Sweet Potato jeziis zas! promin.. Garfie ![]()
Jídlo a vaření
viktorka_od splavu Hele, nebylo. Když jsem dopekla, plný pekáč sosu a dost to pálilo. Dala jsem to na 220, zredukovalo se to a vůbec to nepálilo :-).
999 su srab zjevne
(jsem tam nedala ani tu lzici chilli, jen lzicku. nikdo by to krom me nejedl:-(
Mám dotaz ke kulajdě. Proč ji mám vždycky takovou mdlou? Nechci tam dávat příliš octa.
Ronna Co tam dáváš? :-) Já podmásli, smetanu, divoké kořeni, houby v octě, ztracena vejce a kopr. Jo a taky brambory, ale ty chuť nedělají:-),
Ronna a dáváš i kysanou smetanu? Já dávám obě, nebo creme fraiche teď nově a i ocet. Hodně hub,brambory, kopr jen kdo chce. Vejce (ztracený nebo rozmíchaný, podle toho jak moc se můžu rozšoupnout)
Brambory, namočené sušené houby, kmín, nové koření, kuličky pepře. Pak zakysanou s moukou, kopr, ocet a dosolit. Možná mám na množství tohoto všeho mnoho vody. Asi litr a půl na 4 brambory.
Ronna co to delat ze zeleninoveho vyvaru? Kulajdu zrovna nedelam teda, ale hodne jidel prestalo byt mdlych, kdyz jsem tam zacala pridavat ten vyvar. Udelam si ho hodne silnej, zamrazim a pak to tak nejak naredim s vodou do tech polevek, koprovky atp. Davam to I do lusteninovych polevek, kde by vlastne nemusel byt, ale je to proste chutnejsi.
Ronna Já nerozumím, proč bys měla mít kulajdu "mdlou" Vždyť je to jenom o dochucení. Dostatečném dochucení.
Dochucuji tak dlouho, dokud to není akorát. Pokud enchceš dávat příliš octa, použij kysanou smetanu. Ale pokud nechceš mdlou chuť, budeš ocet muset stejně přidat, kulajda prostě musí být nakyslá. Na brambory bobkový list. Dostatečně osolit, na konec hodně kopru.. Sušené houby nedávám vždycky a když, nasypu je rovnou k bramborám a vařím je společně, žádné namáčení, to je zbytečné.
Mdlá chuť je jenom z nedostatečného, slabého, dochucení, žádné speciální finty nejsou potřeba.
Brambory dávám vařit jenom do malého množství vody. Jen aby byla trochu nad brambory. Pak, po zahuštění povolím mlékem a smetanou. Uber vodu. Nic jiného mě nenapadá.
Ronna mně teda napadá, já nic nevařím takhle že bych to holý házela do vody.. jednak jak píše Karja, do vývaru, a navíc je vždycky lepší to nejdřív orestovat na oleji nebo másle, případně sádle. kulajdu teda nevařím, ale zjevně i ta jde, viz tu http://fresh.iprima.cz/recepty/jihoceska-kulajda
viktorka_od splavu Cukr do kulajdy???
Když mně podobné recepty přijdou jako splácanina. Nacpat tam do toho co nejvíc, aby to vypadalo "moderně". Mám ráda jednoduché vaření, ne recept jak pro alchymistu ![]()
999 Maso prý solí a pepří automaticky, recept nerecept. Takže zprudka osmahne maso (není to nutné, protože se stejně rozpadne, ale občas to dělá, spíš aby se lehce připálilo, že se to projeví na chuti, je to právě víc "BBQ"). Maso pak dá do rýžovaru (pomalého hrnce), v hrnci bokem udělá omáčku (tj. všechny ingredience-žádný olej!), ochutí jak potřebuje, nechá projít varem aby mohl přesně poznat chuť a tu potom naleje na maso. Omlouvá se, že tě trochu mystifikoval, ale recept prý nejvíc odpovídá ingrediencema. Co se omáček týká, používá tuto, hlavně prý nemáš brát Heinz, ta je strašná. Na konci teda omáčku zredukuje, jak jsem psala, a naleje zpátky. Uff, tak přece jen se mi z něj něco podařilo dostat, asi ocenil vážný zájem ![]()
viktorka_od splavu Ocet dává, musí to být ten jablečný, asi není tak silný jako normální. Sladí prý taky dost, ale důležité je, nechat tu omáčku provařit bokem a pak ochutnat a fakt si to udělat podle vlastní chuti a až potom nalít na maso. Jo a dělá ho určitě dýl než je v receptu, tak osm hodin odhaduju....(zase sakra není doma, ale zeptám se a doladíme to :-)
Garfie Moc děkuju. Doufám, že to do oslavy vychytám...:-)
viktorka_od splavu horkou vodu do jisky? vzdyt to se musi zdrcnout ne?
Garfie v tom receptu je veprove, pokud dela hovezi, je to urcite na dele.
Garfie super, díky. jasněže jsem tam nedala lihovej ocet, ale jablečnej nemám tak jsem použila vinnej:-) provařit bokem, jasný. jinak dnes se mě děti ptaly kdy zas budu dělat texaský maso:P
Dadoo no jak říkám, já kulajdu nevařím, ale cokoliv vařím, tak aby to mělo chuť začínám buď cibulkou na másle, nebo restuju ty houby atp. naházet suroviny do vody z toho bohužel nic pořádnýho není. teda jasně, profík jistě zvládne, já ne. a jelikož Ronna má tento problém, snažila jsem se poradit.
viktorka_od splavu No vidíš, super! :-) My to dáváme fakt klasicky do hamburgerů, to má největší úspěch (a já v jiném provedení hamburgery vlastně vůbec nejím).
Garfie no právě, mi zbyla půlka té omáčky...
(samozřejmě jsem to nevylila!:-)) a hamburgery jsou výbornej tip, to bude radosti:-) děkuju.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY