Garfie to je asi neco jako ten anglický/skotský "drizzle", to je clovek mokrej vsude, vznasi se to ve vzduchu a vleze i pod plastenku.
Postřehy z Japonska
Sweet Potato Asi 20 m.n.m. :-)
Garfie Takže dole v hrnci:)
Sweet Potato
Doufám, že se na nás už někde nevaří voda!
Dnes začíná další období, Shimo yamite nae izuru, neboli "poslední mráz, sazenice rýže začínají růst". Jak název napovídá, jde o sezonu, kdy se přestávají tvořit námrazy a farmáři mají plné ruce práce. Dřív se rýže vysazovala přímo na pole ze semen, ale protože ji často zničily záplavy nebo mráz, dnes se sadí do malých polí, jakýchsi rýžových školek a později přesazují. Tohle období na japonském venkově vypadá překrásně, celá země je jako jedno velké jezero (pro ty kdo náhodou netuší, rýže se začíná pěstovat ve vodě). Sázení rýže v Japonsku je velká událost. V poslední době je moderní "minifarmaření" pro lidi z města. Můžete na venkově pomáhat se sázením a průběžně jezdit pomáhat a koukat jako "vaše" políčko vzkvétá a dozvíte se o celém procesu zpracování rýže. Dost mě to láká, ale bohužel jsem zatím neobjevila žádný podobný kruz v angličtině.
Sezónní zeleninou je pelyněk, v Japonsku velmi oblíbený. Občas se dá koupit, ale řadí se spíš mezi divokou zeleninu, kterou si musíte nasbírat sami. Věří se, že odhání zlé duchy, považuje se za velmi zdravý a doporučuje se jíst ho v tomto přelomovém období, kdy se rychle střídají teploty. Velmi často se z něj vyrábí tzv. kusamoch, cizinci si ho často kupují v domění, že jde o machu, ale to je omyl. Většinou, pokud v obchodě vidíte zelené mochi, bývá to spíš pelyněk než zelený čaj.

A taky začínají kvést azalky, doslova všude!! A vůbec jsem netušila, že mezi azalkovité se počítá také zvonkovec (české jméno jsem si musela dohledat), v Japonsku velmi oblíbený. Jeho kandži se dá přeložit jako "nebe plné hvězd", velmi poetické...:-)
Azalky by potřebovaly k focení tak ještě týden, ale nedá se odolat!

U nás ve škole už kvetou

ale v sousední škole jsou ještě před rozkvětem

A taky nějaká ta nehostinná místa.
Parkoviště a popelnice....

Garfiedíky, díky,azalky miluji. ![]()
Pelyněk,to jako ten pelyněk, slovenský Palina, co se dává do žaludečního čaje? Nebo je to o jiný druh?
Garfie oooo ty azalky!
Garfie Doufám že kurz pěstování rýže vyjde jako projekt pro informování parfumanie na příští rok ;) mě vůbec nenapadlo, že by se sázela po rostlinkách. Já myslela, že se jen rozhodí po poli jako obilí.
Garfie Neklamou mě oči, z azalek je tvarovaný i živý plot?
continuity No přesně to mě zajímá s tím pelyňkem, zatím jsem vygooglila, že je to asi pelyněk estragon, jiná odruda než náš pelyněk pravý.
Ještě to začnu pěstovat:D:DMy už máme vysazenou tu perilu:D:D GarfieMuž teda koukal co to je, asi má strach, že tady nasadim do bazénu i řasy;)
continuity Musela jsem trochu popátrat :-), ale je to pelyněk asijský, artemisia princeps, já ho znám teda paradoxně víc od Korejek, ty mi vykládaly, jak je hrozně zdravý.
Karja rovnou si nasaď i ten zvonkovec, nebe plné hvězd zní dobře! ![]()
Isca Jasně, to u nás nebývá? Tady je to úplně běžné, jeden z nejčastějších, často podél silnic, dlouhatánské květoucí masy, je to krásný!
Garfie No a nebo rýži vid:D:D. Ona i azalka by se snesla a místo pergoly tělocvičnu a mám to:D.
Azalky jsem u nás teda viděla taky jen takové nízké, ale v běžných zahradách, v parcích nebo okrasných to nějak nevnímám. Mamka i babičky je měly roky, ale rozhodně jim takto nikdy nenarostly.
DruI Kdepak, kde to žiješ, to by potom nešly vytvořit takovéto krásné rýžové obrazce!
(festival rýžového umění v Aomori, který má poukázat právě na ruční práci při sázení rýže...před deseti lety se tam byl podívat i císařský pár).
Ve skutečnosti je to tak na půl, ta zrna se rozhodí v těch zmiňovaných "školkách" a až trochu povyroste, přesazují se sazeničky na pole v úhledných řadách.

Karja No počkej, zrovna když jsem pátrala po těch kurzech, tak jsem našla návod, jak si vypěstovat rýži v kyblíku, to by se sambovi určitě líbilo. ![]()
Víš co, těch azalek jsou asi taky mraky druhů a tady je jejich domovina, taky na ně narazíš i divoce, stejně jako na magnolie....
Garfie určitě, na azalky i rýže je určitě nutné mít vhodné podnebí:D:D. Rýži v kyblíku, uplně to vidim, jak si u řeky dělá nějakou bažinu a tam to nadivoko sází:D:D
Garfie Myslím že jsem po ČR viděla v zahradách a parcích a arboretech jen volně rostoucí keře azalek, navíc to asi byly spíš rododendrony, furt si je pletu. Ale v Japonsku jak jsou doma, a svědčí jim klima, tak asi přežívají ty zásahy řezem dobře.
Garfie určitě, na azalky i rýže je určitě nutné mít vhodné podnebí:D:D. Rýži v kyblíku, uplně to vidim, jak si u řeky dělá nějakou bažinu a tam to nadivoko sází:D:D
To by byl pak úžasný pohled pro náhodné kolemjdoucí, domorodec chytající ryby na kraji rýžového políčka :-)
Garfie teda to rýžové umění je parádní, Japonci jsou neuvěřitelní.
Garfie Tý jo, Japonci jsou fakt dobře praštění :o) No každopádně doufám, že ten kurz rýžopěstování najdeš! Anebo že alespoň Karja bude dávat zprávy o tom, jak sambo pěstuje rýži v kyblíku ;o)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje