy. Bud to pochvalim nebo to snim a mlcim, kdyz pro me nekdo vari.

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 14:38

Karja jojo přesně, taky odpovídám "super! příště vaříš ty" akorát jim to zavře ty nevymáchaný tlamky jen na chvíli bohužel:-( švára taky zvládá maximálně ten čaj ale remcání to by mu šlo

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 14:40

Dadoo já mám ráda když jdou kosti z masa lehce vytáhnout. to je dokonale upečený. jinak stehna/obírání to taky neni nic pro mě. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 14:48

Ještě teda musím naopak napsat, že bílý svařák měl velký úspěch. Nakonec jsem podle Florentýny udělala sirup do svařáku a do celého hrnce nakrájela citróny a pomeranče. I to šílené víno to značně vylepšilo. A co myslíte? Další jsme dostali pod stromeček 

Dnes jsem si sirup nalila do čaje a paráda, takže i ten zbytek využití najde. 

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 18:02

Offline černá káva
2137 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 18:03

rozarka  Pěknou ji máš.

Offline notna
9544 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 18:07
Reakce na Garfie:

Renusatko Hele, mně se jednou takhle nepovedla kachna z domácího chovu. Peču ji pokaždé stejně (to dvanáctihodinovou), bylo to i ve stejné troubě a prostě byla tuhá jak prkno, usoudila jsem, že jak má tolik volnosti, má vypracované svaly  od té doby už kupuju zase jen blátivky ze suproše....

​Ono to tak je. První upečená domácí kachna byla u nás taky tuhá. Chce to péct trochu déle. Na druhou stranu se dle mojí zkušenosti ta domácí pečením nezmenší a lépe chutná. Už máme jen domácí.

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 18:13

Jakou děláte boloňskou omáčku? Já většinou bez receptu, ale teď jsem chtěla vsadit na něco jistějšího, tak jsem vsadila zvolila Florentýnu, ale je to takovej nedomrlej recept. Nějaký tipy?

Offline brrr
12392 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 19:11

Karja Podle Vaňka? Já ji dělám tak od oka.

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 19:21

brrr Právě já jí dělávám taky od oka a podle toho, co mám doma. Dnes se mi vyvedla paradoxně nejmíń:-D.

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 19:53

Karja Kdyby ti to stačilo až po 3,1. Mám ve škole perfektní recept přímo od mistra kuchaře z našich kurzů z Itálie.

Offline černá káva
2137 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 20:13
Reakce na Dadoo:

Karja Kdyby ti to stačilo až po 3,1. Mám ve škole perfektní recept přímo od mistra kuchaře z našich kurzů z Itálie.

​Mohla bych také poprosit? Mně by to po prázdnináchstačilo. Díky.

49476 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 20:14

Karja podle pohlreicha, jak na potvoru nemůžu najít odkaz ale mám to uložený, je zatím nejlepší co jsem vařila

BOLOŇSKÁ OMÁČKA

Množství: 5 porcí

půl kila mletého masa (správně vepřové, ale může být i hovězí nebo směs)  2 lžíce oleje nebo sádla, případně i slanina nebo šunka  1 velká cibule 1 pár stonků řapíkatého celeru  1-2 větší mrkve 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku nebo krabička drcených rajčat  lžička soli dle chuti: česnek slanina nebo šunka červené víno muškátový oříšek, bobkový list, rozmarýn a šalvěj

Zásada: 3 x se musí připálit

Nastrouhejte mrkev nahrubo a začněte opékat na oleji (případně na slanině), po pár minutách přidejte cibuli na kostičky a řapíkatý celer na plátky.  Jakmile je zelenina propečená, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho při tom nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu - změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte červeným vínem a nechejte úplně vydusit, až se znova začne připalovat. Poté přilijte zhruba 200 ml vroucí vody, tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, přidejte koření.

Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce pobublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu. 

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 27. prosince 2017 20:17

černá káva Děkuju,v kuchyni se mi daří lépe,než u PC. Obrázek jsem dala až díky viktorka_od splavu