Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:00

viktorka_od splavu Potrefenáhusa díky ještě jednou (to byl vtip, to s tim nádobím, když jde o dobrý jídlo nelituju ničeho )

Offline baltik
4993 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:02

Ja jsem to zkousela jednou s tim predpekanim v troube (ohanka to myslim nebyla) a zadneho rozdilu jsem si nevsimla, tak uz to nedelam

Online continuity
43658 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:02

viktorka_od splavu tak to mam bud velky pekac nebo malou lednici

varit jeste predem, to uz vubec. kdyz jsem byla doma, bavilo me to nejak vic, ted jsem fakt lina jak ves, co se vareni tyce. 

Online viktorka_od splavu
49469 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:07

olte  v chuti

continuity mě to nebaví vůbec (nikdy nebavilo), tak se to snažím maximálně zjednodušit. akorát jsem mlsná, tak to zas až tolik zjednodušit nemůžu, to už bych se na to vykvajzla radši uplně:D

Online continuity
43658 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:14

viktorka_od splavu tak mne nastesti vyhovuji jednoducha jidla, dnes jsem mela stesti, koupila jsem  cerstve testoviny + mam lososa, v lednici kapary a parmazan. to bude obed asi za 15 minut. 

kdyz uz varim neco sloziteho, tak pak si pripravim vetsinou i neco na dalsi den (zbyde ten vyvar, upecu dyni nebo tak), ale na to musim mit naladu a hlavne cas, tj. musime o vikendu sedet doma, coz se uz davno nestalo. 

Offline Potrefenáhusa
39061 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:16

continuity já jsem taky lina dost, ale na strceni kosti do pekače a následně do hrnce nic extrovniho nevidim. 

Offline Sweet Potato
40650 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:17

Ounz Pekli jsme a byl to ten nejlepší vývar ever! Oháňka na hrad!

49469 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:18

Potrefenáhusa asi tak no. a dát to táhnout večer místo abych kvůli tomu ráno vstávala a hnala to varem mě taky nijak nezatěžuje. 

continuity když nejsme doma, tak nevařím, to je jasný - ideální situace 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:18

Sweet Potato díky

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:18

Sweet Potato jinak můj nejoblíbenější vývar dosud, je slepičí. 

Online continuity
43658 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:19

Potrefenáhusa no vzdyt na tom taky nic extrovniho neni, ale ja to treba postavim na plotnu a jdu se na hodinu a pul projit. kdybych to mela pect, musim u toho byt doma. nebo jit az pak a to bychom obedvali tak ve tri. (uz tak jime hodne pozde).

49469 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:20

continuity aha tím se to vysvětluje. já mám troubu s časovačem

Online continuity
43658 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:26

viktorka_od splavu no to mam, ale casovac to do hrnce neprenda, budu mu muset domluvit. 

ja navic nemam rada ohrivane jidlo, az na uplne vyjimky (napriklad kotlikovy gulas). ten vyvar jeste preziju, ale stejne mi vic chutna cerstvy. toto je moje dost velke omezeni. nevydrzim si ani dlouhodobe varit jidlo do prace. prave proto, ze mi to ohrate uz tolik nechutna. 

49469 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:28

continuity já teda ohřívané taky nemám ráda, ale zrovna polívka, guláš a podobné mi vůbec nevadí, tam to na chuti nijak nepoznám. ohřáté brambory, rýže, pečené maso a podobně to fakt pozřu jen se sebezapřením

Offline Potrefenáhusa
39061 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 21:37

Já než se ty kosti opecou, čistím zeleninu, proste kostma zacnu, dyt se to peče jenom chvili. 

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 23:15

Potrefenáhusa Ounz Mám velkou prosbu. Hledám dobrou směs na dalamánky - tmavé, vláčné, svrchu křupavé. Zatím na bázi droždí. Dělali jsme teď půl napůl pšeničnou hladkou a žitnou polohrubou a ještě to není ono. Mám přidat žitnou? Nebude střídka pak sušší? Nebo třeba zadělávat s kefírem?

Máma totiž v osmdesátých létech kupovala chlebovou směs v pytlíku, tuším se přidávala voda a ještě něco. A to těsto bylo geniální, dělala dalamánky jednoduché i plněné uzeným. Vydržely (teda když jsme je nesežrali ještě teplé) v dobré kondici určitě tři dny, u těch nových mám dojem, že zítra už nebudou vláčné.

V plánu jsou dalamánky plněné a tyrolské placky s koriandrem.

Offline Potrefenáhusa
39061 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 23:34

andulka01 já pecu dalamanky ze stejnyho těsta jako chleba, tj v mým případě 1/3 zitny, 2/3 psenicny, celozrnnou i spaldovou přidávám obezřetně (třeba špaldu 1/3 objemu psenicny mouky). Ale s drozdim neporadím, já pecu jen z kvasku

Offline Potrefenáhusa
39061 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 23:35

andulka01 jo a podle mě pečivo z droždí nikdy nebude druhy den vlacny - ale to asi hodne zalezi i na způsobu uchování a vlhkosti nebo suchosti bytu

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 23:39

Potrefenáhusa Jenže v tý vintage směsi prostě muselo být droždí, jinak by to nefungovalo. Ale moc díky, budeme zkoušet, kvásek seženu (ehm, doufám že ho máma bude krmit) a uvidíme. 
Byt přímo nad řekou myslím není suchý, bych se tu necítila, protože jsem ovždycky zvyklá na vysokou vlhkost.

Offline Sweet Potato
40650 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 23:40

andulka01 Na tu směs taky pamatuju, hrozně dobré to bylo.