Evaeva Nevíme o jeho názoru vůbec nic a myslím si, že nás ani nemusí zajímat. Takže znova, já mluvím o principu, o tom, že to v té společnosti vůbec někdo se zákazem pro cizince zkusí a překvapuje mě, že se to tu setkává s pochopením. Obzvlášť tehdy, když všechny z nás, pokud bychom se tam vypravily, bychom byly v postavení cizinek.
Udělejme si takové malé intelektuální cvičení, analogii. Vláda města Berlín vyhlásí jakousi kulturní pětiletku vztahů s Izraelem. Otevře nové muzeum, památník, založí festival židovské literatury, a tak dále a podobně. Začnou více jezdit turisté z Izraele. Srocují se u synagog, jsou hluční (a to oni být umí), v restauracích se ptají po košer potravinách, přijedou i Židé z Brooklynu v těch chlupatých kloboucích, po chodnících chodí také muži s pejzy kolem uší a něco si drmolí... Leckdo by mohl říct, že se v Berlíně chovají jakoby jim to tam patřilo. Na sociálních sítích se začínají ozývat hlasy, že těch Židů je moc a nemají pochopení pro berlínský vibe... A jedna nebo dvě restaurace (pro bugr, který to udělá jich rozhodně nebude třeba víc) dá na dveře restaurace "Židům vstup zakázán". Cynik by i mohl říct, že je to v souladu s jistými "tradicemi" Německa. Měly byste pro to stejné pochopení? Když si za Žida analogicky dosadíte cizince (třeba Američany - chtějí furt spoustu ledu do pití a sushi napichují vidličkou...) v Japonsku, máte ten princip, o kterém píšu. Za mě je to neakceptovatelné v Berlíně i v Japonsku, nevím, proč by to měl být rozdíl.