Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline ice
1933 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 13:23
Reakce na Karja:

Dalia Jé, to bylo jedno z mých prvních jídel, co jsem uměla vařit, kuřecí nebo vepřové na žampionech s rýží:-D. Taky jsem ho nedělala ani nepamatuju.

Přesně, to bylo první co jsem vařila jako samostatně bydlící, ale žampiony jsem dávala plechovkový 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 13:26

poctivý eidam je ok, problém je, že ten v supermarketech moc nebývá... s parmezánem srovnávat nelze, protože to jsou dva různé sýry ... 

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 17:35

nolita Přesně to jsem chtěla napsat. Myslím, že i s tím Pohlreichem je to trochu dezinterpretace, protože on kritizoval český "ajdam třicítku" sypaný do úplně všeho.

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 18:11
Reakce na Dadoo:

​Přesně! Přesně takhle nás to učil mistr Fabio na kuchařské škole. A bylo to kousek od Bologne. Žádné mléko, žádná slanina. Žádná "vylepšení" A taky žádné vážení. 

​Mistr Fabio si ale recept "vylepšil". Proč ne. V rámci variací na dané téma. 

Tradiční recept - přesné složení bylo v roce 1982 vloženo do notářské úschovy boloňské obchodní komory  -  opravdu obsahuje půl sklenky mléka. 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 20:07
Reakce na nolita:

poctivý eidam je ok, problém je, že ten v supermarketech moc nebývá... s parmezánem srovnávat nelze, protože to jsou dva různé sýry ... 

​No přesně tak. Já kvalitní eidam miluju. Stejně tak parmazán. Oba sýry u mě najdou uplatnění, každý jinde (eidam nejlépe na krající dobrého chleba).

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 20:16
Reakce na :

ja namiesto parmazána kupujem, grana padano, ten je obecne o polovicu lacnejší a kvalita je podla mňa rovnaká, (len to nesmie byť ten prášok, ľudia kúpia nastrúhaný parmigiano reggiano, ktorý budú potom rok používať a potom začnú blabotať reči na margo eidamu :)))

​Podle mě kvalita stejná není a cenový rozdíl určité opodstatnění má, i když od některých výrobců je grana padano uspokojivá.

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 20:19
Reakce na ice:

Přesně, to bylo první co jsem vařila jako samostatně bydlící, ale žampiony jsem dávala plechovkový 

​Kuřecí na žampionech (z plechovky) s rýží znám z dětství. Lahůdka, kterou jsem se nikdy nezkusila vyrobit sama.

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 20:23

Mám ráda jak naše "srbské" rizoto (ale léta jsem se s ním nestkala), tak italské risotto a to patří mezi moje nejčastěji vařená jídla. Hříbkové nebo hráškové nebo cuketové nebo jakékoli. 

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 20:31

domenica já to "jídelnové" z hloubi duše nesnášela, ale to doma vařené (co si vyžádaly děti) není zlé, když se použije dobré maso. nedávám akorát ten hrášek. http://www.rizotorecept.cz/srbske-rizoto-recept/

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 20:36

viktorka_od splavu 

Určitě by mi chutnalo. I s hráškem. Podobné dělávala maminka.

Škoda, že spoustě lidem rizoto zabila školní jídelna. Ono tam tenkrát navíc tak zvláštně nevonělo... 

49476 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 20:44

domenica naše maminka ho snad nevařila vůbec. já měla rizoto za takové "odpadní jídlo", v té jídelně v něm hlavně bylo takový divný "maso", nějaký odřezky, chrupavky a takový hodně ekl věci že jsem se to fakt bála dát do pusy

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 21:26

Dnešní návštěva u bratra přinesla, mimo jiné, poznání, že buvolí mozzarella se zakysanou smetanou, citronovou kůrkou a šťávou a s chili papričkou (autor receptu Jamie Oliver) je naprostá delikatesa.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 21:35

domenica vypadá dobře. Mozzarellu mám ráda, tak vyzkouším asi zase jinou variantu. 

49476 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 21:43

domenica no to zní výtečně!

Offline milacka
5891 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 22:28

domenica Túto delikatesu dôverne poznám a veľmi rada si ju aj pripravujem, mňam.

Offline Karja
44961 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 22:47

domenica Da se to hribkove risoto varit I ze susenych hribku, aby to nejak chutnalo? Mam jich hrozne moc, na vuni jsou hodne intenzivni, takze do polevek, pod pecene maso lepsi nez cerstve., ale takhle se to asi nehodi co? 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 28. prosince 2017 23:47

Karja 

Tak to se máš!  Stačí tak 1-2 hodiny nechat zalité vlažnou vodou a scedit. Pak s nima pracovat, jako by byly čerstvé.

Offline MP Marge
6925 příspěvků moje polička 29. prosince 2017 01:24

domenica naše maminka ho snad nevařila vůbec. já měla rizoto za takové "odpadní jídlo", v té jídelně v něm hlavně bylo takový divný "maso", nějaký odřezky, chrupavky a takový hodně ekl věci že jsem se to fakt bála dát do pusy

​Mne je uplne hanba to priznat, ale to byl presne duvod, proc mi rizoto ve skolni jidelne vzdycky hrozne chutnalo 

Jinak maminka doma delala z mleteho hoveziho, coz mi taky chutnalo, ale uz min. 

Ja jsem vubec, koukam, byla takovej vdecnej stravnik...

Offline MP Marge
6925 příspěvků moje polička 29. prosince 2017 01:25
Reakce na domenica:

Dnešní návštěva u bratra přinesla, mimo jiné, poznání, že buvolí mozzarella se zakysanou smetanou, citronovou kůrkou a šťávou a s chili papričkou (autor receptu Jamie Oliver) je naprostá delikatesa.

​Prosim, kolik ceho?