Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline baltik
4993 příspěvků moje polička 25. července 2019 15:07

dynda mam krasnou oranzovou barvu i se slupkama :) to je spis zalezitost toho, jak malo/dlouho se to vari. 

ale priznavam, ze jsem asi jeste nemela verzi bez slupek, takze to klidne muze byt o tolik lepsi, ze vam to na to stoji

ja jsem ted loupala kilo merunek na sorbet a ano, po tom povareni ve vode to slo celkem rychle

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 25. července 2019 15:10

Tak Betty 

Obyč. cukr. Minule mi půl kila na kilo stačilo, záleží, jak to chceš mít sladký a jak jsou sladký meruňky. Taky teda nepřidávám žádnou vodu, protože při mém postupu  ovoce pustí spoustu šťávy. Letos kupoval meruňky manžel na Moravě s pražskou SPZ, sice byly velký ale kyselý , musela jsem přisladit.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 25. července 2019 15:14

baltik 

Tím, že vařím po malých dávkách, vařím hodně krátce, většinou ve 3 hrncích a měla jsem co dělat, abych to tentokrát zvládla lít do sklenic, jahody byly letos pomalejší, ale taky mají krásnou barvu.

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 15:35

vidím, že jsem tu správně. dostala jsem pro změnu broskve, ale takový malinký, něco mezi třešní a švestkou, pecka k dužině relativně dost velká a narozdíl od meruněk nejdou dobře od pecky. jsou strašně roztomilý, ale co s tím?

jediný, co mě napadlo, je to svařit a pak propasírovat. ráda bych udělala i něco jinýho než marmeládu, ale co?

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 25. července 2019 16:20

Potrefenáhusa 999 dekuji, hlavne je opravdu vyborny 

Online Potrefenáhusa
39067 příspěvků moje polička 25. července 2019 16:22

mitford sister marmeladu fakt nedělej, ta je hnusna,  narozdil od meruněk. 

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 16:26

Potrefenáhusa díky za varování, to by mě nenapadlo

Online Potrefenáhusa
39067 příspěvků moje polička 25. července 2019 16:32

mitford sister radit co s tim si ale netroufám, ja je loni zavarovala s badyanem, pulky na kompot, mela jsem je i oloupany a nejak blbě jsem to zavarila, asi na malo, cela várka zkvasena

merunky neloupu ani nemixuju, mam rada     v marmelade kousky. Cukr pouzivam normalni a vařím podle maskrtnice po menších dávkách. 

Online Tak Betty
6211 příspěvků moje polička 25. července 2019 16:51

Potrefenáhusa jsem na chalupě, mixer tu nemám, takže nakrajet na kousky? Nemám ani váhy. To to dopadne.

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 25. července 2019 16:53

mitford sister meruňky neloupu, pokraji a v kastrolu pomackam. Letos chci zkusit lehce projet tycakem, ale aby zůstaly kousky. To musí být.

Přidávám zelirovaci cukr a postupuje podle návodu. 

Nikdo si ještě nestezoval

Online Potrefenáhusa
39067 příspěvků moje polička 25. července 2019 16:56

Tak Betty nakrájela bych na kousky, zasypala cukrem a strcila do druhyho dne do lednice, vono to udela dost práce za tebe

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 17:00

Potrefenáhusa a můžu se zeptat "jak" hnusná? na netu je spousta receptů...co kdybych tam narvala koření?

Online Potrefenáhusa
39067 příspěvků moje polička 25. července 2019 17:04

mitford sister no mne přijde divna ta chuť, kompoty jsou ok, taky se to skoro neprodává.jako zkus to, ale podle mě je to skoda práce i broskví, není to moc marmeladovy ovoce (s fakt nemyslim, ze by to bylo myma preferencema), ale těžko to popsat 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 25. července 2019 17:06

Tak Betty 

Dobrý to bude, neboj, stačí to třeba rozmačkat takovou tou věcí na brambory, až to trochu rozvaříš, cukr dej na objem tak čtvrtku až třetinu co meruněk a doslaď při vaření. Já teda hodně ochutnávám a zkouším, když to vařím, abych i poznala, že mi to želíruje.

Online Potrefenáhusa
39067 příspěvků moje polička 25. července 2019 17:12

dynda já to nejsem schopna ochutnavat, ještě jak je to teply, ale mám za to, ze cukru by se měla kvůli konzervaci dávat aspoň pulka váhy, jinak by se to melo ještě zavarit 

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 25. července 2019 17:32

Taky neochutnavam. Ale vždycky si strcim talířek do mrazáku, pak ho vyndam a kapnu na nej trošku dzemu. A hned vidím, jak želiruje. 

Online Tak Betty
6211 příspěvků moje polička 25. července 2019 17:34

Tak jsem dala odhadem 2kg meruněk, půl kg žel. cukru, půl kg cukru a je to v lednici. Zitra dodelam.

Příště se líp pripravim.

Offline baltik
4993 příspěvků moje polička 25. července 2019 17:36

mitford sister souhlasim, ze broskvova marmelada neni nic moc, kompot mam rada, ale jen z loupanych briskvi, coz pokud jsou broskve male a jdou blbe od pecky, bude opruz

Edit: tak jsem jeste googlila a narazila jsem na broskvova povidla, to by mozna nemuselo byt spatne, nezkousel to nekdo?

Offline mitford sister
1725 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:06

baltik díky, to zkusím!

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 25. července 2019 18:14

Experimentovala jsem v posledni dobe s upravou vykostene kotlety a uplne nejlepsi je vetsi kus 3-4 cm tloustka, zatahnout na nevetsi teplotu na panvi a vrazit do trouby dojit. Chutna mi to nejvic lehce naruzovele, naposledy jen sul, pepr, paprika a do troby zastriknout worchestrem. Je to hned a daleko lepsi nez to dlouho pect nebo delat tensi platky na panvi, nejvic stavnata uprava zatim.