Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 25. dubna 2025 12:55

Garfie A ty barvy jsou hádám různé druhy rýže.

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 25. dubna 2025 13:07

Sweet Potato Ano, přesně tak. 

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 26. dubna 2025 08:51

Garfie dik za dalsi obdobi! Japonci se vyblbnou se vsim, tohle je neuveritelne! 

Azalky jsou krasne, u nas jsem je nikdy zastrizene do tvaru nevidela, ale asi se mi libi vic ten prirozeny rust. I kdyz ten zivy plot, az rozkvete, bude jiste nadherny. 

Offline Janulik03
19829 příspěvků moje polička 26. dubna 2025 09:04

Garfie teraz som videla tie ryžové polia , tak to je uplne super. Takto sa vyhrať s inak bežným poľom, nádhera a tá fantázia

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 00:35

Sweet Potato Rýžová krize je už několik měsíců, my zase takovou spotřebu nemáme, takže si ani neuvědomuju zvýšení cen, ani se nestalo, že by rýže nebyla, ale stalo se, že třeba v Osace se v některých obchodech vyprodala (bylo to teda už myslím na podzim) a na cenu rýže si minule stěžovaly čínské matky. 

Jinak teda na japonských serverech se řeší, že za to může nadměrná konzumace ze strany turistů. :-) (už druhý rok padají každý měsíc rekordy v návštěvnosti)

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 01:27

A ještě než se vrhnu na další mikrosezonu, musím si pochválit, jak byl letos skvělý Food fair. Bezva počasí (dost jsme všichni trnuli, protože den před lilo jako z konve), naše Eisa dance vystoupení mělo obrovský úspěch, prodali jsme všechno jídlo na stánku, ale zároveň nám nic nechybělo a fotku z našeho Východoevropského stánku dám jedinou, ale skvělou.

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 01:33

A jak už jsem naznačila, dnes začíná další mikrosezona a zároveň další pojmenovaná po květech. :-)

Botan hana saku, neboli "kvetou pivoňky". Já ještě letos na žádnou nenarazila, budu si muset udělat výlet na nějaké vyhlášené pivoňkové místo, protože je to moje oblíbená kytka. Pivoňky se v Japonsku pěstují od pradávna, přivezené byly z Číny a často se vysazovaly u chrámů. Věřilo se, že mají léčebné účinky a mniši je pěstovali právě z těchto důvodů. Byly také velmi oblíbené u dvora a až do 19. století, kdy se začaly běžně roubavat, byly velmi drahé a nedostupné. 

Je to také období, kdy se v Japonsku sbírá čaj. Stejně jako rýže roste 88 dní a pokud se zasadí na začátku jara, sklizeň připadá zhruba na 2. května. Traduje se, že čaj sebraný přesně 88 dní po zasazení slouží jako lék na dlouhověkost. Také se drží tradice, že první utržené čajové lístky se rozsypou na zem jako hnojivo a výraz uznání a poděkování za čaj. 

Sklízí se také kogomi, další divoká zelenina, která ale roste všude a je poměrně jednoduché ji získat, jde vlastně o další druh kapradiny, který se v Japonsku jí. 

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 09:49

Garfie to je skvela fotka

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 12:57

Garfie uz zas dalsi sezona. To to leti! Pivonky mam taky moc rada, moje ruzova ma hezky nasazeno, snad do toho pak nebude zas prset. 

Fotka je dobra, jen nevim, ta pest je na pana v cernem nebo na toho roztomileho draka? Na toho se mi to zda vic. A proc vlastne, zlobil?

Offline Isca
4874 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 13:11

Garfie Kromě počasí a květin mě u tvých popisů mikrosezón fascinuje to množství druhů různé sklízené divoké zeleninyvzpomněla jsem si na japonské vlákno, když jsem v jemném hustém dešti trhala na Velký pátek medvědí česnek do nádivky

A nedala bys,prosím,  fotky vašeho tanečního vystoupení?

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 13:30

Kokoska Pán v černém je za nimi, pěst je na roztomilého draka. :-) A není to pěst, myslím, že to byl takový nějaký pozdrav, trochu se pošťuchovali. 

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 13:53

Isca Musím se přiznat, že to mě taky docela fascinuje, ale fakt je, že hlavně na horách v restauracích to opravdu vidíš často, různé ty kapradiny a podobně. 

Fotky v podstatě žádné nemám, jen videa, tak jsem ti zkusila ofotit záběr, ale je to teda strašně mizerná kvalita. Uvidím, jestli ještě někdo něco nepošle. 

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 30. dubna 2025 14:02

Garfie zase te musim obdivovat, s tim bubnem jeste delat nejake smysluplne pohyby, wow!

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 01. května 2025 00:18

Kokoska No nebylo to jednoduché, máme tam i různé skoky, navíc si střídáme bubny, protože máme jen tři, ale jsme čtyři, takže pokaždé máš jiný a jinak dlouhý úvaz. Je to dost těžké a dost jsem bojovala s ramenem a s páteří, napřed jsem měla podezření na rakovinu , pak mi došlo, že to bude asi buben. A tři dny před vystoupením jsem spadla z kola, jedno koleno odřené, druhé jsem si nějak hnula, musela jsem mít ortézu, ty skoky byly peklo. No ale povedlo se to parádně, takže všechno zlé je zapomenuté....

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 01. května 2025 07:41

Garfie Ty jsi neuvěřitelná!

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 01. května 2025 08:03

Garfie Na jaky pohon te v tom Japonsku zapnuli?

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 01. května 2025 09:50

Kokoska Haha, děkuji, ale už tady třetí den skuhrám, tak žhavé to s pohonem nebude!

Offline brrr
12158 příspěvků moje polička 01. května 2025 12:44

Garfie A co to oko? Lepší?

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 01. května 2025 23:55

brrr No není to bůhví co. V polovině května jdu na kontrolu, tak uvidím co mi řekne....ty jo, mám pocit, že se začínám rozpadat!

Ale teda k našemu vystoupení se ještě musím pochlubit, že tam byli příbuzní od jedné z matek, jsou z Okinawy, odkud Eisa pochází a ti si prý mysleli, že jsme profesionální tým!! To mě teda upřímně rozesmálo, ale bylo od nich hezké, že to řekli!