Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Potrefenáhusa
39060 příspěvků moje polička 24. července 2018 07:55

999 v tomto směru mě poučila ještě kamarádka z jižní Moravy, že každé ovoce chce něco jiného, takže meruňkové knedlíky se strouhankou na másle, jahodové s tvarohem a švestkové s mákem....

(u nás se všechno žere s tvarohem a kynutý těsto nerada, takže všechno balím do tvarohovýho)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 08:03

Potrefenáhusa u nás se zase všechny dělaj kynutý a jí se s tvarohem. Ale vím, že se to má nebo spíš teda může dělat s jinýma těstama a nejlíp i s určitýma posypkama. Já ale ten strouhanej tvaroh nahoru mám nejradši. Strouhanku a máslo sem vždycky měla raďsi spíš na bramborovejch šiškách.. 

Offline viktorka_od splavu
49469 příspěvků moje polička 24. července 2018 08:41
Reakce na Potrefenáhusa:

999 v tomto směru mě poučila ještě kamarádka z jižní Moravy, že každé ovoce chce něco jiného, takže meruňkové knedlíky se strouhankou na másle, jahodové s tvarohem a švestkové s mákem....

Offline brrr
12391 příspěvků moje polička 24. července 2018 08:46

Potrefenáhusa U nás je to stejné, všechno jede v tvarohovém, mám pocit, že je to i nejrychlejší. Buch, buch, za pár minut hotovo.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 24. července 2018 08:47

Tak u nás je to jednoduché...uvařené jahody by nikdo nesnědl, takže jahodové se nedělají. Když už tak pro manžela kynuté, prázdné, přelité jahodama se smetanou. Kynuté těsto u nás nejí ani jedno dítě a já tak jednou za rok, odpalované teda neumím a meruňky a švestky balím do bramborového. Ale taky to není nic, co by mi kluci jedli půl léta. Na ty sladký obědy moc nejsou, takže jeden oběd a zbytek do mrazáku. 

Offline Potrefenáhusa
39060 příspěvků moje polička 24. července 2018 09:21

Renusatko mně ty teplý jahody v tvarohovým knedlíku přijdou snad ještě lepší než čerstvý

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 24. července 2018 12:59

Renusatko  U nás taky jak kynutý těsto, tak teplý jahody nejsou moc oblíbený, takže když už, tak raději děláváme noky z tvarohovýho těsta přelitý jahodovou omáčkou. Je to i takovej náš domácí "nouzovej" mls, mamka vždycky část jahod místo marmelád a spol. právě jen rozvařila s cukrem a zmrazila po malých dávkách, takže když pak někoho honila mlsná, stačilo vytáhnout z mražáku pytlíček a uplácat rychle pár noků, dost dobrý na to, jak je to pohodlný. :)

Offline Potrefenáhusa
39060 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:02

Karoleena mně takhle chutnaj borůvky v žahouru, taky je snazší tim pak ty knedlíky nebo palačinku přelejt

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:09

Potrefenáhusa Jojo, to je taky pravda, borůvkový knedlíky jsou výborný, ale že by mě zrovna ty poťouchlý malý bobule bavilo balit do těsta, to nemohu říct... 

49469 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:11

Karoleena zrovna na borůvky jsem kdesi kdysi vyhrábla recept, kdy se to bramborový těsto smažilo na plotýnce jako placky, jen nakrájený na menší kousky a pak se to polívalo těma rozvařenýma borůvkama a ještě případně na to tvaroh nebo šlehačka... ježiš to bylo dokonalý

Offline Potrefenáhusa
39060 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:13

viktorka_od splavu mně to bramborový těsto smažený evokuje spíš sůl a česnek, takže se mi na to chuť vůbec nedělá

49469 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:13

Potrefenáhusa placky s povidlím a s makem taky ne?

Offline Potrefenáhusa
39060 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:17

viktorka_od splavu to asi nevim, co je, znám akorát lívance, myslíš lívance, ale ty asi nejsou z bramborovýho těsta?

Jestli fakt bramborový placky, tak ty jedině naslano.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:22

Potrefenáhusa No fakt placky, tenký jak palačinka cca, namázneš povidlím, posypeš makem, zamotáš... Mně to hrozně dlouho nechutnalo, taky mi to bramborový těsto nasladko vůbec nesedělo, až tak pár let nazpět jsem si bůhvíproč koupila v pekárně právě tu už namazanou povidlovou placku na svačinu, že tomu dám šanci a zjistila jsem, že už jsem se k tomu asi projedla a moc mi to chutná. :)

viktorka_od splavu To zní výborně!! Musím zkusit vygooglit. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 13:50

Potrefenáhusa bramborový placky z vařenejch brambor (se solí normálně) se buď promastí sádlem a jí jako příloha, ale můžou se i máznou povidlím a na moravě to někde jí jako přílohu k martinský huse (já to někde dostala a jedla sem to každý zvlášť, já sem na ty sladkoslaný kombinace děsná konzerva) 

49469 příspěvků moje polička 24. července 2018 14:01

Ounz lokše se snad nemažou povidlím?:-O

Potrefenáhusa bramborový placky se u nás jí jen nasladko, lokše jsem dělala tuhle k huse ale u nás se nedělají, to jsem odkoukala až na slovensku

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 14:04

viktorka_od splavu ale jo, někde jo.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 14:04

viktorka_od splavu a bramborová placka je podle tebe co?

49469 příspěvků moje polička 24. července 2018 14:11

Ounz no je to přípravou asi to samý, jen u nás se to jmenuje placky (i když babička je teda nemastila sádlem, prostě nechávala nasucho/mazala tím povidlím) a jedí se výhradně nasladko

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 14:14

viktorka_od splavu já měla za to, že bramborový placky=lokše (hlavné na moravě) tak ale do těsta se sůl dává, nebo  tam dáváš cukr? Jsou to vařený brambory, hrubá mouka a sůl..