Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline quebrada
363 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:33
Reakce na Zarinya:

Nedávno jsem viděla na youtube, jak dva maníci dělali sérii pokusů, právě aby zjistili, jak zabránit prasknutí vejce při vaření. Jim vyšlo, že je třeba vejce jemně (třeba lžící) vložit do vroucí vody a tu pak ztlumit, aby var neby příliš bouřlivý. Moje maminka propichovala skořápku jehlou nebo špendlíkem (udělala jednu dírku). Taky jsem dostala radu, přidat do vody špetku soli. No, když mi na tom záleží, zkouším všechno najednou, ale někdy to nevyjde ani tak. Ale moc se nedivím. Kupovaná vejce mají poslední dobou někdy skořápku tak tenkou, že mi prasknou v ruce už při vyndavání z krabičky. Tak hodne štěstí! :)

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:41

ta sůl nebo ocet by měly zabránit tomu, že když vejce praskne, tak vyteče. Četla jsem, že by se měla nechat z lednice chvíli odstát a dávat je do vlažné vody a tu přivádět k varu pomalu - já je takhle vařím, když nepospíchám a potřebuju, aby fakt nepraskly, např. do toho bramborovýho salátu. Ale osvědčilo se mi, i co se tu píše nade mnou, dát do vroucí vody, ale ztlumit, aby se taktak vařily, rozhodně ne na plnej ceres.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:45

dekuji vsem za rady.Ted sem tedy dala sul a prasklo.:-/ jeste to  muze byt,ze ho varim naplno tak zkusim holt na mensi stupne.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:49
Reakce na quebrada:

to je zajimavy,vkladat do horke vody.Ja si prave myslela,obvzlaste kdyz je cerstve z lednice,ze prave bude lepsi kdyz se bude pomalu zahrivat.Vyzkousim.:-)

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:49

Vejce rovnou z lednice strčím do hrnce, zaliju dostatečným množstvím vody, osolím a postavím na plotnu. Pustím na plný koule a jak se voda začne vařit, ztlumím na 100°C. Nevzpomínám si, že by mi kdy vůbec vejce prasklo.

Potrefenáhusa Jakej vliv na spěch má, jestli to vejce strčíš do studený, nebo až vroucí vody? Ta voda se vaří stejně dlouho s vejcem i bez vejce, ne?

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:52
Reakce na žluťásek:

tak presne to varim a vzdycky prasknou.uz ani nevim kdy neprasklo.:-/

Offline Kokoska
35202 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:54
Reakce na žluťásek:

Chvíli trvá, než se studená voda vůbec začne vařit, ne? 

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:55
Reakce na Zarinya:

Tak už jedině pořídit si další krám do domácnosti

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:55
Reakce na žluťásek:

neeeee!

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 18:57
Reakce na Kokoska:

Chvíli trvá, než se studená voda vůbec začne vařit, ne? 

No jasně, ale jestli tu vodu dám vařit samotnou a ve chvíli, kdy začne bublat, tam opatrně vložím vejce, nebo ho dám do hrnce se studenou vodou rovnou a dám je vařit společně, to přeci na dobu trvání samotného varu nemá vliv.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 19:15
Reakce na žluťásek:

no já je na ten salát nejdřív vyndám předem z lednice a pak zahřívám pozvolna, ne na ten plnej knedlík jako ty. Takže klíďo čtvrt hodiny, než to začne bublat, pak už je to jedno, samotnej var trvá stejně. Když je dělám natvrdo k snídani a je mi jedno, že prasknou, hodim je do vařící vody, která se vaří za chvilku.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 19:17
Reakce na Zarinya:

ale abych to shrnula, myslím, že bude fakt zásadní je vařit na těch 100C, ne na maximální stupeň

Offline zdensy
1137 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 19:28

Když vařím vejce natvrdo, dávám do osolené studené vody. Když naměkko, vkládám opatrně do vroucí, tím pádem rychle ztuhne bílek a žloutek zůstane tekutější déle, než se k němu teplo dostane. Ve studené vodě to vejce tuhne uvnitř jakoby rovnoměrně, pokud je cíl vejce natvrdo, je to jedno. A když praskne, tak to je osud . Tolik pojednání o vaření vajec

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 19:36
Reakce na :

myslela jsem na takovej ten pomalej opatrnej var, ne na maximum, kdy vám voda cáká z hrnce na všechny strany.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 20:09
Reakce na Potrefenáhusa:

A jo takhle :) To je úplná věda, jak vařit nejlíp vejce. Já se bojím syrového nebo polosyrového žloutku, takže to všecko vařím dlouho a vejce dávám do studené. Kdybych ho házela až do vroucí, určitě se popálím :)

Online viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 20:15
Reakce na žluťásek:

já vařím podle tohoto návodu:-)

https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-vejce/

(a věda to fakt je:P

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 20:21
Reakce na :

asi to fakt bude veda.:-)

Ale stve me to dost,uz si na nem tak nepochutnam.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 20:23

A pak že chlap, co umí uvařit jen čaj a vajíčko, neumí vařit!