Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Online Tabea
7847 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 09:04

Garfie tak to přírodní vlivy konaly celkem rychle, když to srovnám třeba s rozstřílenýma hotelama v Chorvatsku (Kupari). 

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 09:04

Děkuju všem, už to skoro patří k rannímu rituálu, nasekat vám sem nějaké fotky. :-)

Online Tabea
7847 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 09:06

Garfie na zimní večery necekej. Co můžeš udělat dnes, ...

Díky moc, za všechny fotky a popisy...

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 09:07

Tabea No taky už bych se tam trochu bála, že mi něco spadne na hlavu. Ale máš pravdu, je to jen třicet let. Ony asi ty podmínky tady jsou o hodně horší, obrovská vlhkost, na Okinawě navíc bývají silné tajfuny...příroda je tady mocná.

Online Sweet Potato
39920 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 09:25

Offline notna
9250 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 10:48
Reakce na Garfie:

Celá ta Okinawa má mimochodem zvláštní atmosféru. Když jsem pátrala po historii tady toho hotelu, narazila jsem na spoustu zmínek o podivných místech na celém, ostrově. V podstatě se dá říct, že to místo vysloveně přitahuje milovníky paranormální jevů. Hlavně v souvislosti s boji za druhé světové války, jsou tu údajně místa, kam se lidé bojí chodit, místa kde se zjevují mrtví, jsou slyšet zvláštní zvuky, nebo místa, kde lidé bezdůvodně zvrací. 

​Úplně se mi vybavila část Kafky na pobřeží, jak děti v lese upadly do bezvědomí.

Díky moc za fotky i za informace, které jsi zjistila. Je to strašně zajímavé. Urbex fotky si ráda prohlížím, ale vždycky mi tam chybí ten příběh. Chci vědět, kdo, kdy, jak a proč to opustil.

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 10:58

Sweet Potato

notna To souhlasím, jen chápu, že je lidé třeba ani nechtějí sdělovat, právě aby to místo zůstalo opuštěné...

Offline notna
9250 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 11:06

Garfie Jj, taky to chápu. To nebylo nijak špatně myšleno na urbex. Jen že mi to pak chvíli žere břuch

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 11:48

notna Já ti rozumím! Ten příběh za tím je v podstatě to nejlepší! 

Online continuity
42321 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 12:53

Garfie díky za fotky toho hotelu, to je fakt dobrý. A nejvíc asi ten obydlenej bazén. Hlavně mě fascinuje, že je to úplně mimo lidi. To přidává další body.  

Ta historie je vždy zajímavá, pokud to byly ekonomické důvody, tak je to ještě to nejmenší. 

Offline jerry
11033 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 15:02
Reakce na Garfie:

Děkuju všem, už to skoro patří k rannímu rituálu, nasekat vám sem nějaké fotky. :-)

​Tvoje ráno zpříjemní moje/naše ráno

Offline Torrah
3243 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 17:58

Já se sem sice po ránu nedostanu, ale zas mi to zpříjemní dobu po příchodu z práce! Díky moc za sdílení, Japonsko je taková exotika, že jen koukám občas.

Online continuity
42321 příspěvků moje polička 05. zaří 2022 22:34

Jinak na ty opuštěné místa doporučuji na TW účet @abanplaces

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 00:42

Torrah Vidíš, exotika, přitom já vždycky říkám, že Japonsko je skvělé pro lidi, kteří mají strach z návštěvy Asie (a že jsem takové potkala!), prootože je nejmíň exotické, je to takové "západní Německo Asie".

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 00:53

Dnes tady mám specialitu pro continuity, podařilo se mi zjistit, jak se říká těm japonským historickým robotům, jsou to "karakuri". Znamená to podle zápisu také "trik" nebo "mechanismus". Ten výraz se dá použít ale na všechno, co funguje nějak skrytě a vyvolá díky tomu úžas.

Jako výraz čirého zoufalství, když nás na dovolené zastihla celodenní průtrž mračen a všechny velké vnitřní aktrakce se musely předem rezervovat, jsem objevila malinké muzeum hraček mimo město. A bylo to teda naprosto úžasné. Kromě toho, že samotná budova byla architektonicky velmi zajímavá, uvnitř byly právě tyto mechanické panenky, další staré hračky a k tomu spousta různých hlavolamů, se kterými si návštěvníci mohli hrát, takže i když muzeum bylo malinké, dvě hodiny se tam daly strávit úplně v pohodě. Bohužel popisy byly jen v japonštině, ale byla tam moc zajímavá kniha právě o historii karakuri a jejich využití, což je především obsluha v restauracích. (k rozvážení jídla se vlastně používaly od začátku, to jsem myslím už i psala) 

Ale využívaly se i k jiným věcem, třeba jako malí hudebníci:

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 00:54

Tohle je kostra (bývá oblečená, aby nebyla vidět mechanika) té nejtypičtější podoby karakuri, jako rozvážeč jídla:

Offline Garfie
28236 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 00:56

A tady je moderní podoba karakuri z knihy, byly tam i tipy, kde a v jaké restauraci se dají vidět. :-)

Offline 999
19602 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 06:08

Garfie To je fakt úžasné. Díky :-).

Online continuity
42321 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 07:42

Garfie jee, díky! Ti jsou super. Tak nenadarmo je Japonsko pořád napřed v robotizaci a automatizaci. Mají v tom tradici. 

Online continuity
42321 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 07:50

Teď už když vím,co mám hledat, tak to sjíždím you tube

Kdyby jenom jídlo (dá nastavit, kdy zatočí, třeba), ale tohle je úplně neuvěřitelné. 

https://m.youtube.com/watch?v=DgIDStgaybc 

Garfie Ještě jednou díky.