Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Online notna
9253 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 09:21

Garfie A jak Japonci snáší tak dlouho uzavřené Japonsko? Tady si to nedovedu představit, to by lidi nedali. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 09:29

Garfie krasa, ja se snad do Japonska budu muset vratit!

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 09:31

notna V pohodě, oni cestovat můžou. 

Stačila by tahle věta, ale zdá se mi to trochu kruté, tak to rozvedu. Japonců (a rezidentů) se zákaz netýká, oni často ani netuší, že je nějaký zákaz, protože v médiích se o tom moc nemluví, teda abych byla přesnější, nemluvilo třeba před půl rokem, teď už to začíná být téma, protože nedostatek turistů Japonsko začíná pociťovat. Nedávno se začala udílet příbuzenská víza, takže třeba čistě teoreticky moji rodiče by mohli přiletět. Taky se začali zvolna pouštět turisty-ale jen organizované skupiny schválených cestovek, navíc početně přísně omezené, takže to je spíš k smíchu. 

Zároveň ale paradoxně vznikla dost početná skupina lidí, která to vlastně vítá, je to jakoby se Japonsku vrátila vlastní kultura a přestali tady zavazet cizinci, kteří se opravdu často chovají jako slon v porcelánu. Nebylo to hned, bylo to takové postupně uvědomění od Japonců (některých teda). 

Viděla jsem třeba zajímavou reportáž z Kyota, asi nejhezčího japonského města, které je ale turisty totálně zničené (a to můžu dosvědčit, protože jsem tam byla před patnácit lety a znovu před čtyřmi a byl to teda zatracený rozdíl). Celé to bylo vlastně o tom, že lidé byli napřed nadšení, ale postupně tam turisté začali velmi chybět, protože na nich Kyoto bohužel z velké části stojí. Myslím, že podobné to bylo třeba v Českém Krumlově nebo v centru Prahy. 

Japonsko má teda tu výhodu, že místní turisté z velké části tyhle potřeby pokryjí, ale stejně. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 09:32

Kokoska  Strašně moc se tady rozvinula kuchyně, fakt jsem úplně koukala, spousta italských nebo indických restaurací, v obchodech už seženeš skoro všechno, globalizace pokročila, možná i to jídlo by sis užila!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 09:38

Garfie no vida! Ale kdyby to bylo v klidu, jiste by se bylo naslo i tenkrat, jen v tom chvatu nebyl moc cas zkoumat moznosti. Ale klidne bych byla ochotna prezit i na slisovane ryzi a matcha zmrzline

Online notna
9253 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 10:19

Garfie Jsem ti moc vděčná za tyhle obsáhlé odpovědi. Je to strašně zajímavé!

Pro Japonoce, kterým vyhovuje svět bez turistů, mám pochopení. Taky bych byla taková. Strašně mi ty následky turismu vadí. To je strašně smutný, když člověk vidí, jak jsou ta krásná místa ničená.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 10:34

notna Je to tak, já jim taky rozumím. To cestování je teď strašně snadné a dostupné (myslím před covidem), tak prostě lidi cestují a místa ztrácí autenticitu. 

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 10:47

Garfie Taky (z dálky) zírám, jak pestrá je nabídka. Italské, korejské, mexické... a často mají přidaný asijský twist :-) Sleduji mimo jiné Hachiko District.

Jo, abych nezapomněla, díky/kvůli tobě jsem nechutně utrácela na dovolené! Měla jsem wagyu stejk (no, stejčík)

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 10:58

andulka01 No pěkně!  A stál za to? My jsme teď naskočili do tak strašné rutiny, ani nikam jíst nechodíme, navíc je pořád tak příšerné počasí, že už se nám večer nikam nechce, třeba teď je šest večer, 35 stupňů a 85% vlhkost, děs. 

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 11:08

Garfie Já ho měla poprvé v životě, takže úplně neporovnám cena/výkon. Ale byl skvostnej Nabízeli i svíčkovou, já ale miluju hovězí tuk, takže jsem šla do roštěnky.
Paní u vedlejšího stolu, když viděla jak mi chutná, si objednala také. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 12:08

andulka01 Paní je dobrá, taky mívám největší chuť na to, co mají vedle u stolu!

Offline rozarka
4199 příspěvků moje polička 01. zaří 2022 14:48

Garfie Na předposlední fotce ve 4.28, ty jakoby domečky, mají nějakou funkci?
Na ty zahrady je radost se dívat, úplně si představuju zurčení vody, švitoření ptáků....

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 01:04

rozarka To jsou lucerny. :-) Moc se nezapalují, ale někdy na slavnostech, třeba v chrámech, ano a je to krása. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 01:10

Jak tak jdu ve stopách naší dovolené, mám tady poslední dojmy z Kanazawy, odkud nás nakonec vyhnal déšť. Svatyně Oyama, která je zvláštní hlavně svou v Japonsku atypickou bránou. Je dílem nizozemského architekta s použitím evropských i asijských náboženských témat. Horní patra s vitráží kdysi sloužila jako maják. Původně brána stávala u hradu, později byla přesunutá sem. Už na cestě k ní nás zastihl slejvák, takže rodina odmítla vyšlapat schody a byla jsem jediná, kdo si ji v rychlosti prohlédl. :-)

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 01:16

Poslední den v Kanazawe nám strašně lilo, je tady obrovské dinosauří muzeum a taky slavná ninja svatyně, se spoustou skrytých chodeb a vstupů, ale bohužel tady totálně selhaly mé organizační schopnosti, protože vstup do obou míst musíte rezervovat předem, což jsem jaksi nezachytila. Místo toho jsme zašli do malého muzea kimon, kde se bohužel nesmí fotit, ale bylo to zajímavé. Tak jen jeden záběr pro fajnšmekry  a pár dalších legrácek. 

Dokonce i automat na pití mají v kimono vzorech

Kolik osob se vejde do jednoho auta?

Korona world (herna pro děti), tady se toho nebojí!

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 08:16

Garfie ale ňuňuňu

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 14:13

A večer jsme si vyrazili na drink do kubánského baru pod naším domem, vlastní ho moc sympatická Japonka, která nikdy nebyla na Kubě, ale k otevření baru ji vyprovokovala Buena Vista Social Club. Vedle u stolu seděly její děti a hrály karty, takže příště berem naše. :-) A pak jsme potkali super malý bar pro jednoho.

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 14:51

Garfie bar pro jednoho  utulnej

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 16:32

Garfie Ten je úžasný (bar pro jednoho)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 17:28

Garfie Sice pro jednoho, ale popelníčky tam vidím tři!