To slyším poprvé, o zvláštním zacházení s "chytrými" dětmi. Kdysi je akorát "sbíral" prof. Matějček (nevím k jakým účelům)... mohla jsem posloužit dítkem, které od 4 let četlo a v necelých šesti se (na dovolené v Bulharsku) naučilo bezchybně azbuku, ale první a druhá třída se stejně nesla ve znamení učení jednotlivých písmenek a slabikování
Vyřešila jsem to přechodem na základní jazykovku. Dneska už má Mensa aspoň spolupracující školy a vlastní gympl... na běžný základce, kde má učitelka na krku 30 dětí (a inkluzi
), tomu nebohýmu dítěti nepomůže, ani kdyby na ni mávalo Nobelovkou, obávám se.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
pravdepodobne k výskumným....jeho knihy sú zlatý poklad, bez sarkazmu, čo sa týka vývoja detí a výchovy...
Jo, toho jsem měla ráda, to byl docela rozumnej člověk.
máte někdo zkušenost se samořiditelným autem?
mě by hrozně zajímalo, jak funguje v praxi. vyhýbá se výtlukům? vidí je? ucpávají se mu při etrémním sněžení čidla? zkoušel ho vůbec někdo v podmínkách evropské zimy? nebo jakékoli zimy se sněhem?
protože sice nemám auto samořídící, ale elektroniky je v něm dost, je to už několikátá generace, takže by to mělo být vychytaný, nicméně když třeba tuhle skutečn extrémně sněžilo, padaly obří mokré vločky, tak mi zaslepily čidla sledování prostoru kolem vozu, auto začalo vřískat, musela jsem zastavit a ometat. kdyby se řídilo samo, tak co? zastaví uprotřed provozu? protože ke krajnici už by nezajelo, nevidělo by ji.
nebo se stává, že se vinou mlhy nebo nadměrné vlhkostiv autě (nastoupí 4 zmoklí lidé) zamlží čidlo automatického osvětlení a dálkových světel, v tom případě zůstanou zapnutá trvale, musí se ručně vypnout, a auto vyklimatizovat.
nestává se to často, ale stává se to. neumím si představit, jak tomu předcházejí u aut, kde už není lidský mozek, který si s tím poradí. to mají na čidla stěrač?
"aut, kde už není lidský mozek, který si s tím poradí."
no já myslím, že taková auta neexistují. pořád v tom musí sedět člověk, nejezdí úplně samo, a v případě potřeby ten řidič prostě musí převzít řízení. nebo na to doplatí... jako ten co nedávno napálil do náklaďáku, protože tesla ho neviděla proti slunci. prý si za jízdy četl. no, neužíval vůz podle návodu takže smolík...
edit: já zas tak chytrý nemám ale v chumelenici stačilo couvání - čidla se pomátla taky.
no to se mi teda na potravinovou intoleranci moc nezdá. pokud je vyloučená celiakie.
jen přidám jednu nevyžádanou radu: pokud máš únavu, která se nelepší ani odpočinkem, tak snažit se to "přesportovat" je hodně hodně špatnej nápad
IQ 130+ je přesně jedním z indikátorů. Vyšetření k identifikaci nadání dělají v pedagogicko-psychologických poradnách (PPP) a je to teda obří baterie testů. Začíná se právě IQ testem. Pokud je výsledek 130 a víc, dítě podstupuje další psychologická vyšetření. Na jejich konci bývá právě to potvrzení o nadání. S tím rodič přijde do školy a domlouvá se s ředitelem školy na dalším postupu. Ředitel pak kontaktuje PPP, která potvrzení vydala a ve spolupráci s nimi vytvářejí individuální vzdělávací plán pro dítě. S tím se pak nese i ten nárok na speciální pomůcky (dle typu nadání, vím třeba, že se žáčkovi nadanému v přírodních vědách kupoval hvězdářský dalekohled).
Tý jo, to vypadá jako dobré sci-fi! To se fakt někde v ČR na běžné základce děje?
Neděje. Domácí opakovaná zkušenost :-(
To nechci slyset. Celiakii vyloucenou nemam, doted se to "neresilo" a pak mi hledali vredy. Ja uz chci nejakou diagnozu, protoze stav, ze mne je zle a sotva chodim a nikdo mi neveri, mi uz leze na nervy.
Presportovat unavu se uz nesnazim, chodim s detmi na brusle a lyze. Obcas do fitka, ale uz se nenutim jako driv.
vítejte do klubu
lidí, kteří se cítí jako mrtvoly, podle všeho možného lékařského poznání jim nic není a okolí se na ně dívá skrz prsty. já se o poznání podstaty snažím posledních 15 let, během kterých je to stále horší.
endokrinológ?
no, skutečný lékař může udělat odběry na klasické imuno testy na ty nesnášenlivosti, takže bych byla u člověka co doporučuje zakoupit nějaké samodomo trochu opatrná. šarlatány nesnášim. jinak ale mám zkušenost a vím jak funguje biocard celiac test a ten můžu doporučit, pokud není jiná možnost zajistit si to klasicky u lékaře na pojišťovnu
s tou diagnózou je to komplikovaný, dostat nálepku ještě nemusí být žádná výhra. držím palce
Stitna zlaza je podle krve pry ok
Jenze ja mam posledni dobou pocit, ze vinou me unavy jde vse do ....
Unavena jsem doma pri hre s detmi. Nemam na ne trpelivost, jako driv, a pak me to mrzi.
V praci jsem k.o, snazim se premyslet nad problemem ale nedokazu vyresit jednoduchy problem, hlava mi nefunguje (nemluve o tom, ze obcas nedokazu napr.vynasobit jednoduche cisla).....
Protoze jsem unavena, tak odbyvam manzela....
Prestala jsem chodit na pravidelna cviceni, protoze jsem byla k.o pred a k.o po. Uz chodim jen kdyz se da.
Dovolena ani relax nezabira, uz druhy den je to stejne a jeste mam pocit, ze horsi, protoze vim, ze jsem PO dovolene.
Nejde o to, ze nic nezvladam, ja to zvladam, ale s vypetim sil. Plus mi je k te unave zle po jidle, boli me hlava a proste vypadam jako hypochondr a stezovac.
Elaborat patri do stezovaciho vlakna, ale aspon se mi ulevilo.
Možná máš obyčejnou depresi?
štítna žľaza je síce väčšinou jediné, čo endokrinológ kukne aby sa ťa zbavil, ale bohužiaľ tých problémov môže byť omnoho viac.
Spomínaná depresia sa naozaj môže prejavovať len fyzickými obtiažami a napríklad aj zvýšenou unaviteľnosťou.
Taky borelioza.
jo, to je zrovna ta nálepka co se plácne na pacoše, kterýho není kam zaškatulkovat. neže bych popírala závažnost deprese. ale nějaká organická porucha je daleko pravděpodobnější. třeba to co píše Potrefenáhusa
Já jsem byla v podobném stavu po prodělané mononukleoze, o které jsem nevěděla. Příznaky vypadaly na obyčejnou angínu, až s odstupem mi dělali testy na protilátky. Strašná únava pořád, nechutenství, bylo mi zle po spoustě jídel. Především ale to vyčerpání z běžných denních činností bylo hrozně obtěžující. Dávala jsem se dohromady strašně dlouho.
Ale tak to mě jen napadlo, netvrdím že je to jistý. Ale ty příznaky plus žádný prokazatelný výsledky vyšetření... už jsme to myslím i tady probíraly, a jak píše slniecko - fyzický obtíže se můžou projevit i u čistě psychický záležitosti. To není jen lenost nebo neschopnost doktorů, to "nálepkování". Ale spousta lidí taky tuhle diagnózu odmítá, i to je problém deprese.
Ale mluvím obecně samozřejmě!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí