Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 23. března 2018 11:29

Karja A mají tam to lahůdkové droždí? 

Offline Aranel
6700 příspěvků moje polička 23. března 2018 11:33

Garfie To chce to z Country Life s nepřekonatelným sloganem 

Karja Aha! Díky! (kdyby příprava cizrny nezabrala 2 dny, jedla bych ji asi ještě častěji)

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 23. března 2018 11:35

Aranel Já ho znám!! Slogan jsem si teda teď přečetla poprvé  Jen ho nemají na žádném z míst, kde ho obvykle kupuju.....neděláte všechny hromadně cizrnu náhodou???

Offline Karja
44948 příspěvků moje polička 23. března 2018 11:37

Garfie LSD jsem tam neviděla, i ten koks prej už nemaj!

Aranel No právě, já kupovala jen plechovkovou, ale to se hrozně pronese v tašce. Tahle je super, hned hotová, ale já nikdy žádnou jinou než prostě nějakou obyč nekupovala. A ten hrách, uplně zelenej krásnej, každej týden jim hrachovou kaši s vajíčkem.

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 23. března 2018 11:38

Karja Jo sakra! Tajný kód už jsem málem zapomněla, zkusím se teda příště zeptat, jestli mají LSD! 

Online RoSa
10236 příspěvků moje polička 23. března 2018 11:38

Garfie

to je normální: dycky se tady něco probírá, a pak je to všude vyprodaný (a nebo se o tom objeví článek na webu)

Offline Aranel
6700 příspěvků moje polička 23. března 2018 11:58

Garfie Do toho cizrnovýho salátu přijde právě ta jedna lžíce. Náhoda? Nemyslím si! 

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 23. března 2018 15:27

viktorka_od splavu Já vim že už asi pozdě, ale napadl mě ananas v kávovém karamelu, flambovaný karibským rumem. A k tomu panáka rumu :-)

Ps: Jak jsi psala, že ta bezlepková dieta je v případě té návštěvy možná jen vymyšlená.. tohle fakt nemám ráda, v okolí se vyrojilo tolik "helejaasinemuzulepekvis" - hm a bylas na alergologii? "nonetojaprecevimkdyztedpečubezlepkoveneeee semuplnezrušilachlebasulmlikotukycukrymasoajemivaznebajecne"

Mě vždycky bavilo pořádat žranice pro hodně lidí, ale jak jsem postupně vídala víc a víc holek (a pak i kluků) co nejedi tamto a tohle, a tohle už vůbec ne a dělená strava a keto a ajurveda... Mě to prostě přestalo těšit.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 23. března 2018 15:59

andulka01 No, takhle to máme u nás v rodině hezký, mamka po vlastní úvaze vyřadila lepek, přítel taky (ale tomu je teda objektivně blbě, nemůže ani pivo, takže si asi nevymýšlí :D, jenže má hrůzu z endoskopickýho vyšetření), mně je to úplně jedno, ale naopak otec zas má takový ty truc stavy že cokoli, kde není lepek a měl by být, demonstrativně nejí, protože to zákonitě musí být hnusný. Tam je fakt radost něco péct nebo vařit. :) 

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:18

Už pomalu tradiční páteční dárek od mé drahé sestry (kterou občas podezírám, že se tady vyskytuje coby Ounz ) 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:30

Garfie ten je krásnej! Sestra se vyplatí 

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:33

Karoleena Já vůbec nediskutuju o pravé celiakii, tam teda respekt. Ale dobrovolně se připravovat o tolik zajímavých chutí? Mě vůbec nevadí občas bezlepkově upéct, chutná mi to (však pravá vanilka a karibský rum a mandle lepek neosahujou, že? :-) Pokud někdo peče nebo uvaří alergoprostě, nemám k tomu nic, pokud to má chuť.
Ale totálně mě vysírají manýry a poznámky - jo v tom salátu je oregano? No to JÁ ale přece nejím! Jakoby těch ostatních třicet lidí mělo taky přestat jíst oregáno. Nebo rozhrabání porce protože přece dělená strava. Nebo sypání smradlavého koření do úplně všeho protože přece ajurvéda. Ostentativní šklebení se nad čerstvými lívanečky, protože lepek přece zabíjí (ne, ta osoba netrpí celiakií ani omylem, večer před tím do sebe naklopila řádek piv) a tak... 

Offline 999
19909 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:41

andulka01 Mně tyhle lidi taky štvou, protože se na nás, alergiky, koukají třeba v restauracích blbě. Vypadám jak nějaká kravka, protože si nechávám detailně popsat, co přesně v jídle je... 

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:46

999 Jo, tomu teda rozumim. Ale v podstatě by kuchaře měl potěšit zájem alergika o složení jídla PŘED přípravou porce, než rozrejpanej talíř POTOM.

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:54

andulka01 Jo, takový lidi jsou na zabití! Naštěstí jich okolo sebe moc nemám, v podstatě jen švagrová, ale tam už jsem vzpruzlá předem, kolikrát možná už předjímám :-/ Ale pak třeba můj bratranec, mladej kluk, hodně řeší stravu, zodpovědné chování vůči přírodě a podobně....jednu dobu třeba nejedl nic, co se dotklo plastu, stravuje se většinu času vegetariánsky a má záchvaty dalších jídelních podivností....no tak tohohle kluka jsem zvala na svatbu a protože vím, jak to s ním je, tak se ho ptám co a jak a on "jéžiš, to vůbec neřeš, nedělej si žádný starosti, těším se a sním co dostanu!"  Tak takovej přístup je super!!

Offline 999
19909 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:55

andulka01 Je to dost těžký, kreativita některých kuchařů nemá meze...Jednou jsem si dala tzaziki a byla v tom nastrouhaná mrkev, pro mě smrt. Odpověď obsluhy: náš kuchař to takhle dělá. Od té doby, kdykoliv si je někde dávám, ptám se, jestli tam není mrkev a všichni na mě koukají jako na debila..

Většinou když nevím, tak si dám biftek, jako jistotu. Ale už se mi stalo, že mi ho posypali Podravkou....

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 23. března 2018 16:55

Garfie Krasny a urcite dobry.

Online viktorka_od splavu
49474 příspěvků moje polička 23. března 2018 18:13

andulka01 jj no souhlas.. kdyz jsou k tomu zdravotni duvody ani nemrknu a jak jsem psala mam s tim zkusenost, pokud si nekdo jen vymysli tak potom at se doma stravuje jak chce, ale nezada to po ostatnich. vubec mi nevadi kdyz nekdo neco nesni klidne i rozhrabe, ale knourani a vyzadovani specialniho zachazeni je proste vopruz.

999 podravku si pamatuju

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. března 2018 18:27

A to já mám kamaráda, kterej je alergickej na ořechy, ale závin si dá i tak  (jako pravda nedusí se, ‘jen’ se osypává)

Offline Garfie
28649 příspěvků moje polička 23. března 2018 21:33

Ounz Kamarádka se osypává po čokoládě a pomerančích. Ale když je po večírku pravidelně snídá pomerančový džus a tu čokoládu si občas dá taky. :-)

A ten cizrnovej salát.... doma jsem ještě zjistila, že kromě droždí nemám ani řapíkatý celer, tak jsem tam frkla polníček, dodělala jsem ho v osm večer...a kolik myslíte, že ho tam je? Sežrala jsem skoro polovinu na posezení!!