Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 00:33

Garfie teda to vypada krasne! Jak to chutnalo.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 02:27

Kokoska Nebudu ti nic nalhávat, fazole tam byly...Ale bylo výborné, daleko lepší než kupované, taková jemná chuť. 

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 10:57

Garfie ja to tusila

Offline Len
2672 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 15:10

Nevím, jestli to proběhlo tady nebo v jídelním vlákně, ale musím ukázat dýničky, jsou roztomilý. A všem chutnalo!

Offline Sweet Potato
39915 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 15:58

Len Ooo, ty jsi šikovná.

Online slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 17:42

Ja sa tiež pochválim....a Garfie dakujem, bolo to prekvapko pre potomkov na Halloween!

Offline Len
2672 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 18:13

Sweet Potato Děkuju, ale není to ani trochu pracný! Část dýniček navíc tvaroval otrok.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 23:31

slniecko Len Jé, super! To jsem ráda, že se vám tak zadařilo! Ono je to fakt jednoduchý, ale efektní! :-)

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 07:32

Len slniecko máte je krásný!

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 08:17

Mimochodem, máme tu další období, Rittó, začátek zimy. 

První sezóna se nazývá Tsubaki hajimete hiraku, kamélie začíná kvést....kamélie je prvním znamením zimy, společně s jejími květy přichází studený vítr. Kogarashi je označení pro studený silný vítr, který vane od konce října do konce listopadu. Stromy začínají chřadnout a zima přichází velmi rychle. 

Sezónním ovocem jsou mandarinky, momentálně zaplavují obchody a jejich cena klesá. Slovo pro mandarinku-mikan-v kanji označuje doslova "sladké citrusové ovoce". 

Sezónní rybou je hamachi, yellow tail, nejsem si jistá českým názvem. Obsahuje niacin, který pomáhá odbourávat alkohol, takže slouží jako oblíbená chuťovka k popíjení v hospodě. Podobně jako u některých dalších ryb se její název v japonštině mění podle toho, jaké doroste délky. :-)

Sice začínají kvést kamélie, ale daleko větší událostí je zbarvené listí. V Arashiyamě v Kyotu se pořádá velký festival Momiji. Druhou neděli v listopadu se na řeku spouští lodě a umělci v kostýmech z období Heian předvádí tradiční divadlo a tanec. Součástí jsou také vystoupení taiko bubeníků, čajové obřady, tradiční hudba a podobně. 

A nějaké ty kamélie z chrámu....:-)

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 08:38

Garfievidíš, to jsem vůbec netušila, že kamélie kvetou v zimě. 

Ješte nějaké fotky těch zbarvených stromů prosím. Tady už jsme dost opadaní a mně to dost vylepšuje den. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 08:52

continuity Tady to ještě nezačalo! Ale až potkám, budu vás zásobovat, neboj. Tak možná něco z loňska...je to touto dobou, ale na horách. Možná jsem to tu i dávala....

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 08:54

Garfie to je velka krasa

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 08:59

Garfie ty barvy listi jsou nadherne, zvlast kdyz do toho sviti slunce. A taky jsem myslela, ze kamelie kvetou v teplem pocasi.

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 09:00

Garfie to je fakt krása

Takze tohle Japonci počítají už do zimy?

Offline Sweet Potato
39915 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 09:11

Garfie 

Když to tak čtu, vypadá to, jako by jejich kultura jídelní bylazaložena na ovoci a rybách. Jiná zvířata se nevyskytují. Což je trochu zvláštní, jdou to sice ostrovy, ale velké a vnitrozemí je rozlehlé. Zvlášť dříve to spojení s pobřežím muselo být obtížné a třeba doprava ryb asi v podstatě nemožná. A ovoci obvykle píšeš, jak je vzácné a strašně drahé.

Co si třeba představit pod "levnějšími mandarinkami"?

Offline Blanka
příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 09:13

Tak ma napadlo, že i my máme radi náš folklór, sú folklórne súbory, festivaly, skanzeny atď., ale náš záujem sa prejavuje skôr príležitostne, kdežto Japonci ním žijú kontinuálne celý rok .

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 23:13

continuity Myslím, že dnes úplně ne, ale je to takový přechod...přijde mi, že ta období mají trochu rozostřenější než my, protože i v zimě často bývá dost teplo přes den. 

Sweet Potato Víš co, možná to je i dojem, který nechtěně vytvářím já. Nepíšu úplně všechno, co se mi podaří objevit, něco mě nezaujme, často je to o různých kytkách, které kvetou a nic zajímavého k tomu. Nevím, jak velká část jídelníčku bylo ovoce dřív, ale přijde mi (i z těch sezónních popisů), že je to právě něco, co vypíchneš, protože je to událost. Vnitrozemí žilo z rýže a obilí, soja, miso...sbíraly se různé ty divoké rostliny a kořeny, o tom jsem psala hodně na jaře. Maso se skoro nejedlo, většinou to byli budhisti, shinto (tradiční japonské náboženství) sice maso nezakazuje, ale nijak extra pozitivně se k němu taky nestaví (musíš se po zabití zvířete "čistit", měla bys žít míru a souladu a podobně. 

Mandarinky stojí zhruba 70 korun kilo, mimo sezonu 2OO i víc. Záleží taky na oblasti, na venkově jsou i levněší. Je to jen takový odhad, protože se tady neprodává na kila. 

Blanka To ano, ale zase je třeba brát v potaz, že hodně z těch různých slavností, co tady zmiňuju, se konají jen oblastně, v jedné části Japonska. A Japonsko je extrémně veliké. Třeba zmiňovaná Arashiyama, kde se koná ta slavnost na lodích je od nás skoro 500 kilometrů daleko. Přejet Japonsko ze severu na jih trvá autem 36 hodin (nepočítám ostrovy). Takže ono se to hodně rozmělní, to jen tady, jak to popisuju, to vypadá, že nevíme co dřív, ale ve skutečnosti, třeba pro mě, vidět nějakou slavnost je opravdu událost. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 23:16

A musím vám ukázat, jaký poklad jsem našla v antikvariátu, staré katalogy pro výrobu kimon, s ukázkami látek....Krásné to bylo, jen se špatně fotily, protože strany mi nedržely otevřené. 

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 23:20

Garfie to je krasny ulovek!