Garfie to je nádhera! Jsou některé kusy i ručně malované?
Postřehy z Japonska
Cestou na oběd jsme se stavily v krásném malém chrámu, který je známý kvetoucímí švestkami. Bohužel už jsme přišly trochu pozdě, většina byla odkvetlých. Ale byly neuvěřitelné staré, takové stromy se vidí málokdy.

Garfie to je nádherné.
Klidně popiš i ty věci, co vám vysvětlovali, jestli se ti chce.
Kokoska Ano, jsou, ale ty jsou opravdu extrémně drahé. Taky je to většinou hedvábí, opravdu krásné kusy. Jsou trochu zbytečně usedlé, ale paní majitelka nám právě říkala, že mají takové tradiční kusy a že třeba v Kyotu, Nagoje se hodně nosí různé moderní vzory....
continuity Jestli si na všechno vzpomenu. :-) Třeba jukata se na čajový obřad nenosí (ani v létě), protože je z bavlny a ta se skrčí, když při čaji klečíš, takže to pak nevypadá hezky, když se postavíš. Taky se odírá na tatami. Ze stejného důvodu se na čajový obřad nenosí ani příliš zdobená kimona (pokud tedy nejsi crazy rich
), protože se ty vzory o tatami vlastně pořád odírají, jak se různě posunuješ. Dlouhé rukávy jsou jasné, mohla bys je namočit, nebo nějak zničit....
Jinak obecně na čajový obřad se nosí hodně umírněná kimona, zvlášť pokud jsi hostitelka. Všechno se podřizuje čaji a nic jiného nemá poutat pozornost....
GarfieÚžasný obchod! Určitě už jsi to tady psala, ale já jsem nedávala pozor...ta nejdražší kimona jsou z hedvábí, z jakého materiálu jsou ta běžnější?
Garfie Nádherné látky :-). A ty stromy, z těch mě až mrazí.
Stará existence Ona se vlastně tradičně dělala z hedvábí, ale dnes už se dostaly ke slovu různé polyestery, vyrábí se kimona ze lnu, chirimen (typická japonská tkanina), damašku a podobně. Formální kimona jsou ale prakticky výhradě hedvábná. V létě se pak nosí bavlněné jukaty, které cizinci považují taky za kimona, ale Japonci to rozlišují.
Garfie tak ted me zajima jak vypada moderni vzor na kimonu! Ale mne se ty klasicke libi, hlavne takove ty krajinky, i Fuji jsem v te dilne, co jsme byli, videla!
999 Jejda, když tě vídím...oběd byl skvělý! A zajímavé povídání se sensei, udělám večeři a přijdu vám to povyprávět! :-)

Garfie díky! to je velmi zajímavé.
Dlouhé rukávy jsou jasné, ja jsem špatně pochopila, že právě mají být dlouhé. ![]()
Kokoska V podstatě cokoli, ale vždycky je ten "moderní" vzor považovaný za neformální. Třeba něco takového.

Garfie Uff, nejdřív mě napadlo, že společně na talíři s chobotnicemi je prasečí rypáček.
Vypadá to na super výlet! Krása
brrr ten rypáček jsem na první pohled taky viděla ![]()
Dala bych si všechno.. ![]()
Garfie No to je taková krása :-)
Garfie Krásné. Děkuji.
A sensei nám povídala o svém životě, to bylo moc zajímavé. Říkala, že je z velmi tradiční rodiny, takže se nečekalo, že bude pracovat, ale ona chtěla, utekla z domu a učila malé děti angličtinu. Kamarádka jí ale řekla, že mluví mizerně a že by měla odjet do zahraničí a naučit se pořádně anglicky. Takže se rozhodla, že to udělá, tatínek jí na to odmítl dát peníze, takže si musela najít pořádnou práci, aby si na to vydělala. Nastoupila někam do firmy a její budoucí muž, jako kolega, ji zaučoval. Říkala, že prý byla příšerná, vůbec jí to nešlo
a po půl roce raději sama dala výpověď. Budoucí manžel ji potom přišel navštívit domů...a už neodešel. Pikantní je, že on prý bydlel v chrámu, protože jeho otec byl šintoistický kněz. Ona je katolička, ale před tchánem to tajili, dokonce měli dvě svatby, první v kostele a za týden v nějakém tokyjském chrámu...![]()
No a pak už tím pádem neodcestovala, začala učit čajový obřad, který studovala od mala a protože neměli děti, učí ho do teď, už 50 let....
Garfie To je krásný příběh.
Garfie to je fazole? ![]()
Vlastně se mi ulevilo, já měla za to, že je to nějaký hlemýžď.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje