"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online Candance
5633 příspěvků moje polička 19. února 2017 21:56

Chudokrevna jsem (na hranici limitu), zelezo uzivam.

Diky vsem za rady, napady a pomoc. Boreliozu mi snad testovala, jaterni testy jsou ok.

Vyzkousim tu intoleranci- alergologii a pak se asi odeberu k psychologovi. Ja totiz o depresi uvazovala nejdriv, jenze pak me dr.asi zmatla temi vysetrenimi trav.traktu.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:03
Reakce na Mulen:

aby nepřimrzli  pardon, fakt nevím, ale nedalo mi to. každopádně i já si počkám na odpověď 

Online Dadoo
11693 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:17
Reakce na Jiná Realita:

Mulen Reklama.. musí ukázat jaké značky mají lyže - odtud obvykle plynou jejich největší zisky od sponzorů.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:19
Reakce na Mulen:

ano kvuli reklame, ja teda znacku vetsinou vidim, nebo to alespon poznam. vzdy se je snazi zvednout ze zeme co nejdrive. 

Offline Mulen
5033 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:51

Tak  jsou ty malé obrázky na špičkách lyží.  Mátlo mě, že někteří ukazují úplně černou skluznici. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:10
Reakce na Mulen:

tak ty male obrazky uplne staci. muj muz to treba sleduje dost, ja si toho taky automaticky vsimnu. a u bezek se tim muz docela inspiruje (i kdyz tam je jeden vyrobce docela dominantni). 

kdyz ukazuje cernou skluznici, tak to prave nezvladl, nebo je jenom nestihl spravne otocit, nez ho strihla kamera, protoze nez tu lyzi otocite, je nejdriv vzdy skluznici napred. 

Offline Mulen
5033 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:13
Reakce na continuity:

Jestli pak si to doma nacvičujou 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:49

ako som tu svojho casu pisala o urieknutiach a zdravotnych problemoch, tak zahada je z velkej casti vyriesena: v mojom pripade sa jedna o alergiu na mlieko, z ktorej mi pomalicky zacal kolabovat cely organizmus. a vyzera to tiez na aktivneho helicobaktera. som na eliminacnej diete (jeden mesiac), aby sa dalo travenie do normalu. je to este len piaty den a uz nechcem ryzu ani vidiet  neverila by som, v com vsetkom sa nachadza mlieko! ach. mate niekto alergiu na mlieko? nejake tipy, rady...?

Jehelníček nezabudla som, ze ste chceli info o urieknuti a pod., ale ked som s babinou, bud na to vzdy zabudnem, alebo nie je vhodna chvila (nemocnica a pod.), ale myslim na to! 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 20. února 2017 00:12
Reakce na Candance:

Doufam, ze neco zjistim. Protoze mam urcite zdravotni problemy a nikde nic nezjisteno. Ted me jeden dr.navrhnul zkusit ty testy, ze by to mohlo byt. Byva mi hrozne casto zle od zaludku (ale nezvracim), caste bolesti hlavy, totalni unava a i pres hlidani jidelnicku a pohyb neustale pomale pribirani na vaze. Jarni unava to neni, tahne se to uz od minuleho jara a mam pocit, ze je to horsi a horsi....

spätne docitavam...

mala som rovnake priznaky: neskutocne bolesti brucha, napinanie, nafukovanie, bolesti hlavy a hrdla, problemy s travenim a unava neskutocna - mohla som cez vikend spat 10 hodin (!) a stale som bola znicena. sono brucha ok, vysledky krvi tiez relativne ok. uz som sa citila ako simulant, ze mam vysledky ok a ja sa citim ko. za posledny rok som pribrala 10 kg. uz ked som zacala priberat, tak som najprv upravila jedalnicek - logicky - a snazila sa viac hybat, ale bola som priserne unavena hopsat cardio cviky :-/ uprava stravy nepomohla - vynechala som muku a cukry. stitna zlaza v poriadku, az na zvysene stresove hormony. ale pravidelne sa mi opakovali zapaly mocoveho mechura. vyhadzala som sa na celom tele a s podozrenim na kiahne, ktore som este nemala, som skoncila na infekcnom. vysledok: neboli to kiahne, ale nejaka kozna reakcia, odporucili ma na alergologiu a imunologiu. kedze na termin na alergologii by som cakala tyzdne, obvodna lekarka navrhla test intolerancie na gluten, laktozu a bielkovinu kravskeho mlieka. vyslo z toho, ze mam alergiu na mlieko. 

doktorka na gastre povedala, ze mam ukazkovu alergiu na mlieko. dokonca aj infekcie mechura a bolesti a hlieny v hrdle + zapalene dutiny (=bolest hlavy) a kozne reakcie su typicke prejavy alergie. a najlepsie na tom je, ze mlieko moze pravdepodobne aj za to priberanie - pokial som zjedla nieco, co mliecne bielkoviny obsahovalo, telo s tym zacalo bojovat, co travenie velmi vycerpavalo, lebo som nebola schopna prmenit tuto stravu na ziviny a pokojne som mohla byt podvyzivena napriek stupajucej vahe, lebo ak som do seba dala nieco, co mlieko neobsahovalo, telo dostalo signal "konecne poriadna strava" a ulozilo to automaticky do tukov - takto nejako mi to vysvetlila lekarka. a ma to logiku. 

mlieko sa travi 2 - 72 hodin, preto tazkosti mozu prist hned alebo aj o dva dni. mlieko je vo vacsine potravin, napr. aj vo forme suseneho mlieka a pod. aktualne som na mesacnej eliminane diete - ziadne mlieko + je tam milion dalsich obmedzeni, aby sa creva co najskor vycistili a zregenerovali (to trva cca 3 tyzdne), takze nemozem ani ovocie a vela druhov zeleniny... .

takze odporucam test na intoleranciu potravin z krvi a drzim palce, nech je vam cim skor lepsie!

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 20. února 2017 00:19
Reakce na palahniukowa:

chudáčku :( nezávidím. ok, tak ještě alergii na mléko musím zkusit. a to dělá obvodní lékař? 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 20. února 2017 00:25
Reakce na Jiná Realita:

je to priserne (som hladna, ubolena a nervozna), ale verim, ze o ten mesiac to bude ovela, ovela lepsie (a podari sa mi konecne chudnut).

test som si u obvodnej lekarky nechala spravit, no musela som ho zaplatit, ale aj tak mi to prislo ako smiesna suma. vysledky krvi boli o cca tyzden, nie hned na dalsi den. tak sa skus/te spytat, mne toto zistenie skutocne zmenilo zivot :-/

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 20. února 2017 06:08
Reakce na palahniukowa:

Teď to máte těžký, ale je skvělý, že se přišlo na zdroj potíží, ne? Myslím, že nevědět musí být nejhorší.

Alergii nemám, ale mám část rodiny vegany, a tak vím, že bez mléka a spol. se dá jíst dost dobře a chutně. 

Na netu je milion blogů, určitě objevíte ten "svůj", pro začátek třeba tenhle, ten je i krásnej :-)

Jsem ráda, že jste dala vědět, už jsem se párkrát chtěla zeptat, ale viděla jsem vás jen v chlupatým vlákně, tak mi to bylo blbý :-)

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 20. února 2017 08:54
Reakce na palahniukowa:

fiha no dobry!

neboj chce to hodne varit ale da se. kdyz byl syn maly na radu imunologa mel rok bezmlecnou+bezvajecnou +bezlepkovou coz zni hrozne ale i to slo. a bracha ji ma permanentne. dulezite je vydrzet pry 3 mesice naprosto striktni, pak uz to lze min hlidat

u nas teda testy hradi pojistovna, ale clovek si i rad zaplati kdyz to pomuze...

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 20. února 2017 09:20

Jedné příbuzné říkali, že na to žádný testy nejsou, že to není alergie, ale nesnášenlivost, a že to se netestuje? 

49376 příspěvků moje polička 20. února 2017 09:28
Reakce na ice:

no v krvi se testuji protilatky. z nich  IgE (alergie) jsou jen jedna cast, jsou i dalsi. zalezi na lekari co si vyzada. proti lepku mel napr. synek igg coz neni tak zavazne plus zvysene iga. nemel ale autoprotilatky vuci vlastnimu telu takze celiakii nema. jsem tedy jen pouceny laik a uz si to tak presne nepamatuju tak pokud pisu nejakou blbost snad me nekdo opravi

jinak nevim jestli ta vase "nesnasenlivost" spociva jeste v necem jinym? coz teda tezko rict v cem:-)

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 20. února 2017 09:35
Reakce na Jehelníček:

pridavam sa k hromadnemu tykaniu, nech uz v tom nemam bordel :-) 

dakujem za tip na blog, je naozaj krasny! a recepty su rozpisane tak, ze tomu aj naozaj rozumiem. momentalne si tam vela zabavy neuzijem, kedze som na diete a la helicobacter a to, co mozem jest, je skutocne velmi obmedzene, ale este si na tom blogu pridem na svoje. tiez som uz nasla stranky, kam sa chodim inspirovat, napr. vcera bola chut na cokoladu taka obrovska, ze som si pripravila svoje prve kakaove bonbony, ale to bolo taKe tragikomicke :-D ze to radsej napisem do stazovacieho vlakna :-D. ale som velmi rada, ze konecne viem, co mi robilo problemy a po tom cca tyzdni sa skutocne citim lepsie /a stratila som 3 kg, co je prijemny bonus/.

viktorka_od splavu vydrzat sa to da, len som momentalne v stadiu, ze som si musela premysliet variace jedal vhodnych ako ranajky, obed, vecera a zamysliet sa, co vlastne mozem/nemozem; jednoducho si vytvorit nejaky system, ako v tom chodit a bude dobre. aj ked moje chutove bunky maju fantomove bolesti :-) 

ice mne vysvetlovala lekarka na gastre, ze je rozdiel medzi neznasanlivostou (glutenu, laktozy) a alergiou (mlieko), lebo pri neznasanlivosti telo stravu s inkriminovanou zlozkou nestravi a neprijmne, ale pri alergii okrem toho, ze ju nestravi a neprijmne este proti nej aj bojuje, s cim suvisi rad neprijemnych procesov aj mimo travenia.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 20. února 2017 09:41
Reakce na palahniukowa:

Na sladké je hodně Ella, tak třeba do budoucna...a dají se její kuchařky koupit i tady.

Fantomové bolesti

To půjde, uvidíš!

49376 příspěvků moje polička 20. února 2017 09:55
Reakce na palahniukowa:

vim ze to asi neuslysis rada... ale na to sladke bych si davala bacha. jestli mas poskozeny streva a vubec poniceny traveni tak spis opatrne at si tam moc nevykrmis neco co nechces:-/ jj opravdu je potreba mit to naplanovane, nejde moc improvizovat jako normalne - dostanu hlad zakousnu si rohlik. hodne lidi skouzne k tem sladkostem bohuzel, i kdyz jdu nakoupit do zdrave vyzivy tak tam sladkosti prevladaji. pro me nepochopitelny

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 20. února 2017 10:07

na cukor (a specialne rychle cukry) si davam velky pozor, to ani nemozem, tie bonbony boli bez cukru (teda cajova lyzicka javoroveho sirupu). nemozem takmer ani ovocie a vacsinu zeleniny, som skutocne opatrna, co zjem, nech je to travenie cim skor v normale.

ale vo vysledku mozem jest mäso, vajicka, ryzu a zemiaky, ovsene vlocky, mrkvu, jablko. 

49376 příspěvků moje polička 20. února 2017 10:22
Reakce na palahniukowa:

no to teda nicmoc:-/ ale treba ryzove nudle, bezlepkove testoviny a treba kukuricna polenta vse se da pouzit aby ty prilohy nebyly tak jednotvarne. hlavne si najit dobra jidla a netrapit se... chute prejdou.  na sledovani slozeni vseho jsem si jednu dobu vypestovala solidni zavislost;-)