Ounz u nas se to jmenuje "přesňáky"
Jídlo a vaření
Ounz Minimálně z mé zkušenosti jsou lokše i placky v podstatě složením to samý, ale jak se to jmenuje lokše, tak je to malý, trochu silnější a jí se to k huse, jak je to velký a tenký jak palačinka, tak je to placka a maže se to povidlím. Ale nevylučuju, že v nějakým jiným kraji bude i jinej mrav. :)
Karoleena u nás se o dělalo na litinový plotýnce (takže zhruba ta veikost) a vždycky tenký a sladký je neznám,jen sem je zažila namazaný tim povodlim, ale to sladký zas tolik není..(u nás se tam cukr nedává)
Ounz no jak píše Karoleena zhruba, do těsta nedávám nic, resp. špetku soli tak jako do každýho těsta... žádný placky či palačinky nebo lívance nebo jak všelijak se to jmenuje rozhodně nesladím to těsto, jelikož by se to připalovalo. asi výjimka by byla u kynutých lívanců? ale ty nedělám, takže nic:-)
viktorka_od splavu tak já tam tý soli taky nedávam kdovíkolik..
Karoleena Moje babička dělávala "placky", ale byly malý a jedli jsme je suchý (a milovala jsem je
) a kam teď s tim? ![]()
Hlásím za jižní Moravu - bramborové placky stejné těsto brambory, mouka a sůl, pečené na sucho na kamnech/plotýnce, na slano jako příloha nebo nasladko s povidlím a mákem
, nejlepší dělá babička, když jsem to zkoušela doma, tak na pánvičce to není vůbec ono...Lokše jsou totéž, ale na Slovensku.
bramborove placky z hladke mouky bez vajicka - lokse, pece se to nasucho a je to tenke jako palacinka. testo se soli jenom trochu. pak se to maze cesnekem se soli, nebo plni husimi jatry nebo nasladko s makem a povidlama. jeste znam orechovou verzi. typicka priloha k huse na Slovensku v te slane verzi s cesnekem nebo jenom sadlem - knedliky moc nevedem.
pak jsou placky, ale ty jsou z hrube mouky, pece se na oleji a jsou tlustejsi (jak moc tluste je spis vec zvyku). muj muz to ma rad s kysanym zelim, no nevim, divny zvyk, u nas se zapijelo mlekem.
whiskas jsi hodna,dekuju!zakoupim,vyzkousim:)
Moje babička pekla bramborové placky na kamnech a lila na ně sirob... Taky si pamatuju, když ho vařila. Na začátku byla hromada řepy a na konci pár skleniček.
999 žiš,sirob
,jako malá jsem tu hromadu řepy musela očistit,nakrájet...babička mě poňoukala k pracovitosti,prej,že bude laskomina lepší než med. Teda při vší úctě a lásky k babičce,já jí tak věřila a fuj.Dokonce jsem na tajňáka věnovala nějakou tu skleničku kamarádce,aby nám to rychle zmizelo ze špajzu.
Nevím,jestli bych to dnes jedla,chutě se mění,ale to zklamání tehdy si pamatuju dodnes.
Preskočila som debatu o ovocných knedlíkoch a tu zrazu zemiakové placky. Toto vlákno je mor!!!!
rozarka Já si ho nedávno někde koupila a ta chuť je pořád stejná. Výrazná, sladká, trochu nakyslá...ničemu nepodobná :-).
paktofonika tak co sem chodíš masochistko
(vtip samozřejmě!)
hlásím, že jsem se propracovala ke kdysi zde zmiňovaným sýrovokvětákovým placičkám, a chutnaly i mně, která tepelně upravený květák nerada. ![]()
SunEclipse no já květak miluju teplej i syrovej a ty placky mi nechutnaly..hmmm..
SunEclipse Tak to skús karfiol s bryndzou. Normálne ako keby si robila bryndzové halušky ale namiesto halušiek dáš uvarený karfiol. :)
paktofonika a fakt je to dobrý? A tu bryndzu dáš na ten květák tak anebo ohřátou?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY