Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 22:43

brrr O tom žádná!

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 26. ledna 2023 12:15

Garfie dík, to je pro mě zajímavé téma, i když uplně nevím proč vlastně. Baví mě to...

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 26. ledna 2023 23:18

Lenka22 Zrovna jsem včera byla na obědě s rodiči ze třídy a jsou tam nějaké nové rodiny a musím říct, že hned jak jsem přišla, okamžitě jsem věděla, kdo je Japonec, kdo Číňan a kdo Korea. Ale zase jsem věděla, že tam tyhle tři národnosti budou jako nové, takže možná jsem je prostě jen podvědomě rozdělila podle největší pravděpodobností. 

Jinak to dobře rozšiřuje obzory, zabrali jsme se do nějakých kulturních rozdílů a zrovna včera to byla dobrá sestava, jedna matka z Ekvádoru, jedna z Kolumbie (nezná Honbu za diamantem! ) a jedna vdaná za Kazachstánce, cítila jsem se jako hvězda, protože jsem bezpečně věděla o těchto zemích ze všech nejvíc. Ale stejně jsem večer v posteli četla o Kazachstánu, třeba mě zaskočilo, jak obrovská země to je, 9. na světě! 

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 04:17

Garfie Máš skvělé možnosti a hodně "materiálu" k posuzování.  Včera na výletě do Kutné Hory bylo taky dost asijských turistů, které jsem se snažila zařadit, no ale zeptat se jich nemůžu. 

(Já shodou okolností teď čtu o Turkmenistanu,  Kazachstán bude následovat - v knížce Sovětistán, to je zajímavý čtení). 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 05:04

Lenka22 Ještě to můžeš zkusit podle jazyka, japoncům jde docela rozmět, oni mají podobnou výslovnost jako my. Čínština je taková "zpěvavá" a korejština něco mezi tím. Jinak teda včera jsem se dozvěděla, že Korea má normální abecedu, prý se dá naučit za 30 minut (říkala Korejka ). Tak to jsem taky večer studovala :-)

Já se přiznám, že v těch středoasijských bývalých Sovětských republikách mám taky trochu chaos, ale aspoň vím o jejich existenci a hlavní města, včera mi přišlo, že zbytek Asie má možná tušení, že tam něco takvého je a jihoamerická část se moc nechytala, ovšem ta Kolumbijka se na minulém setkání naprosto vážně ptala, jestli je nějaký rozdíl mezi Severní a Jižní Koreou, takže se to dalo čekat. Po Sovětistánu se budu muset mrknout, včera mě to vlastně dost zaujalo. 

Jinak já už se naučila mluvit o ČR jako o "Evopě".  

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 05:17

Garfie ja ted ctu druhou beletrii za sebou, kde se ry narody na uzemi sssr zminuji a teda mrzi me, ze jsme se o nich vice neucili, mam jen hodne zakladni znalosti (knizky jsou Vlak do Samarkandu a Kocka a general)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 05:26

baltik  Děkuju! 

Jinak mi přijde, že my obecně máme o světě ještě docela dobré ponětí, fakt se mi tady ještě nestalo, že bych se za své znalosti musela stydět. To spíš okolo všichni trochu tápou, každý s jinou částí světa. :-) 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 05:43

Hlásím, že počasí je tady fakt jako na houpačce. Ve středu jsem málem umrzla v zimní bundě a čepici, včera jsem málem zdechla vedrem a dokonce jsem si musela sundat jednu vrstvu a to jsem neměla ani šálu. Bylo nádherně. A dnes zase kosa jako blázen, ráno jsme měli v obýváku rekordních 6 stupňů. Z včerejší procházky:

Lunární Nový rok v supermarketu

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 05:47

Včera jsem měla super den (dítě na lyžáku, haha), po ranní anglické konverzaci jsem byla na tom obědě a pak na procházce, po dlouhé době jsem prošla obchody a tak nějak příjemně jsem si to protáhla až do večera a potkala super fotogenické "hladové okno" s takoyaki (malé knedlíčky s chobotnicí) nedaleko od nás. 

Online 999
19616 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 05:55

Garfie Prosím tě, jak se v těch 6 stupních funguje? A za jak dlouho se to aspoň trochu vytopí? Nám teď trochu blbne kotel v detašovaném bydlišti, někdy se stane, že přijedu a je tam 15 a nebýt toho, že je tam krb, tak jdu spát do hotelu :-).

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 06:02

999 Teda já už tu psala, že se nám to tady nějak líp snáší, probíráme to s mužem skoro každé ráno u kafe a snažíme se tomu přijít na kloub, zatím neúspěšně. :-) Mám fakt teplé pyžamo, k tomu super teplé papuče, jakoby uggy na doma. Plynová kamna to tady vytopí za chvilku, když je extra zima, zapnu i klimu. Ale vytopeno znamená třeba na 18 stupňů, jen prostě na tebe fouká ten teplý vzduch a pocitově je to teplejší, jakobys pořád stála u topení. 

U nás mám úplně stejný problém jako ty, když mám doma 18, je mi zima, tady ne. Jako vedro mi není, ale tak příjemně, jsem teda teple oblečená. Taky nemám vůbec pocit, že bych se nějak otužila, třeba studená sprcha je pořád problém, ale zároveň nikdo z nás ještě nebyl nemocný (když nepočítám Vánoce v ČR, kdy se kromě mě složili aspoň na chvíli všichni), nikdo neměl ještě ani rýmu! V říjnu jsem si koupila jedno balení kapesníků a pořád ho mám celé, to by se mi u nás nikdy nestalo. 

Online 999
19616 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 06:08

Garfie To by mě zajímalo, čím to je :-). Tak třeba na to s mužem přijdete a ty nám to sem napíšeš :-).

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 06:13

999 Třeba jídlem?  Někdy si říkám, jestli nám vůbec funguje správně teploměr....ale asi jo, protože když vyjdu na terasu třeba pověsit prádlo, nebo jen tak zkontrolovat "jak je venku", tak je mi kolikrát větší teplo než doma! 

Online 999
19616 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 06:18

Garfie Tak to by byl super bonus :-). Skvělý jídlo a ještě zevnitř přitápí :-).

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 08:23

Garfie 6° je pro me fakt nepredstavitelny. Minulou zimu jsme topili na 23, letos jsem to statecne prenastavila na 21, ale stejne to nekdy k veceru na chvili o stupen zvednu. Tuhle jsme se vraceli z Vysociny a muz zapomnel v mobilu zavcas prepnout topeni na rezim "doma", bylo tu po trech hodinach topeni skvelych 18, brrrr. Az prijdes na to, co pomaha tu lednicku doma snaset, chci to vedet! Bohuzel, pokud to bude konzumace morskych potvor s wasabi, mam smulu.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 08:25

Kokoska Tady je zase ta výhoda, že jakmile začneš topit, je tu rychle teplo (ale stejně rychle uteče, když topení vypneš). Možná to má na svědomí i ta rychlá změna? Těžko říct, ale zase ze 6 na 18 během chvilky, to už pocítíš jako výraznou změnu k lepšímu, i když jen optickou. :-) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. ledna 2023 09:12

Kokoska na 18 se podle mě dá zvyknout, na 6 teda nevím Zrovna tuhle jsem si řekla, že se budu otužovat, vylezla jsem na balkón jen v tričku, ale zima mi nebyla ani po deseti minutách. Tam mají chladněji i ve školách, v obchoďácích a tak, ne? Garfie 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 09:18

Evaeva Tak šest je pochopitelně málo, to jsme se fakt třásli zimou!

V obchoďácích je asi normálně, podobně jako u nás, v kabátu je mi tam za chvíli vedro, ve vlaku se topí. Ale škola je tak na půl, jakože teplo tam není nikdy, buď tak normálně, nebo zima. :-) Zase tady jsou budovy hodně prosklenné, včetně školy a hodně tu svítí slunce (skoro pořád), takže často působí takový skleníkový efekt a interiér se vyhřeje i bez topení. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. ledna 2023 09:20

Garfie hm, zajímavé. Já právě myslela, že tam je chladněji všude a tím pádem jsou otužilejší.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. ledna 2023 09:22

Evaeva Ja jsem zmrzlik, ale tech 21 vetsinou snasim dobre, jen kdyz to pak pri dosazeni te nastavene teploty na chvili prestane topit a je tu treba 20, uz to citim. Pak nastupuje ovci deka a jak jsem psala, kdyz uz je mi fakt chladno, na chvili pritopim. Vloni jsem nejak to teplo potrebovala vic, mozna jsem se letos na tu nizsi teplotu psychicky nastavila, nevim. V noci to mame na 17 a taky dobry.