"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Miru
16879 příspěvků moje polička 09. března 2019 06:20

Karja 

...no, nemám je... No, ale slušely  by mi

Offline andulka01
12858 příspěvků moje polička 09. března 2019 11:45

Mám úplně blbej dotaz. Myslela jsem, že přes Dame jidlo můžu objednat jídla z několika restaurací v jedné objednávce a ono to tak úplně nefunguje? Tváří se to, že pro každou restauraci musím udělat zvláštní objednávku včetně platby... jako fakt?

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 09. března 2019 11:49

andulka01 podle me to tak je, jedna objednavka z vice mist nejde... ani bych to asi necekala, ale mozna me nekdo opravi, ja to vyuzila asi 3x...

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 09. března 2019 12:16

andulka01 Hmm, tak to by mě ani nenapadlo chtít. Vždyť je to jako čekat od PPL, že doveze věci z Lidlu, HM a Tchiba v jednom balíku 

Offline Miru
16879 příspěvků moje polička 09. března 2019 12:39

...píše se, že červené víno je dobré na kde co.

Někde jsem ale také četla, že speciálně červené Bordeaux a Pinot Noir je dobré kvůli jisté látce proti rakovině..?.

Víte o tom někdo něco.?

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 09. března 2019 12:45

Miru Pokud se myslí resveratrol, pak ho obsahuje každé červené víno a taky bílé, pokud bylo vyrobeno stejně, jako červené (tj. kvašením i se slupkami, protože je to látka obsažená právě ve slupkách). Jeho význam je ale vinným marketingem dosti zveličen, řekla bych ;)

Offline Miru
16879 příspěvků moje polička 09. března 2019 12:49

Pinot Noir 

...jj, to bude ta látka.!

Ohledně toho bílého - to je ten druh zpracování "klaret" - jakože z červeného "bílé".?

(jsem laik...)

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 09. března 2019 12:55

Miru Ne, naopak. Bílé vyrobené jako červené - výsledkem jsou tzv. oranžová vína. 

Při výrobě klaretu se právě minimalizuje doba styku vymačkaného moštu se slupkami, protože slupky obsahují barvivo - aby z modrých bobulí vzniklo bílé víno, musí slupky co nejrychleji pryč. A s nimi i resveratrol a spousta dalších cenných látek.

Offline Miru
16879 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:17

Pinot Noir 

...děkuju moc!

Zůstávám u červeného

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:29

Pinot Noir já se ještě teď ujistila, ale i chytré knížky tvrdí, že klaret je bílé víno z modrých hroznu, tedy bez nakvaseni slupek..  to, co píšeš, slyším prvně .. 

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:31

Dadoo Vždyť to přesně píšu 

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:37

Pinot Noir píšeš bílé jako červené a ono je to v podstatě obracene červené hrozný zpracované technologií jako bílé víno. Kdyby bylo bílé víno vyrobeno jako červené, predstavila bych si, že kvasi se slupkami jako červené. 

Takže je to jenom trochu matoucí vyjádření. Miru  to napsala správně. 

Hlavně, že klaret zůstal klaretem 

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:39

Dadoo Nepíšu. Bílé jako červené, tj. oranžové, obsahuje resveratrolu dost, protože kvasí se slupkami. Červené jako bílé, tj. klaret, ho obsahuje málo. Pořád nevidím, kde je chyba.

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:52

Nechme stranou resveratrol i oranžová vína. 

Miru píše, ""jakože z červeného bílé"

ty píšeš " ne, naopak. Bílé vyrobeno jako červené."

(ale červené se vyrábí nakvasenim slupek, což u klaretu chybí.) 

A klaret je bílé víno, které se vyrobí z modrých (červených ) hroznu technologií jako bílá vína, tedy bez nakvaseni. Čili to Miru myslela správně. Já tomu rozumim, jak to mysliš, ale takto napsáno je to trochu zavádějící. Ale nic se neděje, je to jen o výkladu napsaného.

Ja vím, že tomu rozumíš, jen vysvětlují, proč mě to překvapilo. To, jak jsi to napsala. Že to může být zavádějící. Jde jen o ten kontext dotazů a odpovědi. 

Ale nic se neděje 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:55

Dadoo at ctu jak chci, tak to pinot pise spravne...:)

Offline Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 09. března 2019 13:58

Dadoo Ale já Míru nevyvracím, že klaret je z červeného bílé, ale že obsahuje resveratrol. Tak zněla původní otázka. Míru popsala správně technologii, ale ptala se, jestli to, co zmiňuji, že obsahuje resveratrol, je klaret. A já říkám, že ne, že ten obsahuje právě ten opačný případ, tj. tzv. oranžové víno.

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 09. března 2019 14:03

Ok, nechme slovickareni, hlavně, že klaret zůstal klaretem

Offline Potrefenáhusa
38900 příspěvků moje polička 09. března 2019 14:46

Dadoo nejde o slovíčkaření, pinot to píše dobre a srozumitelne, jen to špatně čteš, bez kontextu a jen půlku věty 

Offline Potrefenáhusa
38900 příspěvků moje polička 09. března 2019 14:52

Pinot Noir a taky bych měla vinnej dotaz, měli jsme nějakou pracovní akci s ochutnavkou vín, u který jsem teda neposlouchala odborné povídání a pak slyšela jen půlku a bylo to něco v tom smyslu, ze v červeným vině je hodne histaminu, a proto ho někdo nesnese a v bílým zase něco jinyho atd.Docela by mě to zajímalo, jsem celoživotní piják červeného vina, bílý prakticky nesnesu, max jednu dvojku, byva mi po něm špatně a nějak špatně ho travim, vzdycky mi někdo tvrdí, ze to není o červeným a bílým, ale o konkrétním vině a ze jsem asi ještě neměla dobry bílý, ale já si to úplně nemyslim

Online Lamicka
14199 příspěvků moje polička 09. března 2019 14:57

Potrefenáhusa to by me taky zajimalo, protoze mam kamaradku, ktera bile taky nemuze a popisuje to stejne. Pak mam kamarada, ktery nesmi jen Chardonnay, protoze opuchne a miva vyrazku.