Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:16

mitford sister já broskvový i nektarinkový džem dělám a je o ně v rodině dost zájem. Já to nejím, tak nevím. Nakrájím je na kousky i se slupkou, povařím snad 5min a pak dám Oetker 3+1 a cukr a za dalších 5-10min je hotovo. Ještě nikdy se nic nezkazilo a má to hezkou barvu.

Možná záleží i na odrůdě. Broskve mám s výrazným červeným líčkem a oranžovou dužinou. 

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:17

Neprilis fotogenicky, kamaradi si kazdej dotahli jeste mega bramboru. Kvalitni maso samo zaklad. 

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:29

Tak Betty nestiham, ale muj postup vyroby marmelady z cehokoliv: vypeckovat, hodit do hrnce s neprilnavou upravou, zasypat cukrem a priklopit poklici, jakmile pusti stavu odklopit a semtam zamichat, dokud nevznikne kase pozadovane konzistence. mam rada kousky, ale mekky.

=nic nekrajim, nemixuju, nedavam odlezet... prace temer nulova, nic specialniho nepotrebuju

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:30

0zero7 já bych řekla, že to je fotogenický dost, moc pěkný to máš

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:31

crazydaisy díky, zkusím zaexperimentovat. Já mám takovýhle broky, ale jsou chuťově top

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:36

omlouvám se za velikost, jsou větší na tý fotce než ve skutečnosti

Offline Sweet Potato
40652 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:38

mitford sister Broskvovou marmeládu bych nezavrhovala, broskve se dobře kombinují. S kořením, alkoholem a tak.

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:38

Ounz dikes, mela jsem trochu obavy aby paprika nezhorkla, ale super! 

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:39

mitford sister mohlo by to byt dobry i k syrovymu prkynku, dala bych mozna do jedne chili pokusne

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:45

já je svařím, propasíruju, a budu dál vařit a redukovat a přidávat, co mě napadne. odeberu třeba malý množství a smíchám s kandidátskou přísadou, jak to bude chutnat.

0zero7 jako milovníka pálivýho chilli považuju za samozřejmost. tohohle nebude tolik jako meruňkový, abych to vařila na rozdávání pro lidi (s dětma), tak si to udělám podle sebe :)

Offline Biely kvet
4150 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:52
Reakce na Alena_In:

Biely kvet Já doporučuju tenhle recept http://www.gurmanka.cz/2010/08/plnene-papriky-mletym-masem, dělám je celé léto a lepší jsem nejedla. Dokonce si je manžel vyžádal na narozeninovou oslavu. :)

Jo a místo rýže přidávám nesyrový kuskus a super.

​Ďakujem! 

Offline MP Marge
6925 příspěvků moje polička 25. července 2019 19:25
Reakce na baltik:

mitford sister souhlasim, ze broskvova marmelada neni nic moc

​Ja naopak vubec nesouhlasim

Sama nic nezavaruju, ale v Rockfordu na farmarskem trhu mam pana, ktery prodava domaci marmelady, chutney, zalivky na salat, a ruzne dalsi laskominy. Broskvova marmelada je jedna z mych nejoblibenejsich. Pan ma vzdycky nekolik druhu - ciste broskvovou, a pak s ruznymi prichutemi. Kdyz jsme tam byli naposledy, tak mi doporucil broskvovou s bourbonem, ze pry manzelka experimentovala

Je vyborna!!! 

Takze ja se timto oficialne zastavam broskvove marmelady

Offline Karja
44962 příspěvků moje polička 25. července 2019 19:34

mitford sister Moje mama delavala broskvovou dren do mrazaku. tak zalezi, zda to mate radi. Je fakt, ze broskvovou marmeladu nedelala a rekla bych, ze vedela proc, ona jinak sdelavala vsechno ovoce co bylo. A zavaruje je dodnes, I se slupkou, dava do buchet bud klasickych kynutych (ted mi to vypadlo, no ty s drobenkou proste) a nebo takovych tech s zelatinou navrchu;-).

Offline Karja
44962 příspěvků moje polička 25. července 2019 19:37

Biely kvet Ja dneska delala, teda bez receptu a ja do paprik teda ryzi nedavam, mne by tam pak prislo malo masa. Uz takhle jsme z pulkila mleteho meli 6 paprik a dve mensi koule pro dite (to uz je melo s ryzi no, smula proste:-D:-D)

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 25. července 2019 19:42

Karja mitford sister Což mi připomíná, že bych ty broskve zavařila nasucho. A bude v zimě na koláče!

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 19:52

tak já NEVÍÍÍÍÍM :) ale vzhledem k tomu, že zavařování bych se vyhnula, připadá mi to jako vyšší dívčí, v mrazáku místo nemám...tak svaření do nějakýho výsledku mi přijde nejrozumnější.

Dadoo já bych možná i to zavařování zkusila, dřív nebo později na to dojde, ale předpokládám, že se i na sucho zavařuje bez pecek a tyhle broskvičky jsou v podstatě jen pecka s trochou dužiny - pecka nejde vůbec vyloupnout, zbyde pár takovejch cucků...

že já vždycky přitáhnu takový polarizační témata - tuhle rakytník... :D

Offline Potrefenáhusa
39067 příspěvků moje polička 25. července 2019 20:21

mitford sister a na sežrání během par dnu toho mas moc?

ja prave sem to loni delala nasucho podle ód tady a svestky i broskve na vyhození :-( ale předpokládám, ze něco bylo špatně 

svestky jedny byly výborný, na ostatních ale bílá plíseň a ty broskve jak už jsem psala byly všechny zkvaseny 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 25. července 2019 20:33

Potrefenáhusa a pri tom zavařování ve vlastní šťávě dávala jsi nahoru cukr? Já tak dělám nakrájený jablka (na štrůdl), švestky ap. Naskládám do sklenice a nahoru dám rovnou lžičku cukru (na velkou sklenici) a zavíčkuju, zavařím. Ještě se mi nikdy plíseň neudělala. Máma to tak dělala a taky se jí to nekazilo.

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 20:36

Potrefenáhusa jo, jsou toho asi 3 kila. já čerstvý ovoce zase tolik nejím a snažím se redukovat cukr stejnak. 4-5 denně bych do sebe natlačila, ale to nic neřeší. za chvíli se to zkazí.

já to prostě uvařím. to vydrží aspoň chvíli a můžu to darovat

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 25. července 2019 20:37

Potrefenáhusa Tak já dám v zimě vědět co meruňky. Taky jsem je zavařila na sucho, tak uvidím. Vaření a pečení je v pohodě a baví mě, ale  na takový práce (zavařovací) jsem antitalent.