"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Karja
44744 příspěvků moje polička 13. února 2019 22:32

Krehutka A to slize, je proste slize? Jako oliznout?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 13. února 2019 22:43

Karja slize jsou nudle do polevky.

Offline pecka
6197 příspěvků moje polička 14. února 2019 00:18

Krehutka hanbim sa,no neviem nájsť slovenskú verziu 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 14. února 2019 07:08

Krehutka Já jsem ten slovenský překlad zadala do Googlu a všimla jsem si, že je v mnoha titulcích článků, tak jsem myslela, že se to tak na Slovensku používá.

Asi jako u nás "Není to můj šálek čaje." taky není původem české.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 14. února 2019 09:26

pecka stydět se fakt nemusíš, ptala jsem se, protože sama nevím

Offline pecka
6197 příspěvků moje polička 14. února 2019 09:37

Krehutka ako Slovenka by som to mohla vediet (a mamina je slovenčinárka)

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 14. února 2019 09:41

pecka ono asi ne všechno má ekvivalent. Přiřazuji to do kategorie "kolik třešní, tolik višní".

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 14. února 2019 09:44

Nevíte, prosím, kdo doručuje e-shop marks&spencer v ČR?

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 14. února 2019 10:41
Reakce na Krehutka:

Bledule No to je překlad, ale v živote jsem to neslyšela žádného slováka říct .

slniecko No mně se tam furt cpe Vo štvorici po opici, nevím proč, ale nemůžu to vypudit. (Horkýže Slíže - což taky teda, vysvětlit čechovi, co to je "horkýže" )

​Včerajší večer sme strávili s malým na pohotovosti (nič nakoniec), ale dnes keď sa vráti staršia, dostane to za úlohu.

Mne jediné, čo sa k tomu blíži napadá "Samému ani jesť nechutí", čo asi celkom nevystihuje význam.

"Horkýže" znamená niečo ako "kdežeby", alebo "vôbec", je to archaizmus.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 14. února 2019 11:02

slniecko Horkýže Slíže by mohlo být česky asi Tudle Nudle.

Offline Tak Betty
6150 příspěvků moje polička 14. února 2019 11:32
Reakce na Bledule:

slniecko Horkýže Slíže by mohlo být česky asi Tudle Nudle.

​To se mi líbí nejvíc.

Offline barbucha blogger
35903 příspěvků moje polička 14. února 2019 11:56

Bledule 

Sto bodov! 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 14. února 2019 12:03

Bledule někde jsem četla, že to takhle v žertu přeložil člen Horkýže Slíže. Mně to tak úplně nesedí. Jako ne významově, to se samozřejmě přeložit nedá, ale pocitově. Z Horkýže Slíže mám úplně jiný pocit než z Tudle Nudle . Tohle musí být strašně těžké pro překladatele, najít jazykový ekvivalent a zachovat u toho poselství. Fakt umění, často nedoceněné.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 14. února 2019 12:13

Krehutka Já tu kapelu znám jen podle jména, takže to nedokážu posoudit. To byl jen takový blbý nápad.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 14. února 2019 12:18

Bledule A tak i podle produkce by to Tudle Nudle asi unesli :-). A jestli to byl tvůj nápad, tak se evidentně s kapelou shodnete.

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 14. února 2019 13:25

Krehutka ja by som skôr povedala, že to mohlo byť naopak, že sa pokúšali preložiť Tudle Nudle a keď im z toho vyšlo Horkýže Slíže, tak to bol názov pre kapelu ako hrom. Ale je to len domnienka, neviem, ako to bolo naozaj.

Online continuity
43179 příspěvků moje polička 14. února 2019 14:34

slniecko tiez si myslim, ze to slo tymto smerom. aj ked mi horkyze slize, pridu menej tvrde a aj to lepsie znie.

Offline ISON
329 příspěvků moje polička 14. února 2019 17:42

Mrakoplas , continuity , Krehutka a další, díky moc, s touhle vědomostí se mi určitě bude skvěle machrovat

A tudle nudle coby překlad je top!

Offline vanilka
2190 příspěvků moje polička 14. února 2019 17:54

Chybí mi tu téma o zdraví, tak to dám sem. Máme u syna diagnostikovaný atopický ekzém, fakt ošklivý ,  často mokvající, velká plocha na lýtku a na loktech. Máte někdo pozitivní zkušenost s nějakou alternativní léčbou? Nehodlám se smířit s tím, že je to celoživotní a mám ho tudíž pořád mazat kortikoidy. Chci léčit příčinu. Sama doktorka říkala, že je to psychosomatické. Zatím na radu dětské sestry zkoušíme detox Jonášovou metodou, její dceři to asi po roce užívání zabralo a ekzém se od té doby roky neobjevil. Přemýšlím i nad homeopatií, se kterou máme jen same pozitivní zkušenosti. Poradíte někdo, co vám zabralo?

Offline Klara
494 příspěvků moje polička 14. února 2019 18:00

vanilka Měla jsem celej život hroznej ekzém, každý ráno jsem se bála podívat kde mám zase jaký fleky. Pomohlo mi naprostý vyřazení mléka - po tom, co mi zjistili velmi mírnou alergii na mléčnou bílkovinu, jinak by mě to nenapadlo. Od tý doby nemám nikde nic, ale teda netuším zda by to i u něj pomohlo