Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 18:18
Reakce na Tabea:

Lenka22 já myslím, že nechceš nějaký přechody v divočině, nebo tak, tak je plánování celkem jednoduchý. Zadáš do googlu "what to see in Kyoto" nebo "Tokyo with kids" a máš naplánováno. Mně na tomhle říct pic plánování chybí to těšení. Dřív jsem koupila Lonely planet a pak v tom nějakou dobu ležela a pak to pročítala i během cesty. Teď je na internetu všechno, včetně toho, v kolik bude v Myiajimě nejvyšší hladina vody. Což je na jednu stranu jednoduchý, na druhou ale zas menší dobrodružství. 

​A fotky rovnou vidíš v mobilu a ne až za dva týdny vyvolané. Restauraci vybíráš podle recenzí. Je to takové nudnější

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2025 18:51

brrr mně to baví. Já si vždycky vezmu mapy.cz, koukám, kde to vypadá zajímavě, někdy to teda prokontroluju přes google streetview;), ale baví mně to. (Samozřejmě hledám i další zdroje, ale zrovna v tom Polsku jsem si říkala, že to chtělo průvodce) Restaurace teda moc ne, zvlášť, když je jich tam moc. Já mám tohle plánování ráda, ráda se těším.

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 19:00

Evaeva Já to taky tak dělám (hlavně restaurace kvůli frflajícím hladovcům), ale už tam chybí to překvapení.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2025 19:08

brrr u restaurací je to spíš dobře

Ale u těch zážitků mně to až tak nepřijde, z fotek, notabene na mobilu, nikdy necítíš tu atmosféru, celkový dojem, vliv má i počasí... 

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 20:44

Evaeva Víš co,když jsem ve dvaceti vyjela, tak jsem mívala Lonely Planet, ale v aj, protože nebyla česká verze. Bez mobilu. Nějaké info z netu a další od cestovatelů, co jsme potkali cestou v hostelech a tak. Po takovém cestování se mi stýská, holt jsem už stará.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2025 20:46

brrr tak my jsme s našima taky takhle jezdili. Ale já jsem docela ráda, za ty vymoženosti.

Online continuity
42315 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 20:51

brrr my ani teď neplánujeme úplně důkladně a hodně věcí necháváme náhodě. Já tomu říkám, že pak je prostor na takové nečekaně dárky. V podstatě jenom hlídám, abych nemine la n jaký Highlight který by mě zpětné mrzel (ale třeba klidně obětuji místo, které je příliš proflakle a je tam hodně lidí).

Teď jsme jednou blbě odbočili a našli krásnou soutěsku, mnohem zajímavější než tu, do které jsme mířili. Nebo se nám líbila vesnice a tam cukrárna s krásným výhledem. 

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 20:54

continuity Jo, tohle dělám taky. V Rumunsku jsme se na Bran podívali z dálky a radši si prohlídli kostel, ke kterému jsme sjeli náhodně.

Offline Akras
243 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:14
Online continuity
42315 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:33

brrrno teď jsem koukala na nějaké turisty z Camina, a je to už hrozný masakr. Na GR20 už asi nemám, tak jsem to chvíli zvažovala, ale fakt ne. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 00:26

brrr Jj, to cestování mělo něco do sebe. Hlavně třeba ta Afrika, viď? Koneckonců i když jsem byla poprvé v Japonsku, online mapy nebyly, online překladač taky ne, mimo Tokyo člověk potkal nápis v latince jen výjimečně, legrace to byla! Ráda na to vzpomínám. A myslím, že bohužel všechny tyhle vymoženosti a technologie mají obrovský podíl na tom over turismu. :-( Cestovat je tak jednoduché, že to opravdu zvládne každý. 

Online Tabea
7845 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 00:34
Reakce na brrr:

Evaeva Víš co,když jsem ve dvaceti vyjela, tak jsem mívala Lonely Planet, ale v aj, protože nebyla česká verze. Bez mobilu. Nějaké info z netu a další od cestovatelů, co jsme potkali cestou v hostelech a tak. Po takovém cestování se mi stýská, holt jsem už stará.

​Jo, přesně tak. A při přejezdech nečuměli všichni do mobilu, ale právě sdíleli, co kde viděli dobrýho. 

Ted kolikrát těžko fotku udělat, protože někde kluk dělá 100 fotek holky v různých pózách a pak ještě video. Jednu takovou jsme pozorovali z lavičky před nádražím v Tokyu. Zleva, ruku takhle, ruku jinak, kufr pootočit, kabelku otočit, hlavu tak, hlavu jinak, dělat ze odcházím a ohlížet se přes rameno, zamávat, přicházet... to stejný několikrát po sobě. 
Pak se se mnou dal v jednom parku do řeči starší australský pár a hodně to kritizovali. Pán ještě komentoval nafouklý prsa a pysky.
Ale moje děti to samozřejmě vidí jinak, včera jsme došli do hotelu, dcera si stoupla před zrcadlo a začala "vysílat"  pro svoje imaginární zledovatele. Přesně Tím děsným tónem a kecama.

edit: zajimalo by mě, proč je tam zledovatele, místo sledovatele.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 08:52

Tabea tohle foceni me desne rozciluje (mozna je to tim, ze ja se hodne nerada fotim). Jednou jsme videli v parku v Pruhonicich rodinu s malou holkou a fotografem, ktery ji presne takhle komadoval, do toho udilel rady otec, jak se ma dite tvarit, matka ji prezouvala nekolikery boty, no des! 

Na cestach mi teda vadi, kdyz si chci neco vyfotit a takhle se tam motaj lidi a zdrzujou. A naopak, asi 3x s nama jel pan, ktery si nataci videa a nechce tam mit cizi lidi a jejich hovor, coz trochu chapu, ale uz byl i dost neprijemnej, kdyz jsem mu nevedomky vlezla nebo stala v zaberu. Pritom staci slusne upozornit a okamzite jdu stranou, nemusi na me vrcet.

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 08:56

Garfie Afrika a Austrálie s papírovou mapou! To byla věc Ale ex strašně rád plánoval, takže já už jen držela mapu jakožto spolujezdec. 

Ale jinak moderní vymoženosti na cestování používám ráda. Plánování přes mapy.com mě vysloveně baví, připravuju tak i klientské akce třeba půl roku dopředu než tam jedu to detailizovat. A i tak nás pak čekají překvapení - posledně na 1/2 pečlivě naplánované a předem projeté cyklotrasy vedla Rallye Český Krumlov, to se to pak řeší s třiceti hostama v zádech

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 09:45

andulka01 Já je taky používám ráda, problém spíš je, že je používají i osatní.

Kokoska Jo, to natáčení je mor. Asi si na to budeme muset zvyknout jako na běžnou záležitost....dokonce i moje kamarádka, která mě navštívila v JP všechno natáčela a komentovala a posílala dcerám domů, prý je to pro ni jednodušší než fotit. 

Offline Karja
44178 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 10:27

Já jsem se letošní léto snažila fakt fotit, mobil do kapsy od bundy a fakt mít z výletu pár fotek, nějakou památku. Ha, tak mám z celého léta pěkných jen minumum fotek, co by na prstech spočítal, bych to asi musela cvakat nonstop aby z toho vylezl nějaký obstojnější výsledek:D:D Nechápu, jak to ostatní dělají:D

Online Tabea
7845 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 11:39

Dnes Kyoto 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 11:42

Tabea Paráda!

Online continuity
42315 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 11:43

Tabea

Diky

Online continuity
42315 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 11:44

Garfie

Mne by zajímalo, kdo na to ty videa kouká. Muž z toho stříhal takové krátké filmy, když byly děti malé, no teď to fakt neděláme a neumím si představit, že někdo kouká na hodiny amatérského videa z něčí dovolené.