"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Katrin_kouří_cigarety
156 příspěvků moje polička 17. února 2017 11:41
Reakce na Jiná Realita:

To co jsem popsala, je samozřejmě ideální stav. Není to tak vždycky.

To co popisujete Vy i další, je spíš realita. Nadaným se zatím moc nikdo nevěnoval. Když jsem chodila na základku, na druhý stupeň, bylo to krátce po revoluci, tak nadprůměrní žáci, u kterých se předpokládalo, že půjdou na maturitní obory, se učili spolu český jazyk a matematiku,  na ostatní předměty už byli normálně ve svých třídách. Až teď mi dochází, jaký to byl tehdy inovativní počin.

Nadaným se začala věnovat nějaká systematická pozornost až od roku 2014 (!), kdy byla konečně vytvořená Koncepce podpory nadání a péče o nadané.  Ta třeba zavádí Krajské sítě podpory nadání a další věci.

Pořád jsme na začátku - důležité je nejprve proškolit pedagogy, aby nadání byli schopni rozpoznat. Bez toho se nepohneme nikam. Další krok je pak naučit pedagogy s takovým dítětem zacházet.

Pořád se vede diskuze, zda nadané integrovat do běžných tříd a nebo je lifrovat na víceletá gymnázia. Existují i základní školy pro nadané (není jich mnoho).

Offline Katrin_kouří_cigarety
156 příspěvků moje polička 17. února 2017 11:55

IQ 130+ je přesně jedním z indikátorů. Vyšetření k identifikaci nadání dělají v pedagogicko-psychologických poradnách (PPP) a je to teda obří baterie testů. Začíná se právě IQ testem. Pokud je výsledek 130 a víc, dítě podstupuje další psychologická vyšetření. Na jejich konci bývá právě to potvrzení o nadání. S tím rodič přijde do školy a domlouvá se s ředitelem školy na dalším postupu. Ředitel pak kontaktuje PPP, která potvrzení vydala a ve spolupráci s nimi vytvářejí individuální vzdělávací plán pro dítě. S tím se pak nese i ten nárok na speciální pomůcky (dle typu nadání, vím třeba, že se žáčkovi nadanému v přírodních vědách kupoval hvězdářský dalekohled).

Offline brrr
12370 příspěvků moje polička 17. února 2017 12:54

Děkuji za zajímavé informace. Nás asi čeká něco takového příští rok. Dítko jde do první třídy a zřejmě je chytřejší než ostatní (o kolik to neposoudím). V sociálních vztazích pokulhává, klasika. Teď mají ve škole nějakou novou učitelku v první třídě a ta jednomu nadanějšímu dítku vypracovala individuální plán i ostatní děti jsou z ní nadšené, akorát ta bude mít svou třídu i dál a na nás připadne bůhví kdo (zatím se to neví). ach jo.

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 17. února 2017 13:03

Potrebuju poradit. Mam nesoumerny oblicej, kvuli zvoranemu porodu mam castecne ochnutou pravou stranu obliceje, nemam tam tolik vyvinute zvykaci svaly a tutiz je leva strana obliceje sirsi a mohutnejsi. Pred lety mi jeden vizazista poradil, ze to pomuze zamaskovat, kdyz budu mit vic vlasu na te objemnejsi leve strane a tedy pesinku napravo. Jenze dneska jsem si zkusila udelat pesinku na druhou stranu a prijde mi, ze to vypada lip . Je to mozne? Poradil mi ten clovek tenkrat blbe? Jsem z toho ted dost vykulena, tak nevim, jestli me jen nesali zrak. 

Plus uvitam nejake dalsi tipy, jak nesoumernost objiceje potlacit. Diky

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 17. února 2017 13:55
Reakce na Friga:

a neni to "vypada lip" treba jenom nezvyk? spis bych zkusila poprosit nekoho vice ci mene nestranneho o nazor. 

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 17. února 2017 14:23

To me prave taky napadlo. Na tyhle veci jsou docela urcite ruzne teoreticke poucky, tak jsem chtela zde zeptat, jestli tu nejakou nekdo nezna a treba nema v praxi vyzkousenou... Zeptat se osobne bych nekde mohla, asi by to chtelo nekoho, kdo me nezna?

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 17. února 2017 14:29
Reakce na Friga:

nezna to asi nutne ne, spis kdo umi byt trochu objektivni, kdyz to vezmu podle obleceni, napriklad: optam-li se muze, vsechno slusi, matky-neslusi nic, dcera rekne presne jak to je. takze ja bych to mela jasny:-) mozna nejakou kamaradku?

Offline Sweet Potato
40485 příspěvků moje polička 17. února 2017 16:37
Reakce na Friga:

Tedy skoro bych myslela, že pokud máš při změně ihned pocit, že to vypadá líp, asi to tak bude. Protože obvykle se při změně (brýlí třeba), člověk cítí spíš divně, než si zvykne. Vyjadřuju se aspoň trochu srozumitelně?

Ten vizážista myslel těmi vlasy něco schovat, asi? Ale ono těch víc vlasů může té straně naopak celkově přidat na objemu. A třeba i přitahovat pozornost. Vím, že tu bohapustě teoretizuju, pokud jsem úplně mimo, omlouvám se. Ale mně by přišlo logičtější těmi vlasy spíš vyvažovat než něco schovávat.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 17. února 2017 17:28

Poradí mi prosím někdo, zda se dá vrátit zboží z eshopu Pietro Filipi na prodejnu? Prodavačka mi říkala, že ano a v podmínkách na eshopu je napsáno, že to nelze. Nevím, zda jsem prodavačku špatně nepochopila (nebo kecala :) ) a nechce se mi věci tahat do obchodu zbytečně. Děkuju.

Offline Sweet Potato
40485 příspěvků moje polička 17. února 2017 17:44
Reakce na nonemy:

Ano dá. Vracela jsem nedávno.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 17. února 2017 17:52
Reakce na Sweet Potato:

Tak to je super. Moc děkuji za informaci.

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 17. února 2017 18:10
Reakce na Sweet Potato:

Dekuju, myslim, ze mas pravdu, ze ten vizazista myslel, ze to ty vlasy lepe skryji, ale ono ne vzdy visi hned podel obliceje. Ja mam hodne vlnite/kudrnate vlasy zastrizene tesne pod ramena, takze ve vysledku jsou cca k brade, zalezi jak uschnou, zda jsou cerstve umyte atd. Objemu maji dost i do stran. Asi jsem teda cely roky pridavala objem te objemnejsi strane . Ten dojem, ze mam najednou soumernejsi oblicej po prehozeni pesinky, byl okamzity. Tak me to prekvapilo, ze jsem si vubec nebyla jista, jestli je to vubec mozne... 

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 17. února 2017 18:15
Reakce na :

Dekuju za nabidku, vyfotim se s pesinkou na obou stranach a poslu zpravu. Nestranne posouzeni je asi to, co potrebuju. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. února 2017 19:00

osobně si tedy myslím, že iq 130+ není dobrý indikátor pro běžnou školní výchovu. stačí nad 120 (nebo dobře, nad 125), aby měl žák ve škole solidní problém ve smyslu, že není dost vytížen, nudí se a škola mu nic moc nedává (běžná základní škola). 130+ už je extrém hodný speciálního přístupu, ale škola, resp. vzdělávací systém, by měla umět pracovat i s "běžně" nadanými studenty, kteří jsou v populacic zastoupení větším procentem, přitom ale stále nízkým.

Offline monr
74 příspěvků moje polička 17. února 2017 21:31
Reakce na Candance:

Nemela jste nektera domaci testy na intoleranci potravin?

Mala som. Vyšli mi 3 potraviny a na 3 mesiace som ich úplne vysadila z jedálnička. (a úplne vvšade, kde boli aj náznaky, žeby sa mohli nachádzať). Pravdupovediac bolo to brutálne, ale dosť sa mi zlepšili zdravotné problémy, čo som predtým mala. A po spätnom nasadení to nie je také brutálne ako kedysi. Je pravda, že ich obmedzujem celkovo, ale zvažujem, že si zas dám 3 mesiace "prečisťovaciu kúru"

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 17. února 2017 21:45
Reakce na monr:

Diky, vyzkousim, uvidim. 

Offline monr
74 příspěvků moje polička 17. února 2017 21:57
Reakce na Candance:

Skúste, ako hovorím, mne to pomohlo. Najviac ma ale šokoval gastroenterolog, ked mi povedal, že žiadne intolerancie neexistujú. Viac som u neho nebola.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 18. února 2017 00:28
Reakce na Jiná Realita:

http://online.netmonitor.cz/

toto. jen netuším, na základě čeho tam daný subjekt je. já se tam chodím sarkasticky bavit nad mohutným úpadkem jistné nejmenované struktury, muhehe.

Myslím, že to probíhá na základě registrace majitele konkrétní webové stránky.

Já stastitiku této a ještě jedné nejmenované struktury sleduju průběžně už asi poslední tři roky, takže je mi též velmi dobře známo, kde ta čísla byla tehdy a kde jsou dnes.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 18. února 2017 15:26
Reakce na monr:

Doufam, ze neco zjistim. Protoze mam urcite zdravotni problemy a nikde nic nezjisteno. Ted me jeden dr.navrhnul zkusit ty testy, ze by to mohlo byt. Byva mi hrozne casto zle od zaludku (ale nezvracim), caste bolesti hlavy, totalni unava a i pres hlidani jidelnicku a pohyb neustale pomale pribirani na vaze. Jarni unava to neni, tahne se to uz od minuleho jara a mam pocit, ze je to horsi a horsi....