A když hotel, tak rovnou i lázně z 20. let, v podstatě úplně stejné, jako najdete dnes. :-) Jen ta váha na miminka mě moc potěšila!!

A když hotel, tak rovnou i lázně z 20. let, v podstatě úplně stejné, jako najdete dnes. :-) Jen ta váha na miminka mě moc potěšila!!

Voda a lázně jsou s Japonskou kulturou neodmyslitelně spjaté. V knize čínské historie ze 3. století je zachycená kapitola Vyprávění o japonském lidu, ve kterém se popisuje zvyk, kdy rodina pohřbívá zemřelé členy do vody v bílém kostýmu, aby je očistila. Existuje také známý zvyk opláchnout si ruce a ústa před vstupem do svatyně. Zvyk vařit vodu pro koupel přišel do Japonsku v 6. století s příchodem Budhismu. Budhistické chrámy měly vlastní lázně, ve kterých mniši čistili tělo a myšlenky a využívali páru k léčbě nemocí. Tyto lázně byly později otevírány i pro veřejnost a začaly se šířit po celém Japonsku, společně s budhismem.
Ačkoli první lázně za poplatek vznikaly v Japonsku už na přelomu osmého a devátého století a klasické veřejné lázně se datují někdy kolem 14.-15. století, historie veřejných lázní sento v Tokyu sahá do konce 16. století, kdy se slavný samurajský rod Tokugawů přestěhoval do Eda (dnešního Tokya). Začala výstavba a do města přicházelo více lidí a sento se postupně stalo běžnou součástí života, vládní politika podporovala a zdůrazňovala důležitost hygieny a lázně se staly součástí kultury, vzniklo místo pro relaxaci, ale i komunikaci.
Pochopitelně množství veřejných lázní dramaticky kleslo zhruba v 50. letech, kdy se začaly byty vybavovat koupelnou s vanou a Japonsko začalo vyrábět prefabrikované modely, jakési buňky, které se daly do bytu vložit (a které se vyrábí dodnes). To společně s vyšším věkem majitelů onsenů vedlo k uzavření mnoha zařízení a jejich počet klesl na pětinu.
O pár let později, na konci 60. let ale došlo k obrovskému znovu zrození veřejných lázní, mluví se o něm dokonce jako o "zlatém věku sento" (sento jsou veřejné lázně). V té době drasticky rostla ekonomika a do Tokya přicházely davy lidí, dělníků a mladých lidí, obrovský stavební rozvoj začal už v souvislosti s Olympiádou v 64. roce. Většina mang z té doby se odehrává v sento....
Jsem se nějak rozvášnila!
Tak abych vás nezahltila, už je pár dalších sakur a mizím!

Garfie Jsou krásné
!
Garfie Ty sakury se neomrzí, je to krása. Ale těch lidí je na mě moc.
Garfie jen se rozvášni ![]()
Je to hrozně zajímavé, vždy to čtu, i když teď nemám moc čas nějak více psát.
Garfie To je všechno tak zajímavé! Díky.
Garfie Klidně se rozepisuj, co klávesnice dovolí, je to moc zajímavé všechno.
Garfie Mne pobavila ta zmínka o mangách na konci :o) To je hezký jak je v japonsku ta tradice provázaná s popkulturou.
Garfie moc zajimave! Klidne pis, co te prave napadne, vsechno je to uzasne cteni. A sakury klasicky krasne. Jezdim casto kolem skolky v ulici soubezne s tou mou hlavni a pred skolkou jsou asi 4 sakury, takove hodne svetle ruzove, je to jak kvetinovy oblak. Jedna bohuzel nejak skomira, kvete jen par vetvi, je to takove smutne mezi tou nadherou.
Garfie i jen se rozvášňuj i víc, je to všechno moc zajímavý
teď na mě vyskočila reklama na hrnce Creuset ala sakura
velký bratr to fakt umí

A ještě jedna hodně městská! ![]()

Garfie ty bílé sakury tady vůbec nevídám, hezké. Tady teprve začínají, máme jich několik velikých před domem a vždycky jsou nádherné.
Evaeva Tady je těch odstínů fakt hromada, ale třeba v Tokyu převažují ty bílé. Když není modrá obloha, ani se to nedá fotit.
Třeba když jsme byli na Okinawě, tam byly sakury úplně ostře růžové.
Garfie já právě vídám akorát různé stupně růžové, bílé vůbec. To je zajímavé, že v Tokyu naopak převažují.
Tady jsou nejake casnejsi a pozdni druhy, mame je kolem prijezdove silnice na hlavni a ty zatim vubec nekvetou, narozdil od te na rohu ulice.
Evaeva Kdybys měla cestu na Pankrác, ta vedle Véčka bílé sakury právě kvetou (nebo teda mám dojem, že jsou to sakury, já jsem původně váhala, že to není růžový, ale při bližším pohledu jsem usoudila, že to jako sakura vypadá ;o)
Garfie krasa velika ![]()
Kdepak, to je přesně naopak - hodná (a obětavá) jsi tady ty.
Sháníš pro nás informace ze všech možných oblastí, dáváš nám sem fotky, odpovídáš na zvědavé dotazy. Věnuješ nám spoustu času, který bys mohla věnovat sobě nebo rodině.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.