Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline 999
19903 příspěvků moje polička 24. července 2018 20:48

Ounz Potvrzuju, je to výborný. Hlavně hodně vyšvařeného špeku :-).

Offline viktorka_od splavu
49469 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:00
Reakce na 999:

Ounz Potvrzuju, je to výborný. Hlavně hodně vyšvařeného špeku :-).

​aha, tak to by tam ale naspod mohly bejt i piliny

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:05

999 jejda, špek já nemůžu :( zkusim bez..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:06

paktofonika ok, dík. Moje kamaŕdka si bryndzu tavila na pánvi a pak do toho zamíchala ty halušky..

Online RoSa
10236 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:14

Ounz 

včera jsem se nějak přimotala k televizi, a běželo tam Prostřeno... a to teda bylo příšerný!!! znám ten pořad ještě z dob, kdy jsem žila v Německu, a ta úroveň tam byla úplně ale úplně někde jinde - ty lidi si s tim dali ohromnou práci, vymýšleli komplikovaný recepty, tématicky ucelený to bylo, včetně dekorace atd.

no a včera ta naše cz-verze mě teda položila: vařila taková šílená cuchta, a dělala shodou okolností právě ty diskutovaný halušky s bryndzou:

.. halušky rozvařený na kaši, na to nalila bryndzu ohřátou snad v mléce - takže taky blemcavej rozvar, a na to závěrem kydla nevyškvařenou slaninu...

divim se, že ty lidi nezdrhli z natáčení

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:16

Ounz Ja to nemiešam, dávam tú bryndzu so smotanou(so samotnou mi to nechutí) a na to ten vyškvarený špek. S pilinami ako píše viktorka_od splavu som to neskúšala :D

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:17

RoSa no já mám dojem, že ten pořad přitvrdil, aspoň co sem občas vídala upoutávky třeba, asi jim na ty slušný lidi nekoukalo dost diváků  teď už ani ty ukázky nevídam,tak nevim, no ale očividně nic moc, jak píšeš..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:18

paktofonika no,já byndzový nevařím, spíš si je někde dám,z bryndzy dělám natierku..tak nejvysší čas je zkusit (a třeba s tím květákem)

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:21

Ounz Bryndzovú nátierku mám rada. Robím len tú obyč s mletou paprikou a zelenou cibuľkou a s čerstým chlebom  JJ, vzdala som to a znovu som začala jessť pečivo :D

Online RoSa
10236 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:22

Ounz 

tady ... halušky začínaj cca 11:36, ale i ten zbytek stojí za to! fakt jsem netušila, jaký blafy jsou lidi schopný uvařit, a to ještě veřejně!

Offline continuity
43658 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:25

Ounz tak se to ma spravne delat, ale musi se opatrne. ja to delam tak, ze vyskvarim tu slaninu, vypnu plotynku a do toho davam bryndzu, aby se roztopila. a do toho se pak zamichaji ty halusky. ten system, ze bryndza navrch je takovy restauracni, aby bylo videt, ze to tam dali a to jidlo vypadalo lip, ale original se to takto nevarilo (mam tatu z liptova, tedy primo od zdroje).

smetana se do toho u nas nikdy nedavala, mam to za takovy nadstavovani drahe suroviny levnou. 

Offline continuity
43658 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:27

Ounz jako s tim kvetakem to muze byt dobre, jenom tomu proboha nerikejte bryndzove halusky 

nez se to toho pustis (pocitam, ze v techto vedrech ne), prijd si pro radu, je to docela trivialni jidlo, ale to rozvareni se nezkusenemu prihodi jedna dve :D 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:28

continuity Tak ja tu nerozpisujem ako je to pôvodne na Orave alebo Liptove. To by tam akosi nesedel ani ten kveták. Tú smotanu tám dávam nie kvôli šetreniu ale kvôli tomu že samotná bryndza je na mňa príliš slaná takže si ju musím zmiešať. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. července 2018 21:35

continuity díky, já tipy mám, moje teta je dělala,jen já je doma nezkusila.

paktofonika bryndzatierka je super a na chlebu...mmmm

Offline continuity
43658 příspěvků moje polička 24. července 2018 22:02

Ounz tak jestli si alespon jednou videla, jak ma to cesto vypadat, neni se ceho bat. ja mam toto jidlo za rychlou veceri (kdyby to nebylo tak kaloricke, varim urcite jednou tydne, navic to miluji obe deti).

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 24. července 2018 22:41

No a co ty samotné halušky? Tady v restauracích je mají vždy z mouky a vejce. Naší máti ale dala slovenská kolegyně recept na hrubou mouku a nastrouhané syrové brambory. Z toho dělám těsto, tvaruji válečky a ty nasekám na drobné oválky. A tato verze mi chutná nejvíc.

Offline continuity
43658 příspěvků moje polička 24. července 2018 23:00

Ronna syrove brambory tam patri, nastrouhane takovem tom strouhadle ostrem ze vsech stran a polohruba mouka (ale to muze byt i hladka napul s hrubou, proste se to lisi). podstatne je, ze z toho testa, co to ma konzistenci byt, tedy valecky opravdu neudelas. hazi se to do varici vody z prkynka nebo tohoto. je dobre si tam na zacatek par hodit, jestli se nerozpadnou.

Offline continuity
43658 příspěvků moje polička 24. července 2018 23:03

jo, z hladke mouky nebo polohrube mouky a vajicka se delaji madarske halusky, treba na perkelt (prakticky kure na paprice).

Offline baltik
4993 příspěvků moje polička 25. července 2018 05:59

Ounz a zkousela jsi ty kvetakove steaky? taky miluju kvetak a ty mi chutnaly moc

https://www.prozeny.cz/clanek/pecene-kvetakove-steaky-s-fazolovym-pyre-48065

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. července 2018 07:52

baltik nezkoušela, ale vypadá to dobře..dík