Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline 999
19625 příspěvků moje polička 10. února 2019 14:41

Karja Já ho peču bez teploměru, jeden kuchař mi poradil jednoduchý trik. Zapíchnu do něj tu dlouhou masovou vidličku a hned opatrně položim na rty. Když to pálí, tak už je to v pr...., pokud je studená, chvili ještě péct, a když je tak akorát v teplotě rtů vyndat a nechat odležet :-).

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 10. února 2019 14:56

Potrefenáhusa jojo už si vzpomínám, tyo, já mám flašku octa co si pamatuju a vůbec z ní neubývá, 5 lžic tak kdybych chtěla odvápňovat pračku

opravuju teda na: pekla jsem rajskou v troubě s předním hovězím a bylo to fakt vynikající. velká cibule, kořenová zelenina, rajčata, kousek uzenýho špeku, kilo hovězího krku, koření jako do svíčkové a 6 hodin na 120

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 10. února 2019 19:31
Reakce na jinx:

Vcera jsem delala roastbeef, poprve, takze jsem cekala, ze to muze dopadnout vselijak, ale vysledek nakonec stal za to! Vynikajici! 

​Paráda! 

(a chleba taky vypadá dobře)

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 10. února 2019 19:42

domenica dekuji  a chleba je z esky  

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:14

jinx dobrota a super naservírováno :)

mne prijde priprava roastbeefu celkem v pohode, nejvetsi orisek je nakrajeni na tenke platky. Mam troubu s teplotni sondou, to je skvela vec 

Offline continuity
42347 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:24

Dadoo je super! Diky, ty tvoje buchty jsou skvele.  Nakonec jsem dala kompotovane merunky ( ale dost pevne), protoze povidla chytla plisen  Mne se k tem tvarohovym buchtam ty merunky hrozne hodi ( a jeste boruvky).  A teda za me maslo a pulku cukru (a je to sladke az-az, jak tam je ten sladky kompot).

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:30

continuity Tak to jsem moc ráda Další důkaz, že "suché" buchty nejsou suché Já taky jenom máslo. A s meruňkama to musí být top!

A Vařenou buchtu, neboli Vodovku znáš? Nebo Kynutou-nekynutou z jogurtu?

Všechno takové jednoduché, obyčejné buchty. Manžel to snídá :-)

Offline continuity
42347 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:41

Dadoo dej, dej. U nas se tyto lite buchty na plech vubec nedelali a mam jenom par receptu.  A radsi budu davat detem ke svacine cuketovou babovku nez brumika.

Tahle sucha neni vubec, jak dlouho tak vydrzi? 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:52

continuity  Jak dlouho vydrží.. než se sní  Já to nikdy nehlídala, ale 3 dny určitě.

Kynutá-nekynutá je ideální letní buchta. Na ní se dá dát naprosto všechno ovoce, v zimě tvaroh, mák, povidla, prostě všechno.

Když se udělá těsto, vypadá, že je ho hodně málo, ale hodně nabyde. 

2 kelímky bílého jogurtu

3 kelímky polohrubé mouky

1,5 kelímku cukru krystalu

1 prášek do pečiva

2 vejce

jablka, borůvky, tvaroh, mák… cokoli a všechno

máslo, polohrubá mouka a cukr na drobenku

Smícháme jogurt, mouku, cukr, prášek do pečiva a 2 vejce. Směs nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto rozetřeme po celé ploše plechu. Nelekejte se, ono to na první pohled vypadá, že je toho těsta málo, ale zdání klame…

Na těsto klademe jablka nebo borůvky, tvaroh, mák atd. Každému to, co má rád. Povrch posypeme drobenkou. Pečeme asi cca 20 minut na 200 stupňů. (doba pečení bez záruky)

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:59

Vodovka

1 hrnek vody

1 máslo (ovšem může být jen polovina)

1 vanilkový cukr

2 hrnky moučkového cukru (ubrat)

2 lžíce kakaa

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

4 vejce

kokosová moučka/ořechy

rumu podle chuti (přidáme do polevy)

Vodu, máslo, cukr, vanilkový cukr a kakao svaříme. ze vzniklé sladké hmoty odebereme 1 hrnek na polevu a vmícháme do něj trochu rumu. Do vychladlého zbytku vmícháme mouku, prášek do pečiva a vejce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Ještě teplou buchtu polejeme polevou a posypeme kokosem/ořechy.

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 10. února 2019 22:08

Chtela bych pripravit nejake veganske obcerstveni pro navstevu. Neni to obed ani vecere, spis neco ke kave nebo takovou odpoledni svacinu. Ale nemam zadnej napad a Idealne neco nenarocneho na specialni suroviny, ne vsechno na malomeste sezenu;-). Budu rada z kazdej tip;-)

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 10. února 2019 22:11

999 Diky, pritel ho delaval bez twplomeru, ale mne se nechce to nejak furt sledovat na minutky, ten tvuj tip je vybornej. Hned jakjsem mi prijde maso, jdu do toho. Jinak jsem delala nedavno hovezi peceni a bylo to delux, fakt jednoducha, bezpracna uprava hoveziho masa;-).

Offline continuity
42347 příspěvků moje polička 10. února 2019 22:27

Dadoo diky moc, vyzkousim, zvlast ta jogurtova,vypada dobre. Ty kelimky jsou jaka velikost prosim te?

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 10. února 2019 22:55

continuity Prostě kelímek jogurtu. Myslím, že to bývá asi 150g. Jaký koupím kelímek jogurtu, podle toho pak měřím. 

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 10. února 2019 22:55

Karja Na Veganotic si nevybereš? Ta jídla jsou tam moc dobrá.

http://www.veganotic.cz

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 10. února 2019 23:07

continuity Snad se nebudou ostatní zlobit, když přidám ještě pár dalších. Všechny osvědčené a mnohokrát vyzkoušené

Koláč z kysané smetany s ovocem

2 kelímky zakysané smetany 

2 stejné kelímky polohr. mouky

1 kelímek třtinového cukru 

2 vejce

1 prášek do pečiva 

vše zamíchat, nahoru 1 tvaroh smíchaný s 1 zakysanou smetanou a 3 vanilkovými cukry

nahoru cokoliv např. jahody a žmolenka, 

Tohle je naprosto úžasný kynutý koláč. Důležité je nevynechat ten muškátový oříšek, udělá moc zajímavou chuť. Dělám ho na plech z půlky množství.

1 kg polohrubé mouky, 

500 ml (na litý koláč mléka více) mléka, 

3 žloutky, 

200g másla, 

200g cukru, 

Muškátový oříšek, 

60g droždí, 

sůl, sáček vanilkového cukru. 

A někdy ještě vložím jeden tvarohový třívrstvý, ten taky dělám často.

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 10. února 2019 23:35

Karja Peču často čokoládové cookies podle Hanky Zemanové cookies Sirup může být jakýkoliv - datlový, rýžový nebo agáve atd. Mouka taky nemusí být špaldova. Slané bych udělala guacamole a kukuřičné nachos.

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 11. února 2019 02:49

Prave jsem dovarila velky hrnec nasi oblibene kureci polevky s tortellini, houbami a spenatem:

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 11. února 2019 02:52

Puvodne jsem to chtela vyfotit na taliri, ze to bude takove reprezentacnejsi (po fotce roastbeefu od jinx je mi trochu hanba, jak to ma krasne naaranzovane!), ale nebyl videt spenat 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 11. února 2019 05:56
Reakce na Tulipe:

jinx dobrota a super naservírováno :)

mne prijde priprava roastbeefu celkem v pohode, nejvetsi orisek je nakrajeni na tenke platky. Mam troubu s teplotni sondou, to je skvela vec 

​jj,  opravdu je to snadne, jen bych se, vzhledem k tomu, jak dulezita ta teplota je, osobne nespolehala na subjektivni prikladani na usta, ale rozhodne pouzila teplomer, 55 proste jinak netrefim. Od tech 55 jsem pak presne zmerila cas, jak dlouho jeste pect. 

Na nakrajeni mam veliky ostry nuz, podruhe byly jeste tenci, nez na fotce, zajel do toho jak do masla.