Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 13. listopadu 2022 23:55

Karja  Jo, to je můj život tady. Vloni jsme byli jedni z prvních cizinců, co do školy nastoupili po covidu, každý mě zná! A když jsme bydleli na severu, tak to bylo ještě vydatnější, kolikrát chlap přišel z práce a říká "prý jsi byla tam a tam", prostě jsem v celým 60 tisícovým městečku byla jediná bílá, znal mě každej, každej!!! 

Vari Oni navíc v té Číně bývají často v Šanghaji nebo Hongongu, to se prostě moc neliší od jiných velkých měst. Ale být tam v covidu musel být teda očistec!!! 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 14. listopadu 2022 03:51

A slíbila jsem něco málo o té víkendové akci ve škole, musím říct, že to bylo úplně super! Stánky s jídlem a pitím, které zajišťovali dobrovolníci, něco bylo částečně výdělečné, něco čistě charitativní. Takže tam byl čínský, japonský, korejský, německý nebo indický stánek s jídlem a pitím, potom crepes, svařák, irská káva a podobně. K tomu hry pro menší děti, tam jsem se moc nezdržovala, vím, že tam byl Santa a četl pohádky, pak různé soutěže a podobně. Taky tam byl Elf butik, kde se děti mohly nechat namalovat nebo si přidělat barevné příčesky.... K tomu byl celý den nějaký program, vystoupení tříd, hrál školní jazz band, učitelský koncert a tak. K tomu tombola, každá třída se složila na nějakou výhru a byly tam dost slušné věci, jako Nintendo, pobyt na horách pro rodinu a podobně, nevyhráli jsme nic pochopitelně.  Taky tam funguje charitativní bazar, takže už měsíc se sbírají dary, oblečení, knížky, hračky, cokoli. Na místě se pak dalo nakoupit, kus od cca padesáti do sto korun. Jenom tento bazar vydělal na koruny 600 tisíc, docela mi spadla brada. 

No a největší zábava je akce s název "pie your teacher", do které se přihlásí dobrovolníci z řad učitelů, tentokrát jich bylo devět. Každý měl vlastní kasičku, pokud jste se chtěli účastnit, hodili jsem 100 jenů se svým jménem. V určené časy se losovalo a šťastný výherce mohl učiteli do tváře hodit šlehačkový dort.  Byla to dost sranda, viz. foto. Zrovna tento učitel je matikář, je hrozně bezvadnej a přistihla jsem ho, jak hází své jméno do kasičky své ženy, učitelky, která se taky účastnila. Když viděl, jak se směju, tak prý "no co, jsem si jistý, že ona zase hodila jméno ke mně!"

Mimochodem, ten starý pán v pravo nahoře je taky účastník, je to učitel náboženství a jsou na něm ještě vidět zbytky dortu. :-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 14. listopadu 2022 09:59

A ještě k včerejší akci, musím vám sem dát výzdobu, kterou kreslila jedna spřátelená matka na staré jogamatky. Myslím, že je neuvěřitelně šikovná! 

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 14. listopadu 2022 15:50

Garfie Perfektní louskáčci i všechno ostatní.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 14. listopadu 2022 16:05

Garfie no to teda!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 00:27

No a dneska jen další střípky z procházky po okolí (kromě toho, že jsem táhla tunu knih, viz. co jsme si dnes koupili). Další svatyně z okolí. :-) 

A citrus na školním dvoře. Zatím nevím, co je to přesně za druh, vyčkávám až dozraje. :-)

Offline rasaNori
8797 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 05:58

Garfie to bude buď plane, a nebo nedotknutelne:D 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 06:01

rasaNori Nebo to očešou děcka dřív než to dozraje!  (kecám, je to vysoko!)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 10:03

A pro všechny fanoušky mých kurzů :-) Už je náš wahashi kurz oficiálně vyvěšný, byly v něm jen tři volná místa, která zmizela během hodiny. A je přihlášený i jeden muž.

Tady je její práce, budeme se učit sakuru a chryzantému a bude to zase takové "co jste si objednali vs co jste dostali", ale nevadí.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 10:12

Garfie Myslíš, že to bude piplačka pinzetkou a nožíkem? Držím vám pěsti a těším se.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 10:46

Kan Jo, bude, koukala jsem na její videa na youtube a je to masakr, já jsem na to strašně nešikovná, ale tak bude zábaval :-) Pak sem dám fotky, ať se taky trochu pobavíte....

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 10:49

Garfie ty kurzy jsou hrozně super! Kdyby měl někdy muž takový nápad, že půjde pracovat do zahraničí, budu trvat na takovéhle škole

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 11:48

Garfie Já jsem v pravěku pracovala pro hodinářskou firmu a jednou si to s lupou v oku a pinzetkou zkoušela, no moje nervy. 

Offline Karja
44192 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 11:56

Evaeva Přesně, Garfie žije můj vysněnej život, jen jsem to doposud nevedela, že tak má vypadat:-D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 12:16

Karja no já bych radši zůstala v Čechách, ale když už by to muselo být, tak jedině takhle

Offline Magda
254 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 14:27
Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 14:44

Garfie piplacka to teda bude, ale myslim, ze by me to dost bavilo. Jsem v pokuseni zkusit to z mandlove hmoty, jestli by to slo.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 21:49

Kokoska Jo, to je docela dobrej nápad! Pak ti napíšu, jestli má nějaký fígle. :-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 22:14

15. listopadu se v Japonsku slaví svátek "shichigosan" (v doslovném překladu sedm, pět, tři), tedy svátek tří a sedmiletých holčiček a pětiletých kluků. Věří se, že to je věk, který přináší štěstí (lichá čísla obecně v asijské numerologii). Rodiny v tomto období navštěvují svatyně a prosí o zdraví a ochranu dětí. Děti dostávají dlouhé bílé a červené sladkosti s názvem chitoseame, které symbolizují dlouhověkost, bývají v taštičce, na které je vyobrazená želva nebo jeřáb-také symboly dlouhého života a zdraví. Velmi často při tom mívá celá rodina na sobě kimono, je to taky čas fotografování do rodinných alb. :-) Některé fotky už jsem tady určitě v minulosti dávala, ale letos jsem zatím žádné čerstvé neulovila, snad se zadaří dnes.

Historicky se podobný svátek slavil už kolem 10. století, kdy šlo o přechodový rituál do "středního dětství", později se pak rozvinul v pozdním středověku, kdy byla vysoká dětská úmrtnost a tak bylo co slavit. :-)

První z obřadů-pro tříleté-znamená období, kdy jim začínaly růst vlasy (do tří let se holily). V období pěti let si chlapci poprvé oblékali formální oděv a museli se začít chovat "slušně" a dospěle. Podobný rituál pak platí pro sedmileté dívky-poprvé si oblékly obi a oficiální kimono.

Věk oblékání toho formálního oděvu se s lety různě měnil, větišnou platilo kolem devíti let, ale svátek zůstal.

Varování: Následuje spousta dětiček v kimonu.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 15. listopadu 2022 22:15