Kokoska To máš pravdu, já spíš narážím na to množství těch věnečeků a kytic. Proti zapálení svíčky a kytičce chryzantém nic nemám.
Postřehy z Japonska
Kan no vidis, ja zas radsi hezky venecek (pouze z prirodnin, zadne umele ozdoby a masle) nez chryzantemy.
Nagamachi je samurajská čtvrť kousek od hradu v Kanazawě, dodnes je poměrně zachovalá s původními samurajskými rezidencemi, některé jsou stále obydlené, v některých jsou muzea nebo obchody. Rezidence jsou ukryté za vysokými zdmi, kolem obtéká řeka, je to dost uzavřené místo proti čtvrti čajoven a gejš. :-)

Asi největší atrakcí je zrekonstruovaná samurajská rezidence s krásnou malou zahradou a asi dvěma vestavěnými zahradami přímo v domě (nakaniwami). Jde o dům vysoce postavené samurajské rodiny Nomura, která bohužel (tak jako mnohé jiné) zkrachovala, když skončilo období Meidži a s ním i feudální éra v Japonsku.

Všiměte si toho krásného okapu, typického pro Japonsko.

Schody do patra

A malá zahrádka v mezipatře

Výhled z patra

A fajfka pána domu. :-)

Garfie to je nádhera!
Garfie to je krása. Fascinuje mě ta fotka, kde se nad tím vším tyčí něco, co vypadá jako klasický panelák. ![]()
Kora
Jo, je to jenom čtvť uprostřed města. :-) Ten "panelák" je typická městská zástavba. Není to Tokyo s mrakodrapy ani tam nemají historická centra jako my.
Garfie To je nádherný!
GarfieA jak je to teď s potomky od samurajů? Hlásí se nějak ke svým předkům?
Garfie ta samurajská čtvrť, to je úžasné, krásné ![]()
Garfie krasny, ta voda v zahrade je nej
Nevím kam s tím, ale zřejmě za to může toto vlákno. Jedu Duolingo a reklamy místo v češtině začaly být japonské
. Neví chudáci že nejsem úplně cilovka![]()
rysamona
Promiň!
notna Samurajové jako takoví už vůbec neexistují, ani jako třeba šlechta na západě, je navíc nezákonné nosit meče a zbraně. Ono už je to v podstatě 150 let, co bylo samurajství zrušeno. Ale o některých potomcích samurajských rodin se ví a hrdě se ke svým předkům hlásí. Třeba potomek slavné rodiny Tokugawa (za jejich vlády Japonsko velmi vzkvétalo-a taky mají na svědomí uzavření Japonska před západní civilizací) je dnes zaměstnanec nějaké logistické společnosti. Nebo Nobunari Oda, japonský krasobruslař, je taky potomkem samurajů.
Mimochodem, byly tam vystavené i kouzelné dopisy mezi samurajem a císařem, něco ve smyslu "děkujeme Vám za Vaši odvahu a věrnost, kterou jste prokázal zasláním protivníkovy hlavy do naší rezidence...."
Koupila jsem si boží knihu. Za chvíli z nás budou amatérští japanologové :)

Garfie Díky! Já si právě říkala, jestli se k tomu hrdě hlásí nebo to současnou generaci už vůbec nezajímá.
bram
To ti schvaluju, ta je výborná!
Garfie je krásná, fakt. Dcera už asi rok mluví o tom, že by se chtěla někdy podívat do Japonska, tak tady má něco na přípravu :)
bram
To je škoda, že je pořád uzavřené. Japonsko je pro děti super!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje