Garfie Zaujala mě ozdobná šňůra v pase přes obi. Má nějaký účel nebo symboliku? Děkuji.
Postřehy z Japonska
Hanna6 Symboliku to asi žádnou nemá, snand jen ve způsobu nošení, ale myslím, že to ani většina běžných Japonek dnes ani neví. Váže se trochu jinak u starších dam a u mladých holek a taky se ty konce upravují buď směrem nahoru, nebo dolů, pokud jde o smutnou příležitost.
Co se účelu týká, drží kimono u sebe, ale není to jediná a nezbytně nutná podpora, takže plní hlavně ozdobný účel. Historie je zajímavá, původně je začali nosit herci kabuki divadla, aby se jim na podiu nerozevíral kostým. A protože to bylo praktické, přejaly to ženy do běžného života.
Říká se tomu "obijime", většinou je z hedvábí, nosí se různá i pro roční období, zdobená a podobně. Kamarádka, co studuje čajový obřad mi říkala, že její učitelka jí ho vždycky kontroluje a pokaždé ji zdrbe, že ho má špatně uvázaný. :-) Musí být ty konce stejně dlouhé, přesně umístěné a tak...ale to se pochopitelně netýká běžného nošení.
A mimochodem, včera jsem viděla krásné pásky s tímto obijime, taková falešná obi, docela uvažuju, že si ho koupím. I když na to moc nemám postavu. :-) Ale vyfotím vám je a kdyby někdo hodně chtěl, můžu ho dovést.
Dnes jsem se zastavila ve svém oblibeném antikvariátu, místo starých rockerů tam hrála klasika, ale je to tam prostě boží! Nenápadně jsem vám cvakla strop a majitele, který ani nezdvihne oči od knihy, když vstoupí zákazník.
Je to taková mizerná fotka, ale atmosféru vám to snad přiblíží...
strop

Koupila jsem nějaké naučné knihy v angličtině pro děti, hodně váhala nad historií Jokohamy (a nakonec nevzala), ale koupila jsem si krásné japonské grafiky, 70 korun za jednu...

Garfie antikvariát je boží a antikváři jsou, koukám, všude stejní. prostě si žijou mezi hromadou knih a občas jim tam lezou lidi, no...
moora
Jo, přesně!
Antikvariáty mám moc ráda - většinou je v nich málo místa, že se 2 zákazníci těžko vyhnou. Ale tady to z fotky vypadá, že je problém se i víc nadechnout![]()
Ty grafiky jsou nádherné (a cena ...o té nemluvě).
Garfie to je super kutloch! Ta hvezdna mapa me vratila do detstvi, meli jsme po tatovi podobnou, i kdyz mensi. Ten stred se dal otacet, dalo se nastavit datum a pak byla videt aktualni souhvezdi. Z jedne strany byla severni, z druhe jizni obloha. Kde to asi skoncilo?
jerry No to je přesné, zapomněla jsem dodat, že to je celá prodejna.
Ale má tam věcí neuvěřitelně, zastrkaný všude....
Garfie ta sova na stropě
a vůbec, všecko. O těch grafikách ani nemluvě...
Dostala jsem dnes krásnej dárek
Pro zdejší milovníky Kit-katu další do sbírky :-) Není to teda z Japonska, ale je to speciální edice z Číny, vydaná k novému roku draka...uvnitř jsou tradiční kit-katy s čokoládovou příchutí a také speciální novoroční pomerančové, ty jsou teda moc dobré! A k tomu obálky na novoroční přání....krabička je plechová, moc krásná, z té mám velkou radost.

Garfie Krásný dárek. A rok draka bude super nejlepší! :D
Kan Jo, to říkají tady všichni! :-) I když pro Japonsko začal dost šíleně, prvního obrovské zemětřesení, druhého srážka dvou letadel...
Garfie Aha, tak já myslela, že čínskej začíná v až v únoru? Všechno řešení teda odkládám na začátek února a úrazové pojištění mi končí 30.1. no to je prekérka.![]()
Garfie to teda závidím :)
Kan On oficiálně, historicky začíná později, ale tady to tak moc neprožívají a mají ten Nový rok tak nějak kontinuálně asi měsíc. :-)
Možná si ještě vzpomenete, že jsem tady na podzim dávla český hrob, který jsem objevila na jokohamském cizineckém hřbitově. Jen pro připomenutí:

Určitě vás bude zajímat, k čemu jsem se za pomoci Hanna6 dopátrala!
Tak tedy žila byla v Japonsku česká partička, která čítala podnikavého a do japonštiny zapáleného inženýra Jana Horu a později i jeho kamaráda architekta Jana Letzela (slavného hlavně díky Průmyslovému paláci v Hiroshimě, jediné budově, která přežila výbuch atomovky). Už jsem se tady o něm v minulosti určitě zmiňovala. Tito dva podnikavci založili projekční firmu s kancelářemi v Tokyu a Jokohamě. A začali pokukovat po autech. Nabídli své služby firmě Laurin a Klement, nešlo to úplně snadno, ale nakonec se jim podařilo docílit oficiálního zastoupení.
Jeden z reklamních plakátů:

A tady přichází poprvé na scénu Oldřich Procházka. Firemní mechanik, který se nechal vyfotit na sérii propagačních snímků s vozem a Japonkami ve svátečních kimonech. Pan Procházka, který má bůhvíproč přezdívku Vendelín, je bratr bývalého sekretáře rakousko-uherského konzulátu v Tokyu, Aloise Procházky. Pan Procházka za volantem:

A ještě jedna reklamní fotografie, sice bez pana Procházky, zato velmi půvabná! :-)

Pánové se extrémné zasloužili o slávu firmy Laurin a Klement v Japonsku, v roce 1911 podnikl Hora jízdu napříč Japonskem, byl první komu se to povedlo. Založil také japonský autoklub, v jehož čele stáli muži spříznění s císařskou rodinou, založili japonský časopis zaměřený na auta a říká se, že vytvořili první japonskou automapu. Legendární se pak stala automobilová jízda k hoře Fuji, které se účastnilo více než 35 vozů a které vévodili naši hrdinové Hora, Letzel a Procházka. Těch historek je daleko víc, myslím, že si tady ten pobyt pořádně užili! Tady je fotografie z jedné z legendárních jízd, celá parta, z leva Hora, Letzel a náš pan Procházka.
Na jaře v roce 1912 si Hora otevřel v Jokohamě (mimochodem jen kousek od našeho současného bydliště) garáž Auto Exchange, velmi záhy ale přesídlil do Číny a celou garáž přenechal právě Oldřichu Procházkovi. Ten dál prodával vozy (po první světové válce se přeorientoval na americké vozy, především na Fordy) a zajišťoval servis. Pan Procházka se v Japonsku oženil a jak víme díky mému nálezu, v Jokohamě zůstal na věky. Jeho dcera Marie se odstěhovala do USA, kde určitě žila ještě kolem roku 2015, pak se stopa ztrácí.
Manželé Procházkovi
O zbytku party, včetně Oldřichova bratra, se dá zjistit spousta věcí, o něm samotném už tolik ne. Ale to nevadí, stejně se za ním a jeho ženou zajdu občas podívat. ![]()
Garfie Tak to je bomba. Ty fotky jsou úplně boží.
Garfie To je úžasný!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje