A na závěr už je takové paběrky, jako domy bohatých Japonců
Tokyo před válkou vypadalo jako mix těchto tradičních domků a tady těch "obchodních".

A na závěr už je takové paběrky, jako domy bohatých Japonců
Tokyo před válkou vypadalo jako mix těchto tradičních domků a tady těch "obchodních".

Garfie nojo, ale grog neni jen samotnej rum!
Mne se ty tradicni domky moc libi, byt bohaty Japonec, postavim si veliky tradicni dum! Ale je mi jasny, ze prave ten jiny styl symbolizoval to bohatstvi.

A naprosto úžasná fontánka, která vypadala jako vypouklá, na fotce se mi to nepodařilo pořádně zachytit, ale byl to úžasný optický klam!

A jako úplnou tečku japonské prehistorické obydlí. ![]()

Kokoska Tak ono zase saké není tak silné, je to takové na pomezí vína a pálenky...:-) Ale taky mám raději studené.
Garfieprosím tě,ten skanzen si poznac na lísteček: itinerář pro Conny.
continuity
Je skvělej, určitě tam chci ještě jednou!!!
Garfie krasny, dekujeme :)
A jaro pokračuje další mikrosezonou Naji hajimete arawaru, neboli "první pozorování duhy". Duze předchází déšť, který má v Japonsku pochopitelně spoustu různých jmen. Někdy je odlišnost jen velmi jemná. Třeba "déšť na jaře" se překládá jako "harunoame" a znamená to jakýkoli désť, který padá v tomto ročním období. Zároveň ale existuje "harusame", neboli "jarní déšť", který je jen jemný, lehký, takový zahradnický, jak bychom řekli u nás. Často je námětem básní jako třeba "zelený jarní déšť dává svou barvu vrbám lemujícím břehy rybníku". Jeden slavný japonský lingvista prý dokonce prohlásil že "harusame padá pouze v Kyotu, je to déšť, který přichází zespodu. Není to nic, jako tuhý, tvrdý déšť, který padá v Tokyu". :-)
Harusame vyživuje čerstvé zelené listí, v Japonsku existuje i barva, která tento odstín popisuje, moegi. V posledních letech se moegi stává marketingovou zbraní a po podzimním listí přitahují parky a chrámy turisty na pozorování "aomomiji", neboli zelených javorů. Prý je to velmi uklidňující a nabije vás to energií.
A po harusame pochopitelně přichází duha, která dává tomuto období jméno. I když dnes mají v Japonsku z duhy všichni radost, v historii byla spojovaná spíše s negativní energií. Jedna ze starých teorií je považovala za hady či draky, kteří se přichází napít na zem, další za stvoření, která vystupují z rybníků a bžin, podle pověsti přinášely sucho a smůlu, případně značily začátek války.
A co se sezónních rostlin týká, přichází sezona mitsuby, divoké japonské petržele a také první sklizeň čajových lístků! První letošní čaj je velká událost, něco jako Beaujolais ve Francii! :-)
A ve starých fotkách jsem vám vylovila jednu japonskou duhu, trochu nekvalitní, protože z auta, ale krásnou.

Garfie tak on to asi taky nebude typicky Japonec :)
A dik za dalsi povidani, zase tak hezky poeticke. Je nejake obdobi, ktere Japonci nemaji radi? Zatim mi prislo, ze se da opevovat uplne vsechno.
Kokoska Uvidíme co přinesou další mikrosezony, pro mě je to cesta, stejně jako pro vás! :-)
Ale přijde mi, že si opravdu ve všem něco najdou, i kdyby to mělo mít takový nostalgický podtext...
Garfie no dest bychom brali jakykoli, strasny sucho a predpoved nadejny vyhlidky nedava. Dnesnich 45 % vyficelo bez jediny kapky a dalsich 45 % slibujou az pristi utery...
Asi všetci čakáme na dážď, a u nás dnes konečne prší . Taký jemný, ľahký, tichý , priateľský - ukážkový jarný dážď .Toľko pomenovaní pre dážď, ako majú Japonci nemáme, ale jarný dážď áno .
Blanka u nas snad jen "májový deštíček", v kvetnu opravdu byvaly takove jemne vonave destiky. V poslednich letech to uz tak nebyva, spis se strida sucho s lijaky.
Dobré ráno z Japonska, s kamarádkou si u ranní kávy porovnáváme pindíky, ehm Fuji sany. ![]()
Tak vás o to nemůžu ochudit (ale pochopitelně prohrávám, protože jsem musela do patra, z kuchyně vidím tak leda špičku, než mi zase na podzim opadají stromy).

Garfie pokud je ten druhý výhled tvůj, tak ho máš jednoznačně lepší.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.