Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 18. března 2018 13:07

viktorka_od splavu Ake to přece vůbec není o nějakém házení surovin do vody. V některých receptech píší, že se musí sušené houby předem namáčet/předvařit. To, říkám, je naprosto zbytečné - u polévek, omáček. Jakmile se tam dusí maso, nebo něco vaří, šup k tomu houby tak, jak jsou. Je zbytečné z nich ještě předem vymáčet chuť.

U kulajdy vycházím z určujících surovin, které dělají typickou chuť - sůl, ocet, kopr, (smetana). K tomu navíc bobek na brambory. Houby ano nebo ne, nejsou nezbytné.

Pokud je tahle chuť slabá, přidám jí víc. Víc soli, víc octa, víc kopru. Tak má chutnat kulajda.

Osobně si myslím, že ji má Ronna tak mdlou proto, že je tam moc vody, že bude asi řídká. 1,5l vody na 4 brambory mi přijde příliš. Jak jsem psala, dám vody jen na uvaření brambor, těsně nad brambory, a pak už jen mléko a smetanu. Já vajíčko rozmíchávám, mám ráda ty trhané vaječné cucky.

Už aby byl pěkný čerstvý kopr, uvařím si kastrol jen pro sebe! 

Offline continuity
43659 příspěvků moje polička 18. března 2018 13:22

Dadoo ja houby namacim (pokud stihnu), ale leju to do vareni i s tou vodou. ony jsou pak takove vic nasakle nebo jak to rict. 

Offline Karja
44949 příspěvků moje polička 18. března 2018 13:50

Dadoo Taky zalezi, jak je silnej kopr, nekdy je ten kupovanej uplne bez chuti:-/. Jinak ja davam cukr do koprovky (trtinovej:-), jen tak spetku). Aby to bylo takovy hodne sladkokysely.:D Ale ja teda nedelam koprovku s masem, ale takovou minimalne zahustenou s vejcem a bramborem. 

A nemate nekdo tip na nejake dobre vykrajovane susenky ci cukrovi k velikonocum? Koupila jsem si uplne bozi vykrajovatka,ale na pernickach to vubec nevynikne. Jsou to klasicky vykrajovatka jak na linecke, ale ty teda delat nechci @Potrefenahusa Ten doporucovanej recept od Florentyny je fakt vybornej, pridala jsem rum a kakao, pernikove koreni jsem umlela vlastni a takhle dobre pernicky jsem nikdy nemela.Takze dik!

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 18. března 2018 14:04

Karja ono uz se pece i cukrovi k velikonocum?

ze ty mas tehotensky chute?

Offline Karja
44949 příspěvků moje polička 18. března 2018 14:26

Zarinya Nemam! Ale ja jsem divna, ja mam radsi velikonoce nez vanoce. Takze beranek, vajicka maluju voskem, pernicky a vsude nejaky ty zluty kuratka, kocicky a podobny voloviny.  Ted skrz ty pekny formicky musim upect proste jeste neco hezkyho. A jako o spolecenskym aspektu tohoto svatku tento rok kdy jsem vecne doma ani nemluve. Ja se asi rozbrecim az uvidim nejaky koledniky!

Offline Sweet Potato
40651 příspěvků moje polička 18. března 2018 15:17

Karja Uka formičky!

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 18. března 2018 16:04

Ounz  Zkusila jsem ty kváskové krekry. Chuťově OK,pohledově nic moc. Nevychytala jsem tloušťku ani stejnoměrné rozvrstvení těsta,tak byl konečný produkt místama hodně propečen. Musím líp natrénovat to rozválení.Příště by mohly mít i estetickou hodnotu 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. března 2018 16:42

rozarka no tymoje taky nejsou zrovna krásky,takhle napoprvý. Ale dobrý sou. Příště udělam řidší těsto, budou se líp válet myslím. A posypu něčím. A taky bych zkusila s parmazánem.

Offline Karja
44949 příspěvků moje polička 18. března 2018 16:46

Sweet Potato Uplně normální velikonoční - zajíčci, beránek, slepice, ale je to hezký!

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 18. března 2018 16:56

Ounz sypala jsem sezamem,ten dávám do chleba taky a nadrcenýma oves.vločkama. Nic jinýho po ruce nebylo. 

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:12

Děkuji za rady, nějak to přizpůsobím. Vody určitě míň. Kopr je mraženej a vůbec ho tam necítím, možná by byl lepší sušenej.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:19

Karja Já ráda dělám takový ty obyč sugar cookies, recept třeba tady, jsou fajn, protože jsou jednoduchý, rychlý, při pečení se tvary nerozpliznou a místo toho mandlovýho extraktu co je v původním receptu, se dají ovonět kdečím jiným, třeba růžovou vodou, vodou z pomerančových květů, domácí ořechovkou,... :) 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:21

rozarka sezam zní dobře. Akorát když ho dám na chleba, je to všude..

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:37

Ounz Já ho dávám do těsta plus sůl a kmín. Muž tam zrní nechce a sezam tam je neviditelný 

Navrchu mám ráda mouku.

Offline Kokoska
35192 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:41

Ronna Sežeňte radši čerstvý kopr, mražením i sušením se chuť ztrácí. 

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:46

Ronna Sušený taky ne, to už spíš sterilovaný. Je ve sladkokyselém nálevu, bude se tam hodit. Ten mražený úplně ztrácí chuť. Resp. mi přijde, že ji předá všemu, s čím v tom mrazáku právě leží.

Já kulajdu v zimě vůbec nedělám, jedině s čerstvým a zahadním, ty různé dovezené se občas kopru podobají jen vzhledem.

Offline Kokoska
35192 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:53

Dadoo Mám docela dobrou zkušenost s koprem z Billy, jen se ho musí dát o něco víc. Ale čerstvě natrhaný ze zahrady je samozřejmě NEJ! Sterilovaný nemám ráda, vadí mi tam právě ta lehce nasládlá stopa, cukr vůbec do kulajdy ani koprovky nedávám.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. března 2018 17:55

rozarka dyž na tom žitným ve formě se tak krásně vyjímá. Ovšem jen do tý doby, než zakrojím 

Offline rozarka
4228 příspěvků moje polička 18. března 2018 19:22

Ounz O tom žádná ,to sypání je krásný,nejen dobrý.  Ony stačí jen ty drobky z čerstvě upečenýho chleba , no,mandle z mazance se sbírají líp 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. března 2018 19:40

rozarka ježiš mazanec  už se to blíží..