Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 09:41
Reakce na Zarinya:

Už ani nedutám

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 09:42

A když už jsem tady, měla bych taky dotaz. Dají se někde v Praze ochutnat kapří hranolky/škvarky? Třeba někde na vánočních trzích? Mně kapr moc nejede a tohle by mi chutnat mohlo, ale přiznám se, že pouze pro pokusné účely s nejistým výsledkem jsem líná se s tím crcat sama.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 09:45
Reakce na coralline:

Mívají je na trhu na Kulataku (pátek, sobota.)

Offline Brutální_Nikita
92 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 09:55
Reakce na MaeGandal:

troufam si tvrdit, že v Německu trojky vejce nebudou. U nás (v Belgii) taky nejsou.

Belgická vejce 3 se totiž vyváží a prodávají v ČR. Viděno teď v Bille.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 11:38

Dekuji vsem za rady na uvareni vajicka.:-DDnes sem si k snidani uvarila,dle odkazu od Viktorky,do vrouci vody a neprasklo!!:-D

Uz ani nevim po jake dobe a moc si na nem pochutnala.Ve studene vode uz  ho nikdy varit nebudu,to vejce melo uplne jinou chut.Tu spravnou.:-)

Uff nikdy by me nenapadlo si hledat navod na vareni vajec a evidentne to bylo spatne.:-D

Online Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 11:46
Reakce na Zarinya:

tak ale teď musíte uvařit vejce ještě podle Vaňka, abyste to měla empiricky ověřený :-D

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 11:51
Reakce na Potrefenáhusa:

A se sirkou podle Nigelly.

Pak bych prosila sepsat podrobnou zprávu o vlivu jednotlivých způsobů vaření a chuť, vzhled a nutriční hodnoty dle způsobu vaření. Bo to néni žádna pr.el, vařit vejce! 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 11:53
Reakce na Potrefenáhusa:

tak jo,ale nekdy jindy dnes uz vajec bylo dost.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 11:55
Reakce na Dadoo:

no ted bych si mela napravit reputaci,treba tema Melomakaronama,ktere sem pred chvilkou upekla,aby to nevypadalo,ze sem totalni kucharsky analfabet.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 11:55
Reakce na Dadoo:

Jestlipak se z toho maturuje?

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 12:43
Reakce na Zarinya:

Koukám, že Florentýna má v tom odkazu i ten "Vaňkův" postup. Prý alternativa pro experimentální povahy

Vajíčko natvrdo jako jediné můžete začít vařit ve studené vodě. Jakmile voda začne vřít, stáhněte hrnec z plotýnky a nechte vejce 10 minut dojít v horké vodě. Vajíčko se uvaří natvrdo i tak, jen se nestihne vysušit zevnitř. Až zazvoní minutka, opět vajíčko zchlaďte jednu nebo dvě minuty ve studené lázni.

Tak kdybyste to chtěl někdo zkoušet, hlásím předem, že natvrdo nebude, fakt je potřeba vejce aspoň pár minut vařit, nestahovat hned! Experimentální povahou ověřeno.

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 12:47
Reakce na Zarinya:

No to tedy ukažte! To mě zajímá :-)

Sweet Potato  Jasně že jo :-) Může být součástí praktické maturity, nebo ústní v bloku odborných předmětů. Vaření vajec spadá jak do TPP (technologie přípravy pokrmů) tak do PaV (Potraviny a výživa)

Odborný názor ode mě nečekejte, taky nechápu, proč z deseti vařených vajec praskne jedno. Pro tento případ však přidávám do vody trochu octa. Pak se bílek hned srazí a nejhorší je zachráněno :-)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 12:57
Reakce na Dadoo:

ukazu,ale az vecer.To je dlouhy proces.Ted musi odpocivat,odpoledne budu macet v medovem sirupu.;-)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 13:00
Reakce na coralline:

asi sem ten puvodni dotaz mela smerovat do blbych otazek nez do vareni.Mne proste jen vadilo,ze posledni pulrok?fakt pokazdy praskla

Tak mne zajimaly zkusenosti diskuterek..

No do salatu to az tak nevadi,ale je proste fakt,ze pak uz to nema dobrou chut.Natece do nej voda atd.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 13:38
Reakce na Zarinya:

Gratuluju!! čekám další pokusy a tabulku v excelu s koláčovým grafem

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 14:19
Reakce na Zarinya:

Přidám ještě jednu fintu, kterou jsem pochybila od mamky a možná i od babičky. Před vařením vezmu dvě sýrová vejce a velice jemně s nima ťukám o sebe kolem dokola po celé ploše. Když se ozve nakřáplý zvuk, vejce vyřadím. Takto předem snížím riziko prasknutí při vaření. Jinak vkládám do horké, nikoli vroucí, vody a vodu solím. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 14:25
Reakce na Bledule:

dekuji,pisu si :-)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 14:26
Reakce na Guinea Pig:

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 15:22

tak dnesni fotka na zachraneni reputace,jelikoz ted vypadam,ze pripalim i vodu na caj.:-D

Melomakarona(Recke vanocni cukrovi)

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 04. prosince 2016 18:05
Reakce na Zarinya:

A kruci... já čekala něco s těstovinama..