Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 10:10

Karja No právě! Mě úplně překvapilo, jak krásně jde vidět a jak je velká! Já ji občas (asi tak 3x co tu bydlíme) vidím z terasy, ale fakt jen v dálce a tohle je jen kousek od nás, třeba 15 minut pěšky! 

Jinak já volejbal na střední hrála ráda, o prázdninách se hrával na místním sokolském hřišti v mojí rodné vísce, to bylo dopoledne brigáda, pak koupání a k večer volejbal, ty jo, moje mládí!  Ale od té doby jsem nehrála, teď tady chodí hrát jednou týdně matky ze školy, pořád sbírám odvahu se přidat....

No a v Čínské čtvrti pokračují oslavy Nového roku (ještě další týden), tak jsem se znovu vypravila, v místním parčíku byla různá vystoupení čínských kulturních skupin a konečně jsem viděla i ten slavný lví tanec!  Bohužel jen na podiu a ne v ulicích, jak bývá zvykem. 

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 10:12

A tohle bylo úplně neuvěřitelné vystoupení, borec každou chvíli měnil obličeje a vůbec netušim, jak to dělal, nepodařilo se nám na to přijít, prostě jen mávnul šátkem, nebo se na vteřinu otočil bokem. 

A ještě vystoupení zdejší čínské školy: 

Offline Kokoska
34541 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 10:52

Garfie moc hezky, spravna asijska barvitost. A Fudži nema chybu!

Offline Lenka22
2612 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 12:14

Garfie Včera opět v čt zprávách Japonsko, tentokrát o napadlém sněhu.

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 13:02

Lenka22 Fakt? Vidíš a tady o tom není ani zmínka, už hodinu pátrám, co měli na mysli...:-) Jako jo, padaly teploty na -17 a v okolí Nagana jsou tři metry sněhu, ale to je tam každý rok.

Offline Lenka22
2612 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 13:05

GarfieAbych pravdu řekla, zaznamenala jsem jen obraz, jak sněží na japonských ulicích, asi že hodně sněhu, sledovala jsem asi tři média naráz, tak jsem jen zaznamenala, že dva dny po sobě Japonsko (ale myslím, že to bylo v části Počasí).

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 13:20

Lenka22 Už jsem to možná našla, husté sněžení v okolí Okayamy, tam to úplně běžné není. Ale zase nějaká velká hrůza se neudála. :-) 

Ale zrovna teď, kdy ti píšu mi přistála v telefonu fotka od kamarádky, která je na lyžích poblíž Nagana, romantika! 

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 13:21

A prý "nejvíc cool outfit na svahu".

Offline Lenka22
2612 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 13:33

Garfie mě to překvapilo hlavně proto, že si živě vybavuju tvoje fotky snad už z loňska nebo předloňska, jak tam byly několikametrové valy sněhu podél silnice, takže proč referovat o tom, že v Japonsku sněží, když je to tam normálka..:-)

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 13:43

Lenka22  No přesně tak!

Offline clothilde
2039 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 14:06
Reakce na continuity:

Kokoska tam je jiný spolecensky fenomem, vysvětloval to kdysi jeden rus vystěhovány tuším do Ameriky. Ve zkratce:

Ruská oligarchie ovládá průmysl s nejmenší přidanou hodnotou - především nerostné suroviny. ti průmyslníci ve vrstvě pod tím jsou šikovní, mají i firmy, které by mohli být veleúspěšné s větší přidanou hodnotou, ale právě lepšímu podnikatelskému a obecně společenskému prostředí brání oligarchie napojená na politiku, která se boji, že ji tito menší podnikatele přeskočí. Když někdo začne moc vyčnívat, prostě ho zničí. A tak je tam hranice přes kterou nejede vlak. 

Není to teda úplne tím, že by lidi v Rusku obecně byli líní. 

​krasne to popisuje Petr Koubsky - Dejiny Ruska. K poslechnuti na Spotify /podcast Denik N

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 16:52

Garfie a jaky jsou japonci chovatele domacich mazlicku? Je to tam rozsireny nebo spis zridkavy a co tak doma mivaj za zver?

Offline brrr
12280 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 17:08

Garfie Ad lyže... co Garfík? Odjeli nakonec?

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 17:37

Pokud jsou to zprávy v počasí, tak oni tam dávají různé zajímavosti ze světa o počasí, nemusí to byť hned přírodní katastrofa nebo že se to vymyká z bežných norem. 

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 29. ledna 2023 17:39

Garfie Fuji-san parádní. Čtu poctivě, jen nemám čas moc psát. 

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 30. ledna 2023 08:07

brrr Odjeli, jeden prý měli sněžnou bouři, ale lyžovali. Vrátil se nadšený a dokonce přijeli i na čas. :-)

moora Myslím, že je to jako u nás. Potkávám strašně moc pejskařů, ale možná je to i tím, že bydlím blízko velkého parku, třeba v MHD jsem zvíře snad ještě neviděla. Hodně tady ty psy oblékají a vozí třeba v kočárech, je to takové trochu divné. Ale to teda není případ našich pejskařů v parku, spíš ty oblečené vidíš v centru. 

A hodně oblíbená zábava je, chytat různý hmyz a hlavně roháče (je jich tady totiž strašně moc druhů), pořád vidíš nějaké malé děti se síťkou a speciální krabičkou. Nevím, co s nima pak dělají, jestli chovají doma, nebo někde pustí....

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 30. ledna 2023 08:16

No a dnes mám za sebou další kurz, vyráběli jsme panenku v kimonu. Byla to docela sranda, učitelka byla moc milá, ale bylo to pekelně těžké a ani se to nepokusím napodobit, trvalo to víc než 4 hodiny!!! 

Offline Garfie
28331 příspěvků moje polička 30. ledna 2023 08:22

Tady je vzor, co nám donesla naše sensei. Ta vlevo je dělaná včera, ta v pravo je prý 200 let stará. Stejná, jen jí zešedly vlasy. :-) 

A tady jsou všechny spolu, dvě ukázkové, plus naše práce. :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. ledna 2023 09:26

Garfie Zajímavé. Z čeho je prosím hlava a tělo?

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 30. ledna 2023 09:59

Garfie mně se díky tomu tvaru vybavily takový ty panenky z vařečky, co jsme dělali na základce :)) Ale je to krásný, jste šikovný. Nejkrásnější je ta 200letá, ale ta naše je taky moc povedená :)