Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
44962 příspěvků moje polička 25. července 2019 23:14

andulka01 Jojo, ale libi se mi, ze at clovek vytahne skoro cokoliv, tak fakt mas nejakej typ, to je super:-D. Jakoze znat prichute broskvovejch marmelad mi prijde fakt vtipny;-)))

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 25. července 2019 23:18

andulka01 JJ zkusim dik, jak tlustou ji delas? Ja to flakam casto i 4-5 cm, to uz mam strach aby se to udelalo (jezis cestin muj) 

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 25. července 2019 23:21

Karja Já trochu marmelády vařila a experimentovala jsem dost. A umím si chutě představovat, prostě je mám na jazyku a virtuálně porovnávám, ladím. A pak jdu uvařit a ve finále je z toho co lednička dala :-)

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 25. července 2019 23:26

0zero7 Na tři prsty, takže ty 4/5 cm to jsou určitě. Chce to trochu trpělivost, ale zas to máš zcela pod kontrolou (přiznám se, že když dám něco na dojití do trouby, zapomenu na to, jako "sejde z očí" tady funguje pravidelně). A ta kůrčička... Nutný je to mít v pokojový teplotě fakt skrznaskrz než to hodíš na pánev.

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 25. července 2019 23:32

andulka01 JJ to tak delam u steaku. KK zkusim. Dik. Salvej si rikala jo? 

Dneska mi kamoska v praci dala ochutnat lososa co jeji znami chytaji a udi nahore v BC, kde je studenejsi voda a ryby jsou kvalitnejsi, ty blaaaho, uzasny. Rikam, prosimte zeptej se ji, jestli si to od ni muzu koupit. Tak prej oni na prodej neveri, tak s vi vymenim rybu za chleba seminkovej. Jako ryby tady maji vynikajici, ale tohle bylo neco! Jsem si na tebe vzpomela hnedka, ze to by se ti asi libilo. Je to uzeny v kuse cely ctvrtky bez kosti a je to jak maslo... ach. 

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 25. července 2019 23:50

0zero7 Ach.. kvalitní losos. A ještě k tomu směnnej obchod boží teda. Nejlepšího lososa ever jsem měla z pouliční udírny v Dunkeld ve Skotsku (až později jsem zjistila že to je jeden z nejlepších rodinných podniků široko daelko). Ten teda nebyl na plátky, prostě jsme z okýnka do papíru dostali šrůtek. A teda ach...

Díky že sis na mě vzpomněla, dneska jsem měla shodou okolností sendvič s lososem a právě jsem si říkala jak to není ono.

Jo, šalvěj, čerstvá. K praseti naprosto dokonalá a nepálí se. A k tomu jablkovou omáčku s pepřem. A tvůj semínkovej chleba na tenkou suchou topinku?

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 25. července 2019 23:56

andulka01 dik, muzu cerstvou nebo susenou, mnam. Losos je prave taky na kusy, jak makrela skoro.

mnam jablkova omacka, ovoce moc nejim, ale vlezla by se. Delas si sama? 

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. července 2019 00:45

0zero7 No jasně, hele on je to dost podvod... 2 kyselejší jablka, vrchovatá lžička nakládaného zeleného pepře. Jabka oloupat, nakrájet na kousky, zlehka podusit (třeba s kapkou bílého suchého vína) aby se téměř rozpadala, rozmačkat vidličkou. Dusit se lžičkou nakládaného pepře i s lákem. Doladit solí a sladkým (javorový sirup by asi nebyl marný), pokud bude třeba, pokud je hodně výpeku z masa, přidat kousek k jablkám. K slavnostnější verzi maso posypat před podáváním nadrobno nasekaným zeleným jablkem.

Offline 999
19911 příspěvků moje polička 26. července 2019 07:23

andulka01 To je zajímavý, co si tady napsala, mě to nikdy nenapadlo takhle to formulovat, ale mám to taky :-). Dokážu si představit chuť. A ještě to celý vizualizovat.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 26. července 2019 07:25

andulka01 se salveji dela kotleta mama a je to vyborne 

Ty mi pripominas jednu gastro novinarku, se kterou jsem v minulosti spolupracovala. Vedela o jidle snad vsechno, dokonce i kde roste jaky pomeranc a jak ho zpracovat, hazela recepty a tipy z rukavu. Bylo hrozne fajn si s ni povidat o jidle. 

Offline Antje
příspěvků moje polička 26. července 2019 09:20

andulka01 to vepřové na pánvi  se šalvějí bych ráda zkusila, jak dlouho to na pánci necháváš péct  z každé strany a jak dlouho odpočinout? 

Offline Karja
44962 příspěvků moje polička 26. července 2019 09:57

Help help. Nemate nekdo recept na ty celerove krekry, co tu byly jeden cas popularni? Tusim, ze se tam daval jen celer, nejaky syr typu emental a mouka. Ale google mi vyhazuje same brambory k tomu a taky parmazan...

Uz jsem neco vystarala;-)))

Offline baltik
4993 příspěvků moje polička 26. července 2019 17:49

Nemate prosim nekdo osvedceny recept na cuketove bramboraky z trouby? Internet mi nabizi moc ruznorodych moznosti. Cilem je spotrebovat prehlednutou cuketu a aby to jedl konzervativni manzel. Diky

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. července 2019 17:53

Antje No to právě nevim :-) v podstatě platí ten trik s měkkostí masa podle dlaně. Ale při tloušťce masa 4/5 cm odhaduji minutu a půl zprudka po každé straně a pak jemněji sedm minut z každé strany. A teda doporučuji buď na plynu, nebo pokud na elektrickém sporáku, tak litinovou pánev. To maso se fakt musí prudce a dokonale zatáhnout, aby z něj při nižší teplotě netekla šřáva. A taky je důležité při tom prudkým smažení s masem nehýbat dokud se samo neodtáhne/neodlepí od pánve, potrhala by se vlákna a zase by steak přišel o šťávu. Odpočívat minimálně 10 minut.

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 26. července 2019 18:32

andulka01 no vidim, ze potrebuju nakladany zeleny pepr! Diky

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. července 2019 18:58

0zero7 A máš dostupný letní jablka? Jestli jo a nebudou přezrálý (spíš podtržený), tak ty jsou k tomu úplně nejvíc top. Tady budou tak za tři týdny, se moc těším, nejlepší jsou přímo ze stromu, asi pojedu někam na pych :-)

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 26. července 2019 19:00

andulka01 jaka to ma byt odruda? Je tady spousta trhu, takze problem by to asi nebyl, kamaradi maj i na zahrade. 

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. července 2019 19:32

0zero7 Jo tak to teda nevim, neb trhám podél cest :-) ale to co bude první na trhu bude ono, ostatně v Kanadě budou odrůdy úplně jiný. V UK to maj jako early summer apples, tak snad i u tebe?

Offline 0zero7
11949 příspěvků moje polička 26. července 2019 19:44

andulka01 aha, ocumim a zakoupim a vyzkousim! Dekuji! 

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. července 2019 19:50

0zero7 U letňáčů nejen očum, ale hlavně ochutnej. Když jsou opravdu v kondici, je to jako bys kousla do suchýho šampaňskýho. A pak samozřejmě poreferuj.