Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 23. dubna 2026 19:27

Evaeva Nevíme o jeho názoru vůbec nic a myslím si, že nás ani nemusí zajímat. Takže znova, já mluvím o principu, o tom, že to v té společnosti vůbec někdo se zákazem pro cizince zkusí a překvapuje mě, že se to tu setkává s pochopením. Obzvlášť tehdy, když všechny z nás, pokud bychom se tam vypravily, bychom byly v postavení cizinek.

Udělejme si takové malé intelektuální cvičení, analogii. Vláda města Berlín vyhlásí jakousi kulturní pětiletku vztahů s Izraelem. Otevře nové muzeum, památník, založí festival židovské literatury, a tak dále a podobně. Začnou více jezdit turisté z Izraele. Srocují se u synagog, jsou hluční (a to oni být umí), v restauracích se ptají po košer potravinách, přijedou i Židé z Brooklynu v těch chlupatých kloboucích, po chodnících chodí také muži s pejzy kolem uší a něco si drmolí... Leckdo by mohl říct, že se v Berlíně chovají jakoby jim to tam patřilo. Na sociálních sítích se začínají ozývat hlasy, že těch Židů je moc a nemají pochopení pro berlínský vibe... A jedna nebo dvě restaurace (pro bugr, který to udělá jich rozhodně nebude třeba víc) dá na dveře restaurace "Židům vstup zakázán". Cynik by i mohl říct, že je to v souladu s jistými "tradicemi" Německa. Měly byste pro to stejné pochopení? Když si za Žida analogicky dosadíte cizince (třeba Američany - chtějí furt spoustu ledu do pití a sushi napichují vidličkou...) v Japonsku, máte ten princip, o kterém píšu. Za mě je to neakceptovatelné v Berlíně i v Japonsku, nevím, proč by to měl být rozdíl.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2026 19:39

Victoria podle mě je to zoufalý pokus zachovat si město tak, jak ho místní znají. Je to pro mě pochopitelné, stačí se podívat na Krumlov třeba. Čímž neříkám, že je to správné. Tahle věc nemá řešení. 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 23. dubna 2026 19:50

Evaeva Já teď opravdu vážně pochybuji, zda jsme ve stejné diskusi. Já se vyjadřuji k nepouštění cizinců do restaurací. O městě a jeho zachování opravdu nepíšu.

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 23. dubna 2026 20:07

Victoriajá s vámi docela souhlasím, japonskou kulturu mám ve velké úctě a řekla bych, že mám o nich něco málo načteno. Ale zároveň si myslím, že respekt k jakékoliv kultuře se nezíská větší uzavřenosti, ale vysvětlováním těch pravidel a důvodů. V dnešním světě nejde úplně profitovat z globalizace a ve stejné chvíli se uzavírat a ještě se cítit nadřazeně. Buď jedno nebo druhé. 

Strávila jsem teď s jedním stredostavovským Němcem čtyři dny a ještě teď se nemůžu vzpamatovat jak otevřeně dával opakovaně najevo nevoli vůči imigrantům. Takže k tomu vašemu příměru nám asi tolik:

- místo Židů použijte Turky

- Japonci alespoň diskriminují ty cizince tak nějak plošně

Offline mitford sister
1690 příspěvků moje polička 23. dubna 2026 21:48

já jsem to myslela na jednu stranu i tak, že kdyby sem přijel japonec a narazil na hospodu "jen pro místní", tak to třeba vůbec nebude brát úkorně - třeba. třeba ne. je to jen úvaha. 

případ hluční židé v berlíně tak úplně nesedí, protože historie vztahu židé/izrael - německo je velká a je jaká je... zajímavé by bylo, kdyby třeba amerika udělala podobnou kampaň třeba na výročí hirošimy, což je asi jediná historická událost, která se aspoň trochu dá přirovnat, přijely tam hordy japonců a - oh wait! japonci by nehlučeli :) 

nejsem expert na historii, tak nevymyslím příklad třeba na japonce vs číňani, tam mají historicky hodně rozeštváno, nebo s koreou - ale třeba by podobný "opatření" vůči cizincům by navzájem ani nevnímali nějak kontroverzně, protože kulturně jsou si blízcí

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 00:45

Výborná debata a já vůbec nemám čas!

Victoria Ztratila jsem se tedy, jestli debatujeme o celkové společnosti, jejím nastavení a konzervatismu nebo o zákazu vstupu cizinců do hospod, kterých nakonec asi není zase tak moc. A určitě neodrážejí celkový názor společnosti, koneckonců psala jsem tady o tom komikovi, který si z těch nápisů dělal veřejně legraci. 

Pokud o tom druhém, myslím, že problém je také v tom, že počet turistů nenarůstal nějak postupně, ale doslova geometricky. Prakticky od konce covidu Japonsko trhá každý měsíc rekordy v návštěvnosti. A myslím, že na tom nemá podíl ani Expo, ani Olympiáda, ale docela prostě slabý jen, z drahého a "luxusního" Japonska se stala pro cizince levná destinace. Je těžké si na to rychle zvyknout.

Součástí toho je třeba i to, že Japonsko je ostrov, takže všichni musí přiletět, většina leteckých společností do Japonska povoluje dva kufry, čehož turisti hojně využívají. Je tady skvělá veřejná doprava, takže turisti nevyužívají taxi, ale jezdí metrem, vlaky z letiště jsou často absolutě přeplněné, stejně tak metro v centru, asi si dovedete představit, jak to vypadá, když se ve špičce do vagonu nahrne osm lidí s dvěma kufry. Před pár lety nepředstavitelné, dnes běžné. Jsou to takové drobnosti a není to o tom, že Japonci turisty nemají rádi, jen to je jako když máte rádi déšť, ale najednou se rozestoupí mračna a přijde smršť. :-)

Offline Lilly_Ku
4491 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 06:04

Victoria souhlasim s vami. 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 07:47

Garfie Tak on i ten postoj k cizincům a zákazy vycházejí z nastavení společnosti, tak jsem to myslela. 

A protože také teď už nebudu mít čas, moc děkuji všem za názory:-)

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 09:42

Victoria Já myslím, že se k určitě ještě k nějaké zajímavé debatě dostaneme, těším se! :-) 

Offline notna
9243 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 12:38

Victoria Ve cvičení vám chybí, že Židé přicestovaní do Německa páchají škody v křesťanských kostelech, v pivnicích vyžadují ticho a chovají se nevhodně /obtěžují/ k ženám na ulici. To mne tak napadlo jako přirovnání k tomu, co jsem četla  o tom, s čím se potýká Japonsko při overturismu. Turisté v Japonsku vstupují na posvátná místa, jsou hluční v restauracích, jak tu psala Garfie nebo vypouštějí onseny. Taky jsem četla o nevhodném chování ke gejšám, které bylo dříve možno potkat v určité oblasti, ale právě kvůli nevhodnému chování a obtěžování už se na veřejnosti nepohybují. Neobhajuji zákaz vstupu cizinců, jen poukazuji na příčiny frustrace, která tento zákaz vyprodukuje. Řešení neznám, ale mám pochopení. Sama jsem tu psala, jak silně na mě zapůsobilo navštívit moje oblíbené místo, které bezohlený turismus naprosto zničil. 

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 14:05

Garfie hrozně dlouho jsem tu nebyla. Ale teď začátkem týdne jsem byla nastydlá, vzala si sickday a dočítala jsem v posteli. Svátky předjaří, panenky, jídlo, strašidla, sakury... a pak jsem na chvíli usnula a zdál se mi pohodový, krásně barevný, japonský kreslený/animovaný sen
Moc díky za tohle vlákno

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 25. dubna 2026 01:51

andulka01 Ale to je milé!!!! Děkuju!

Offline Tabea
7842 příspěvků moje polička 07. května 2026 12:45

Garfie Jak to nakonec dopadlo s tou vaší divadelní hrou?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 11. května 2026 02:01

Tabea Nakonec jsme to vzdali, nenašli jsme dost lidí. Tak uvidíme co příští rok. To bude ale můj poslední, takže sice by se mi líbilo, zakončit to nějakou pěknou divadelní jízdou, ale zároveň si uvědomuju, že budu mít tolik starostí, že mi půjde hlava kolem....

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 11. května 2026 02:03

No a jinak mi dnes odletěla velká návštěva, takže mám konečně čas se trochu nadechnout a probrat fotky...tak jen rychle nastřelím nasbírané kanály. :-) A azalky. A taky jsme včera na horách ještě potkali sakury přestože už je dávno po nich.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 11. května 2026 02:05

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 11. května 2026 07:08

Garfie kanaly me bavi a ty azalky, to je nadhera!

Online slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 11. května 2026 12:44
Reakce na Garfie:

​To je taká krása...

Online slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 11. května 2026 12:47

Ale chcela som sa opýtať, včera som sa zčista-jesna ocitla na krátkej prednáške o vonnej ceste (Kodo), bola tam aj pani, ktorá ten obrad vykonávala a bolo to veľmi zaujímavé, len som sa za tú hodinku dozvedela len nejaké úplné začiatky. Nevieš o tom, prosím, niečo bližšie?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 11. května 2026 13:01

slniecko To muselo být moc zajímavé! Vlastně je to pro mě dobrý námět k dovzdělání se, protože abych byla upřímná, tohle tradiční umění mě úplně míjí. Vonným tyčinkám přicházím na chuť až v poslední době a to díky čajovému obřadu, který studuji. O vůních nic nevím, jen něco málo, co občas utrousí naše tea sensei. Vím že patří mezi základní umění a existuje stará společenská hra, při které účastníci hádají vůně a z čeho jsou vyrobené. 

Při čajovém obřadu se v čajové místnosti zapaluje vonná tyčinka, ale tak aby vyhořela před příchodem hostů a vůně byla jen velmi jemná. Slouží k jakési očistě místnosti a uklidnění mysli. Také vím, že sensei hází santalové dřevo do ohně po uvaření čaje. Ale jinak nic moc, musím si o tom něco najít.