A než zapomenu, tak nějaké drobé střípky nasbírané poslední dobou v Tokyu...

A než zapomenu, tak nějaké drobé střípky nasbírané poslední dobou v Tokyu...

Tady se mi podařllo chytit vlaky na třech různých tratích, ovšem omylem jsem tu fotku smazala.
Tak aspoň dva.

A nakonec jedna z Jokohamy, abyste věděly, že i u nás to žije! ![]()

Garfie Dnes buse se mnou jel mlady par asi Vientnamcu, a on mel pres rameno tasku a na ni visela nejaka roztomila plysova kocka nebo kralik, takovej ten anime vzhled, celkem velka, tak 20 cm mozna. Vypadalo to vtipne, mladej kluk, ale uz ne teenager, hezky oblecenej, cool bryle a ten plysak na tasce. Tak jsem si na tebe a tvy reportaze a fotky hned vzpomnela, ze je to takove "japonske". ale pak jsem si vsimla ty jeho partnerky, sedela vedle me, tak to on ji asi jen drzel tasku :) (byla dost damska ta taska).
Garfie Ta fotka s volavkou, to je Japonsko v jednom obrázku, řekla bych.
Garfie Tak snad se to oko co nejdřív vyřeší!
Sweet Potato Jo, ta se mi fakt povedla!
brrr Díky moc, už to tak nebolí, asi jsem si zvykla, nebo se soustředila na bolavé koleno. ![]()
Garfie moc hezke fotky! Tu prvni budovu jsem nekde nedavno videla, ale uz si nevzpomenu jestli v TV nebo nekde na netu. Ladila by s tim klukem v "alobalu", mel by pozovat pred ni ![]()
Volavci fotka je krasna, lehce nostalgicka, jak se potkava mesto s prirodou.
Kokoska Já už tady tu budovu určitě taky dávala, ale zespodu. Teď jsem zjistila, že v domě naproti je úplně parádní střešní terasa s kavárnou...![]()
A když jsem nedávno mluvila o těch zalitých rýžových polích, kdy země vypadá jako jedno velké jezero...dneska jsem byla na venkově.
Není to jako na severu, kde jsme bydleli, ale aspoň něco...

Garfie japonska zahradka! V Cechach kedlubny, salat a brambory, v Japonsku ryze, logicke ![]()
A je tu nové období-Rikka, neboli začátek léta!
První mikrosezona se nazývá Kawazu hajimete naku, žáby začínají zpívat. A je to pravda, včera u toho rýžového pole kvákaly pěkně, byl to pro mě úplně nostalgický zážitek, na severu jsme bydleli hned u rýžového pole a žáby tam kvákaly celou noc! :-)
Žába má v japonské mytologi velký význam. Existují staré příběhy o obřích ropuchách, které dorůstají výšky dvou až tří metrů a žijí u horských potoků, dokáží chrlit duhu a chodit po zadních. Existuje spousta pověstí a pohádek, ve kterých se objevují žáby, většinou nosí štěstí. V pověstech se objevuje i třínohá ropucha, jejíž prsty představují tři fáze měsíce. Během zatmění se říká že "žába polkne měsíc". Podobně jako u nás se říká "jaký otec, takový syn", v Japonsku používají "žabí dítě se stane žábou". Žába se stala symbolem deště, plodnosti a bohatsví, její sochy se objevují v chrámech i soukromých domech. Dokonce se říká, že zdá-li se vám o žábě, dostanete peníze.
Naprosto největší událost celého období je ale právě dnes-Den dětí, původně Den chlapců. Jeho oslavy se v Japonsku pořádají už zhruba od 6. století a je s nimi spojená spousta zvyků, o kterých už jsem vám tady v minulosti psala, ale znovu je připomenu. Tento svátek nemůžete přehlédnout, protože všude visí a vlají ve větru látkoví kapři. Proč kapři? Existuje legenda, pocházející z Číny, o skupině kaprů, kteří navzdory překážkám, které jim kladli do cesty démoni, překonali vodopády, včetně posledního, zvaného Dračí brána. Za odměnu se pak změnili v draky. Kapři se tak stali symbolem odvahy a nezdolnosti, tedy vlastností ceněných u chlapců. Mimochodem, v Japonsku je známý princip gosekku, tedy šťastných dnů, kdy se liché číslo dne shoduje s číslem měsíce, stejně jako dnes, 5.5. Stejně jako svátek holčiček je 3.3. :-)
V tuto dobu všude rozkvétají kosatce a je tradicí přidávat listy do koupele. Japonci věří, se si tak zaručí zdraví na další rok. Koupele v kosatcích nabízí i některé onseny.
Nejtradičnějším pokrmem na Den dětí je kashiwamochi, mochi zabalené v dubovém listu. Tradice zřejmě souvisí s tím, že dubu neopadávají listy, dokud se neobjeví nové pupeny, což je jakási paralela na prosperující rodinu. Zrovna ho snídám, takže pro vás mám i fotku. :-)

Jí se také chimaki, což je rýže, zabalená pro změnu v bambusovém listu.

A do třetice, včera na procházce jsem pro vás ulovila i pár kaprů...

Garfie ty máš už dávno 5. a já ještě budu mít docela dlouho 4. ![]()
continuity Dívka z budoucnosti ;-) Je to srandovní, že jo!
Děti musí na Den dětí do školy a já výletuju a lovím kapry...

continuity Ještě pořád máš

Garfie krásní kapříci! Garfík taky dostane?
Žáby u nás už taky zpívají, kousek pod náma mají na zahradě rybníček a jsou dost hlasité :)
Kokoska Jasně, vlaje nám na terase. :-)
continuity Jo, to bylo vtipné v tom LA. Je to o osm hodin a bylo vidět jak všechno ožilo až tak po čtvrté odpoledne.
Vůbec to byl včera den jako obrázek, státní svátek, muž měl volno, děti ve škole...tak jsem muže vzala na můj oblíbený ostrov Enoshima, kde on nikdy nebyl. Jako vždy tam byla zajímavá umělecká expozice

Taky je opravený drak u chrámu, kde se ve vodě perou peníze...

Nedaleko jsme potkali želví miminko ![]()

A ještě jsme měli v jednom z místních chrámů štěstí na specialní budhistický obřad, oheň, bubny, rytmický zpěv, úplně transcendentní zážitek!

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.