Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 20:25

tak sem procetla a je to zajimave.:-)

Online viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 20:32
Reakce na žluťásek:

tak třeba opravdu dobrá míchaná vajíčka u nás taky umí jen muž:-) protože já na to teda nemám trpělivost. dnešní snídaně, mmm:-)

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 21:37

Tak ono se dá kouzlit s tím bodem varu. Přece jen slaná voda vře při vyšším stupni, než neosolená. Takže pokud neosolíme, začne var dřív, asi při 93°C (v našem pásmu), zatímco osolená bude vždy při vyšším stupni.

Ale jinak chci připomenout, že vajíčko je přírodní produkt a každé je jiné, včetně skořápky..tak nemá cenu se trápit tím, že někomu praskají, holt smůla na slabou skořápku třeba :)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 21:41
Reakce na Guinea Pig:

mozna bude reseni kupovat jina vejce v jinem kramu.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 21:46
Reakce na Zarinya:

Tak záleží, odkud ta vejce jsou. Ale slabá skořápka obecně není chyba, tu úplně přirozeně tvoří mladé nosnice na počátku produkce a pak staré nosnice před koncem produkce, stejně jako třeba dvojžloutek, malý žloutek, velký žloutek, prostě tyhle přírodní "chybky".

Pokud budete mít lepší pocit, určitě doporučuju ekologický chov (značka 0), volný chov (značka 1) nebo halový chov (2), ale to spíš pro podporu lepšího života slepiček.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 21:52
Reakce na Guinea Pig:

sem se sla podivat a jasne,ze mam 2.:-)

Ja bych proste jen chtela aby nepraskaly,no.:-D

Do toho salatu to zas tak nevadi,ale uvarene k jidlu mi to vadi.Zkusim hned rano podle receptu co dala Viktorka.:-)

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 21:55
Reakce na Zarinya:

Držím pěsti! osolíte, pomalu uvaříte, všechny rady uplatníte a to by bylo, aby nebylo.

A dvojka chov je v pohodě, všechno je lepší jak trojka

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 21:57
Reakce na Guinea Pig:

diky.:-)a trojka je co?To jste nepsala.:-D

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 21:58
Reakce na Zarinya:

Trojka jsou klecové chovy. Tu jsem nechtěla doporučit, tak jsem ji nenapsala. Jsou to ta nejlevnější vejce na trhu, poznáte i podle ceny.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 22:07
Reakce na Guinea Pig:

aha,diky.

To tu asi nemame,protoze ty dvojky jsou nejlevnejsi.

Ted tedy jeste jestli to v Nemecku cisluji stejne,ale to bude asi nejaka eu smernice,ne?

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 22:20
Reakce na Zarinya:

troufam si tvrdit, že v Německu trojky vejce nebudou. U nás (v Belgii) taky nejsou.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 22:21
Reakce na Zarinya:

Už si bohužel  přesně nepamatuju čísla zákonů, směrnic a Nařízení EU, ale toto bude ošetřeno Nařízením...snad :) ach ta paměť.

Každopádně: na obale je povinnost označení chovu v těch číslech, jako jsem psala (mimo jiné údaje). Když vezmete samotné vejce, bude jistě i u vás na vejci vyražen kód ve formátu př. 2CZ1234, tedy 2- chov v halách, CZ - chov je v ČR, 1234 - číslo té slepičárny.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 22:24
Reakce na MaeGandal:

Je to možné, nejsou určitě zakázány, protože nedávno se kvůli evropským požadavkům zvětšovaly rozměry klecí, ale spíš nebude zájem lidí na trhu těchto bohatších států. Obecně klece jsou určitě u nás, pak Polsko, Litva, Slovensko předpokládám.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 22:57
Reakce na Guinea Pig:

jj,vy jste odbornik..Mam tam 2de.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 03. prosince 2016 23:24
Reakce na Guinea Pig:

tak jsem to šla hledat a našla jsem nějakou stránku belgických aktivistů proti "klecovým vejcům" a tam už jedou rovnou na to, že firmy (LU, McDonalds, Aldi atd) nepoužívají nebo se chystají nepoužívat klecová vejce v jejich výrobcích. Takže si myslím, že pro jednotlivce už nejdou koupit vůbec. Já jsem je teda nikde neviděla.

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 08:50

Pravděpodobně to bude víc faktorů dohromady. Možná tvrdá voda, vejce studené, nekvalitní skořápka... Mně někdy praskne a někdy ne. Nigella proti praskání vkládá do vroucí vody sirku. Nezkoušela jsem.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 08:59
Reakce na Ronna:

sirku jako zapalku?

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 09:26
Reakce na Ronna:

Sirku? To už je magie.

Na skořápce mohou být ztenčení a napraskliny, původně neviditelné. Jediné, co dává jakýs takýs smysl je to propíchnutí ve špičce. Ostatně, to se má dělat i do těch všelijakých vejcovarů a mikrovlnkovejcovarů. Jeden nám doma někde leží, heč, a bylo u něj dokonce speciální nabodeníčko, heč.

Mně pomáhá nedávat je do vroucí vody. Ale to se zase snadno převaří a výsledkem je (prý) takový ten žloutek ošklivě šedozelený.

A teď si musím nutně uvařit vajíčko na měkko!

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 09:38
Reakce na Sweet Potato:

nedelej v tom chaos!Ja je do ted varila ve studeny a praskaji tak chci zkusit to dat do vrouci.:-D

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 09:39

Já vařím vejce natvrdo podle Vaňka - vložit do studené vody, přivést k varu, vařit jen pár minut (Vaněk píše 1 min, ale to je dle mých zjištění málo, hlavně u větších vajec), pak vypnout sporák a nechat vejce v té vařící vodě dalších 12 minut. Poté přendat do studené. Zaručeně nehrozní převařený zelený žloutek.