crazydaisy ne, to se tu nepsalo, jen o rumu!
Jídlo a vaření
Potrefenáhusa tak rum by mohl taky stačit. Já jsem před dvěma týdny zavářela okurky a bylo jich fakt hodně. Začala jsem v podvečer a končila ve 2 v noci. No a asi jsem taky něco udělala blbě, protože se mi poprvé v životě dvě sklenice zkazily. Každý rok říkám, že se na to vyprdnu a pak mi to nedá. A úplná hrůza byla vypeckovat asi 5kg višní. Z půlky džem a z druhé višně v čokoládě.
Potrefenáhusa Švestky na sucho podle místního receptu jsem loni poradila mámě a taky všechny měly bílou plíseň.
to je divný s těma švestkama... já to tak dělám už roky, dokonce bez rumu a bez cukru, a nikdy mi nic nevykvetlo ani nevybublalo... i mám ve sklepě flašky pár sezon starý a všechno je v pořádku... ![]()
Přesně tak to dělám a pak tu kapku ochutnám. Jako při patnáctý kapce už jsem akorát schopná poznat, jestli to chutná jako bonpari nebo jako kyselý bonpari, ale za dva dny už snídám housku s máslem a džemem.
Já vloni zkusila ty suchý švestky a dobrý to je, dáváme je do tý žemlovky. Ona nebyla u nás moc úroda ničeho, tak aspoň ty švestky jsme zavařili.
Jinak všechny sklenice i víčka sterilizuju a těsně před použitím vyplachuju pálenkou. Když už se něco zkazilo, tak to byly až otevřený džemy v lednici, když se nesnědly v rozumném čase.
andulka01 na slanine ne, tu nemám rada
mne chutnaj opeceny na pánvi s česnekem, ale ne každý, ldobry byly mrazeny z Lidlu takový ty značky z francouzských dnu, ale měli je tam furt, teď tu znacku změnili a už mi moc nechutnaj.
A máš tu nechuť ke slanině obecnou, nebo jenom k uzené? Já slaninu v jídle nemusim, ale MS plátky neuzené slaniny jsou teda k fazolkám luxus.
RoSa Už se diskuze posunula a nedočetla jsem, tak možná někdo už odpovídal. Podle střepu to vypadá na porcelán a ten myčku bude snášet bez následků. Zašedlé stopy na glazuře se dají vyčistit nějakým jemným práškovým čističem, naopak zažloutlá místa v narušené glazuře savem.
Keramické či kameninové talíře jsou nažloutlejší (střep na oťuku výrazně žlutější) a do myčky rozhodně ne - glazura se naruší, voda proniká dovnitř a v podstatě se pak pomalu odrolují. Porcelánové jsou také (pro rozlišení) těžší než keramické, většina těch zdobených je keramická a většina keramických je výroby Ditmar Urbach (ne ovšem pouze a výhradně), kdežto porcelánové značení jsou mnohem rozmanitější.
andulka01 Co to je zas za zázrak ta maldonská sůl, co tady furt vychvaluješ?
anglická mořská sůl, má velké krystaly jemnostěnnýho stříškovitýho tvaru, Díky obsaženým minerálům má jedinečnou chuť, (což ostatně každá mořská sůl má jiné složení, zbožňuju chorvatskou). Je skvělá na dosolení/zdobení, protože ty krystaly jsou vizuelně výrazný, ale poměrně rychle se rozpustí a vstřebají do jídla, takže si o krystal nezlomíš zoubek ani tam nejsou přesolená sousta. Chodím ji mlsat samotnou ![]()
mořskou sůl obecně zbožňuju, nechávám si ji vozit jako suvenýr z přímořských krajů. Chuťově zatím vede jedna noname z Chorvatska, pak maldonka, skvělá je šedá normandská (ha, tu jsem dlouho neměla). A samozřejmě ochutnávám vypařenou sůl na kamenech okolo moře...
0zero7 To si myslím, že experimentuješ velmi správným směrem :-) Maso prostě musí bejt na dva prsty tlustý. Kotleta obzvláště, má-li být do růžova (jinak to ostatně ani nemá smysl). Jinak to ani nemá smysl házet na pánev ![]()
mitford sister Vim že reaguju pozdě, ale neboj se a jdi do toho. Samotná broskvová nic moc, nemá chuť, ale stačí jen malinko nakopnout. Je senzační s pravou vanilkou, bourbon viz výše, rum ostatně taky, klidně bych zkusila nějaký tmavý karibský. A bylinky, pokud máš odvahu. Sluší jí tymián (ne citronovej) a máta (teda ne dohromady). Tymiám ji uzemní, máta dodá svěžest.
0zero7 Moc pěkný :-).
tarra aha... díky! taky si myslím, že je to porcelán.... no a pravda: na jednom dezertním talíři mám takovej malej žlutej flek, tak zkusím to Savo
andulka01 Jak to, ze toho o jidle tolik vis?
andulka01 ne, nejdeš pozdě :) budu dělat zítra nebo ideálně, když se nebudou kazit, tak v sobotu. nemá být takový hic...
a vidíš, alkoholy mě napadly hned (zvažovala jsem i gin), ale vanilka by mě nenapadla. mám a asi zkusím, díky!
andulka01 no prave, v hodne lidech veprovy evokuje platky nebo peceni, ja nejradeji takhle
Karja Jsem zmlsaná, snob a tady dost stará na zkušenosti :-) a taky mě to hrozně baví. A není to má profese.
999 Dik, delam to porad dokola ted s ruznym korenim atd.
0zero7 Zkus někdy tlustou kotletu napomalo v pánvi (já to radši než do trouby), dělám protýkanou šalvějí. Nahrubo zatáhnu na vostře rozpálený litině, pak nechám dělat pomaleji, nejlíp na vlastním vypečeném tuku. Chce teda pak déle odpočinout, ale to šťavnatý růžový je teda extra šťavnatý.
mitford sister Na vanilku sázím, vyzkoušeno a ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY