"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 20. února 2017 10:33
Reakce na palahniukowa:

určitě teď už bude líp!!! Přijde mi, že doma se to dá ještě docela zvládnout, horší je to, když se potřebuje člověk najíst někde venku.

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 20. února 2017 10:35

polentu vůbec neumím uvařit a nechutná mi, už jsem to vzdala, přitom hotová, když ji nevařím já, mi chutná, i taková předvařená v igelitu, co vypadá jak knedlík, ale doma mi uvařit nejde. Už jsem to teda dlouho nezkoušela, možná je ta chvíle.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 20. února 2017 10:37
Reakce na palahniukowa:

Ony i sirupy můžou vadit, napadly mě slady, kterými nahrazují cukr a často i sirupy makrobiotici, ale je to nezvyk a chuťově je už asi lepší to jablko :-).

K té alergii na mléko, kamarád (má Crohnovu chorobu) nesnese vůbec nic, nevím, jestli má intoleranci nebo alergii, ale nesmí ani pečivo, kam přišlo malé množství syrovátky. Než mu ji zjistili, tak taky procházel hroznými stavy, a v první fázi krom čehokolvi od mléka nesměl ani žádný lepek, cukry, čerstvou zeleninu ani ovoce, no, bylo toho hodně a znamenalo to v podstatě nonstop vařit.

Teď už se musí vyhýbat jen mléku a mléčným výrobkům a funguje s tím vcelku v normálně, jen prostě nesní nic, u čeho nezná přesné složení. 

Držím palce!

Offline Katrin_kouří_cigarety
156 příspěvků moje polička 20. února 2017 10:54
Reakce na Berta:

Myslíte ty pomůcky? Ano, na základě Vyhlášky č. 27/2016, která je ale nová a zavádí opatření, o kterých jsem mluvila, od 1. 9. 2016.

Samozřejmě, nic se neděje samo od sebe...

Škola zavádí tato opatření NA ZÁKLADĚ potvrzení o nadání od PPP. To se dá získat dvěma způsoby. Buď má rodič pocit, že jeho dítě je nadané, tak se objedná do PPP a nechá dítě otestovat. Nebo má toto "podezření" pedagog, tak může i on dát podnět PPP k testování (ve spolupráci s rodičem). 

Cítím tady jakousi skepsi, tak už nebudu vlákno dál plevelit.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 20. února 2017 11:12

Tak , ona ta skepse pramení asi z našich zkušeností se základními školami .

Jako bylo by úžasné, kdyby to tak fungovalo. Ale nedovedu si představit, jak  malá škola, která taktak vychází  s penězi kupuje jednomu nadanému žáku  dalekohled a jinému mikroskop.  

To je jako když se nějakým novým  předpisem ( zákonem , vyhláškou- nechytejte mě za slova,nejsem právník) mají zvednout někde platy, ale když na to peníze nejsou, tak prostě nejsou.

Klidně plevel, je to jen diskuze, nic víc, nic míň

To, že  se tomu divím, neznamená, že mě to nezajímá! Třeba budu mít jednou nadaná vnoučata a informace se budou hodit :-)

P.S. Po zkušenosti  s nadanou dcerou, kde si to její nadání vybralo daň jinde, budu teda asi  raději za "obyčejné" vnouče, normálně chytré, zdravé a spokojené. Zachránit svět  můžou klidně jiní.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 20. února 2017 11:24
Reakce na Potrefenáhusa:

ziadna zavazna diagnoza to nie je, len sa musim naucit s tym fungovat, resp. dat sa naprv dokopy a bude vsetko ok. v restauraciach sa velmi nestravujem (az taky som introvert :-)), takze toto konkretne pre mna velky problem nie je a pripravovat si jedlo som zvyknuta, len nabenut na novy system. 

Zina dakujem! myslim, ze sa v ramci diety nachadzam v tej prvej faze, ktoru si spominala u kamarata a to, co mozem aktualne jest, je velmi obmedzene, aby sa telo dalo do normalu. casom to bude ok. dokonca mi lekarka spominala, ze existuju tabletky, ktore tie mliecne bielkoviny stiepia, takze raz za cas si nieco z mlieka predsa len mozem dat, ak si pred tym dam tabletku (nie je to vsak dlhodobe riesenie), ale najprv musim to travenie "stabilizovat". ale ako tak poctivo citam zlozenia, to mlieko je snad vo vsetkom :-/ musim sa s tym len zzit a naucit fungovat. 

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 20. února 2017 11:29
Reakce na palahniukowa:

no já jsem to viděla právě, když jsem byla na vodě s jednou známou, a ta fakt musela vyjmenovat jednotlivý složky konkrétně a speciálně se domlouvat, aby jí kuchař nepolil ani brambory máslem, nevylepšil něco nad rámec mlíkem atd... Obsluha většinou není schopná sdělit nic.

se pořád směju těm bonbonům, co ti spadly na zem, úplně to vidím, jak by vypadaly, kdyby spadly na zem u nás, a to člověk musí ještě udělat rychlej zásah, aby to zvednul ze země první, protože ty bestie na to čekaj...

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 20. února 2017 11:42
Reakce na Potrefenáhusa:

u mna ta neskutocna chut na cokoladu bola podporena este tym, ze sme mali stretnutie na cvicaku. jedna pani mala narodeniny, tak priniesla zakusky a tortu a dalsie pohostenie... comu som uspesne odolala, samozrejme, ale doma som potom musela spravit nieco "cokoladove", lebo by som explodovala. a uz som nemala ani kakaove bôby na cmulanie, tak som skusila vyrobit tie bonbony... no bol to cisty boj s osudom: cely vesmir sa mi snazil ukazat, ze to nie je dobry napad, ale nedala som sa a dokonale som naplnila prislovie "kto nechce, hlada dovody, kto chce, hlada sposoby" :-)

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 20. února 2017 12:52
Reakce na Potrefenáhusa:

ja ji delala nejak na plechu, ale ditku teda taky moc nejela. mne teda ani ty ryzove a bezlepkove testoviny, brr. ale asi se na to da zvyknout

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 20. února 2017 12:57

mně z toho chutnalo něco takovýho, ale žádná dietka teda

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 20. února 2017 14:18

Jo, dá se zvyknout a je dobrý vyzkoušet víc značek, jsou v tom dost rozdíly. Já mám třeba hodně ráda rýžové nudle, ale chutná mi jich ta půlka, druhá má pro mě takový divný odér, jako by smrděla myšinou...

Polenta mi chutná grilovaná, ta je super, ale taky mi doma nejde udělat dobrá.

49376 příspěvků moje polička 20. února 2017 14:21
Reakce na Potrefenáhusa:

no v ramci eliminacni diety je potreba teda rict, ze to ani nema byt dieta redukcni. a ani zadna "jakoze zdrava strava"  takze nahrazovat cukr cukrem (ruzne ty sirupy med.. ) apod nema vyznam

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 20. února 2017 14:32

já vim

49376 příspěvků moje polička 20. února 2017 15:25
Reakce na Potrefenáhusa:

kazdopadne polentovy hranolky vypadaji dobre:-)

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 20. února 2017 23:11
Reakce na Potrefenáhusa:

Já vařím polentu v zeleninovém vývaru. Přidávám rozmaryn a pepř. Na závěr, pokud to není ono, tak vmicham trochu  luciny. Jíme to jako kaši nebo opečene. 

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 21. února 2017 10:27

Já si dělám polentu jako kaši a strouhám si na ní hořkou čokoládu. Nebo slanou variantu s máslem, sparmazánem a s bylinkama. Jako rychlá snídaně je polenta fajn. Kupuju ve wfm instantní, ta je dobrá.

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 21. února 2017 10:38

Já jsem polentový hranolky zkoušela, myslím podle Apetitu. Jedlý to bylo, ale žádný nadšení se nekonalo. Taky se mi nějak nedaří udělat doma dobrou polentu.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 21. února 2017 10:48

apokalypsa. od vcera teploty, bolesti brucha a lietanie na zachod. moze za to tych 6 bonbonov, alebo sa konecne zacala crevna ocista? ach :-( toto bude zaujimavy mesiac. 

49376 příspěvků moje polička 21. února 2017 11:27
Reakce na palahniukowa:

"ocista" spis ne. urcite ne s teplotou:-( mas doporuceny i nejaky probiotika? 

Offline kkristýna
139 příspěvků moje polička 21. února 2017 11:51
Reakce na palahniukowa:

No psala jsi, že na chutích má vliv i PMS, tak to možná přejde po menstruaci. Já tohle prožívám každý měsíc, pokud zrovna nenasadím HA, a to žádnou zdravotní dietu nemám.