Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 24. března 2025 09:22

Malvin Vůbec. Jsou tam jen bez ladu a skladu přitlučená písmena a obrázky...tipuju to na nějaký projekt místní mateřské školky.

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 26. března 2025 00:35

A je to tady, konečně mikrosezona, na kterou jsme všichni čekali. :-)

Sakura hajimete saku, neboli "první květy sakury". Má se za to, že zvyk pozorování květů a večírků pod sakurami pochází už z 8. století a v době Eda, tedy zhruba kolem 18. století se posunul od samurajů i mezi běžný lid. Sakury mají v japonské kultuře opravdu výsadní postavení. Je jich plná literatura, poezie a umění celkově, přirovnávají se k nim padlí vojáci, přátelství, nové začátky, objevují se dokonce na stojenových mincích. Sakur existuje více než 300 druhů, květy variují od bílé až po ostře růžovou. Chvilková pomíjivá krása, největší těsně před koncem, to je přesně to, co Japonce nejvíc fascinuje. Pozorování sakurových květů je tak zároveň nejen zábava, ale i meditace o životě, smrti, obnově a pomíjivé podstatě života. 

Hanami, tedy slavnost pozorování sakur, vyláká na pikniky davy Japonců, nejen soukromě, ale piknikují i celé firmy. Já sama jsem pozvaná příští pátek na Yoru hanami, tedy večerní párty pod sakurami, tak snad se mi podaří udělat nějaké fotky. 

Pochopitelně v souvislosti se sakurami se objevuje spoustu slov, které se používají výhradně v tuto dobu. Například "hanabie" popisuje dočasné ochlazení během jara, když jsou sakury v plném květu (podle předpovědí čekáme takové hanabie příští týden, kdy mají teploty klesnout o deset stupňů), nebo slovo "hanagumo", které popisuje zataženou oblohu, když kvetou sakury. V obchodech najdete všechno, co si dovedete představit, s příchutí nebo alespoň designem sakur. Prodávají se všechny

potřeby na piknik se sakurami, sakurové pivo, chipsy, sladkosti...

.

Moje domácí zásoby (mimochodem, ten čaj je výborný!)

Kromě sakur začíná také sezona chřestu a "sakura krevet". Jde o speciální druh, malinké krevetky do čtyř centimetrů, mají růžové a průsvitné tělo, odtud asi pochází jejich název. Čerstvé jsou k mání jen 2x ročně, první sezona začíná právě teď, mimo sezonu je zákaz lovu. Navíc existuje pouze jediné místo, kde je povolen odchyt, takže se vlastně jedná o dost výjimečnou záležitost. 

V době kvetoucích sakur se v Naře v chrámu Yakushi pořádá ceremonie zvaná Yoshino Hanaeshiki, obřad obětování květin. Kopce kolem chrámu jsou plné sakur a místní lidé ceremonií oznamují božstvu, že sakury začaly kvést. Městem prochází procestí v tradičních oděvech, v chrámu se potom konají obřady a rozdávají se mochi koláčky. Nikdy jsem tam nebyla, ale sakury jedou i v jiných chrámech, například tady jsem viděla tematicky růžové věštby omikuji. :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. března 2025 06:35

Garfie Krása, všechno. 

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 26. března 2025 06:50

Garfie diky! Da se k necemu prirovnat chut sakur?

V Nare to musi byt krasne, vubec jsem si nevsimla, co je v tech rozlehlych parcich za stromy. To budou mit jeleni vzruso! 

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 26. března 2025 12:20

Kokoska Je to takové nevyrazné, nic speciálního. 

Děti mají prázdniny, tak jsme vyrazili na Ueno, kde je největší sakura festival v Tokyu, muž říkal, že v práci se o ničem jiném nemluví, začátek ohlašovali i v televizi....no, tak festival tam je, ale sakurám tam chybí tak týden Ale nakonec jsme jich pár našli, dali si sakurovou zmrzlinu a našli si náhradní program...

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 26. března 2025 12:22

A potkali jsme taky sakurový stromeček a speciální kanál. :-) A bonsaje!!

Offline Jitka77
1861 příspěvků moje polička 26. března 2025 13:27

Kdo to má blízko, v Brně rostou krásné sakury před Moravskou zemskou knihovnou. Ale nevím, jestli už se chystají.

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 26. března 2025 13:29

Garfie Jé, kanál už dlouho nebyl! A tenhle sakurovej je krásnej

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 26. března 2025 13:43

Garfie sakurove prazdniny?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2025 13:51

Kokoska ty pravé jarní!

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 26. března 2025 15:00
Offline Kitsune
příspěvků moje polička 26. března 2025 19:55

https://www.facebook.com/events/620873231104000

Hanami v Pivovaru Strahov 12.4.2025

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:51

Garfie panejo, sakurovej kanal!

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 26. března 2025 22:26

Garfie Ten sakurový kanál tam je pořád nebo jen při příležitosti sakuriády?

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 27. března 2025 01:09

brrr Naštěstí pořád

DruI Potkali jsme i dva další :-)

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 27. března 2025 01:12

A potkali jsme taky chrám přeplněný votivními destičkami a taky pravoslavný chrám, kde jsem ohromila děti svou znalostí azbuky!

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 27. března 2025 01:31

A protože touto dobou v Japonsku končí školní rok, poslední dva týdny pořád potkáváme studenty, tedy hlavně studentky :-) v hakamě, tradičním promočním oblečení. Včera jsme se shodou náhod ocitli v blízkosti Meiji univerzity, takže jsme jich potkávali doslova davy, tak se mi konečně podařilo jich pár vyfotit. I s univerzitou, protože je to architektonicky dost zajímavá budova. 

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 27. března 2025 07:11

Na poslední chvíli wagyu a zbytek japonského týdne v Lidlu. Absolutně jsem se nepřipravila, sezam mi sežrali moli, ponzu jsem zapomněla koupit, po nemoci pořád ještě nemám úplně v pořádku chuti. Ale masíčko vynikající.

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 27. března 2025 07:18

Garfie ty kanály ve mě evokují žvýkačky. Kdysi jsme takové kulaté s obrázky měli. 

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 27. března 2025 07:31

Garfie ty kanály