Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Online Garfie
28025 příspěvků moje polička 29. března 2025 10:30

Ještě nějaké ty sakury :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 29. března 2025 10:51

Garfie Nádherné! S těma lampama je to top a ani nemusí svítit, překonávají temnotu i tak. 

Online Garfie
28025 příspěvků moje polička 29. března 2025 11:13

Kokoska Jo, ty názvy se teď už objevují docela často, ale to je tak všechno. Pochopitelně i za to jsem vděčná, fakt to ještě před pár lety nebylo běžné a taky jsem tu už líčila, jak jsem dva měsíce kupovala jogurt, tehdy tady ještě ani nebyly ty známé značky, jako třeba Danone, takže jsem ani nebyla schopná najít oddíl s jogurty a ochutnala jsem díky tomu taky leccos!

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 29. března 2025 11:54

Garfie sakurove fotky jsiu nadherne! Co je to za dum? Nevypada uplne japonsky.

Online Garfie
28025 příspěvků moje polička 29. března 2025 12:16

Kokoska Přijde ti? Mně připadá hodně japonský, takové ty staré velké hotely vypadají třeba přesně takhle. Ale tohle je náhodný záběr za jízdy, vůbec netuším co je to za budovu. :-)

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 29. března 2025 12:21

Garfie aha, mne prisly "divny" okna, a asi jsem tech patrovych domu od tebe taky moc nevidela? V Japonsku leda tak hrady :)

Online Garfie
28025 příspěvků moje polička 29. března 2025 12:34

Kokoska Jo, to je pravda. Ono asi těch starých patrových domů moc nepřežívá zemětřesení.

Offline Len
2670 příspěvků moje polička 29. března 2025 12:38

Garfie Návody na YouTube mě párkrát zachránily, když jsem hledala nějakou specialitu a nechápala kreslenej návod 

Ty sakury

Online Garfie
28025 příspěvků moje polička 31. března 2025 01:23

A je tu poslední mikrosezona tohoto období, Kaminari sunawachi koe o hassu, "hrom pozvedá svůj hlas" nebo "v dálce duní hrom". Častěji prší a duněmí hromu v dálce oznamuje příchod jara. Má opět svůj vlastní název, jarní hrom, stejně jako "jarní déšť". Ten má ještě spustu další jmen, záleží na tom, jak je silný a kdy přijde, přirovnává se také k nudlím. :-)

Mezi sezónní zeleninu patří udo, což je divoce rostoucí horský chřest. Přidává se do miso polévky, salátů, nebo se smaží jako tempura. Typické pro toto období jsou stále kaméie, což je úplně neuvěřitelné, vzhledem k tomu, že kvetou už od listopadu. V Japonsku jich roste kolem 500 druhů, některé mají jednoduché květy, ale některé jsou plnokvěté, úžasné barva, vlastně až tady jsem jim přišla pořádně na chuť. Jsou velmi ceněné jak v ikebaně, tak v čajovém obřadu, protože nemají výraznou vůni a květ opadá vcelku, místo aby opadávaly lístky jeden po druhém. Zároveň tím ale připomínají setnuté hlavy (také proto, že většina barev jsou varianty červené), proto se nepěstovaly v samurajských zahradách a také dávat kamélie nemocnému je velmi nevhodné. 

Existuje 24 metrů dlouhý svitek ze 17. století nazvaný "Sto kamélií". Zobrazuje různé druhy naaranžované nejen do váz, ale i do dslších předmětů, na vějíř, do košů a podobně. Čtyřicet devět předních kulturních osobností té doby napsalo na okraj svitku celkem 52 básní....některé z odrůd, popsané na svitku, už dnes ale bohužel neexistují. 

Zvláštnosí v tomto období je tsumakimochi, tedy druh mochi (je dělaný přímo z rýže, ne z mouky) a vložený mezi listy kamélie (listy se nejí). 

Typické jsou také kvetoucí magnolie, které v Japonsku rostou divoce a několikrát jsem je viděla i v lese. V minulosti se pupeny používaly jako lék na bolesti hlavy a na rýmu. Letos už jsou tedy z velké části odkvetlé. 

1. dubem se už i v Japonsku západním vlivem slaví jako "apríl", ale v minulosti to byl spíš podle čínského vzoru "den nevděčnosti", kdy lidé posílali omluvné dopisy lidem, se kterými se nevídají často a ke kterým zapomněli být v minulém roce laskaví...

tsumakimochi

Offline Tabea
7668 příspěvků moje polička 31. března 2025 06:24

Garfie díky, že se s námi o všechno dělíš!

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 31. března 2025 08:10

Garfie

Díky za popis, to je zajímavé, ze tam mají na jare bouřky, dokonce tolik,že jsou typickým znakem. to tady ve vnitrozemí není moc typicke. 

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 31. března 2025 08:18

Garfie mochi vypada jak snehova koulicka :) kamelie jsou moje oblibena kytka

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 31. března 2025 08:24
Reakce na Tabea:

Garfie díky, že se s námi o všechno dělíš!

Garfie Ano:-D. Nedávno jsem viděla nějaký plakát, že v kulturáku vedlejšího města bude mít nějaký japanolog přednášku o Japonsku, většinou si aspon přečtu tu anotaci, jestli by to bylo zajímavé, ted jsem to jen přešla stylem "co ten může vědět o Japonsku, jistě by ani nedokázal odpovědět, na moje dotazy, určitě nezná mikrosezony".:D

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 31. března 2025 09:02

Garfie Paráda. Ty pupeny Magnolií jsou teď hodně v kurzu, viděla jsem několik prací od předních floristů, kde měli jako hlavní prvek větvičku Magnolie s pupeny a byby to i zimní aranže. A na bolest hlavy taky říkáš?  Kamélie nemusím, moje máma jezdila na zámek Rájec, tam bývala každý rok výstava tohoto druhu. Já teda nemusím ani ten zámek, děda mi vyprávěl nějaké zážitky z dětství, když tam žil s rodiči a zhnusilo se mi to místo. Píšeš zajímavé věci, díííky.

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 31. března 2025 13:40

Garfie Den nevděčnosti mne dojal.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 31. března 2025 13:45

Garfie continuity u nas se dokonce rika "jak dlouho bourka pred Jirim (24.4.), tak dlouho zima po Jirim". Jestli to ale v soucasnem blaznivem klimatu jeste plati, stejne jako ostatni pranostiky.

Online Garfie
28025 příspěvků moje polička 31. března 2025 23:26

Sweet Potato Mě taky. Je to moc hezké. 

Tabea Děkuju, doufám, že to dotáhnu až do konce, i když prázdniny budou výzva. :-) Ale moc mě to baví vyhledávat a tak, vlastně je to teď můj největší koníček. :-)

moora Tady teď kvetou všude, všude. Myslím že víc než sakury! 

Karja Haha, to je vtipný! Ale teď mi máma poslala nějakou takovou to prezentaci co putují internetem, něco jako 40 neobvyklých míst v Japonsku a jednak jsem až na dvě znala všechna a jednak jsem jim tam objevila chybu! 

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 01. dubna 2025 07:28

Garfie jj, prezentace 20 secret places of anything

A vevnitř je to turistická past vedle pasti. 

Online Garfie
28025 příspěvků moje polička 03. dubna 2025 09:21

Dnešní ranní kafe pro rodiče a snídaně od rodičů JV Asie. Nejlepší!!!! 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 03. dubna 2025 09:34

Garfie No to teda!