"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Lilly_Ku
4453 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:34

Mirka volej pohotovost, rozhodne.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:36

Počkám do rána, snad se vrátí manžel,  odvezl by ji k obvoďačce.

Offline artemisia
297 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:38

Mirka vždycky, když jsem na školení první pomoci, tak školitelé (většinou pracují na těch 15x linkách) nabádají k volání záchranky, i kdyby jen kvůli konzultaci. Osobní dostavení se na pohotovost může mít spoustu obstrukcí. Samozřejmě při nynější situaci nevím, jaké mají stavy, ale váš případ bych úplně nepodceňovala

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:40

artemisia Mám ji u sebe, dávám na ni pozor. Vůbec se to nehorší, kdyby ano, už by jela. A ona taky sanitku nechce, nedovolila by mi ji zavolat.

Offline rasaNori
8764 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:47

viktorka_od splavu ja nadavam pokazde co  musim neco vetsiho umyt, bohuzel rekonstrukce kuchyne nejdriv za 2 roky... A to mel muz skvelou myslenku, ze se vymeni jen podlahy a tahle kuchyně se vrati zpatkyjen pres moji mrtvolu!!! 

Offline eM
1715 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:49

Mirka Normálně zavolej na pohotovost a vsecko, cos popsala sem řekni operátorovi. Minimálně poradi, prip pošlou sanitku. Tohle není obtěžování záchranky, obtěžování je kvůli zadrene trisce a podobným blbinam.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:51

eM Teď jsem s ní mluvila, prý začíná mít i hlad, tak uvidíme, jak jí bude ráno.

Díky všem za názory!

Offline miuu
411 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:52

Mirka Podle těch příznaků, které popisuješ bych řekla, že to něco bude (u břicha těžko říct, takhle na dálku). Věř mi, že lidi volají záchranku kvůli větším blbostem. Minimálně jsou zvyklí. Ale břicho by se podceňovat nemělo. To nám v chirurgii vždycky zdůrazňovali.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:55

Mirka Volala bych záchranku. Chápu, že je ti to třeba blbý, ale zavolej. Dispečerka ti hlavu neutrhne. Mně to před lety zahránilo život. Já rychlou volat nechtěla, manžel mě neposlechl a zavolal. Od té doby vím, že je lepší volat třeba "zbytečně". Jinak jak už tady někdo psal, břicho není legrace a někdy hrají roli hodiny. Přes noc bych to rozhodně nenechala. Aby sis to pak nevyčítala.

Offline continuity
41788 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:03

Mirka jíst bych ji teď nedávala, zavolala na dispečing 155. Takto jsme volali kdysi kvůli popálenemu kamarádovi. Byli jsme na chatě a nevěděli, kde je nejbližší špitál s popálenina. A dispečerka mu tu sanitku v podstatě vnutila.

K mému dědečkovi bez řečí jezdili kvůli dehydrataci. Fakt to není obtěžování. 

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 14:28

Mirka Tak co si zavolat taxi a nechat se odvést na pohotovost tak? Manžel jel s dost podobnými příznaky v létě na pohotovost MHD a tam mu teda vynadali, že měl přijet dřív. Břicho se podceňovat fakt nemá.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:16

Jste mě trochu vystrašily. Babi ale fakt nechce, prý jí je lépe. Každopádně díky, aspoň si nebudu připadat tak blbě, jestli jim budu volat.

Offline 711990
18274 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:24

Mirka kdyz se mi neco podobnyho stalo jako tehotny, volali sme na lokalni lekarskou sluzbu prvni pomoci a tam poradili co delat a kam pripadne dal zavolat. Vygoogluj si tu nejblizsi, uvidis provozni dobu. Kdyby se to nahodou zhorsilo. Muzete zkusit rehydratacni roztok kulisek. Ale taky bych se bala slinivky(bolest do zad).

Offline rasaNori
8764 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 15:30

Mirka ja takhle slepak, jako tehotna. Desna sranda. No v Motole me nejdriv chteli odeslat na porodni, pak zjistili ze teda ne a operace. Tez jsem nikam nechtela, ono to pak trochu povolilo a ja myslela ze uz dobry. A ne. 

Offline continuity
41788 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 16:36

rasaNori no to je průser slepaku, ono to povolí a tehdy to zacne začne být opravdu špatný. 

Offline rasaNori
8764 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 16:49

continuity jo, ja tam jela ze mi rozezenou prdy a byl z toho tyden v nemocnici. 

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 17:30

Všem děkuji moc!

Babi je dospělá a svéprávná, snažila jsem se jí vysvětlit, že to není legrace, na všechno má argument. Pije bylinkové čaje, vzala si nějaké léky, tak doufám, že kdyby to bylo vážné, že by se jí přitížilo a dopravila bych ji na tu pohotovost (tedy muž nebo sanitka).

Offline marieu
5140 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 17:52

Mirka vaječník to nebude, u slepáku začínají bolesti okolo pupku a pak se stěhujou do pravého podbřišku, v začátku bývají zažívací potíže spojené se zvracením, ale mělo by to být zvracení bez příměsi jako je žluč. Zánět slinivky bolí velmi, velmi moc, ti lidé prakticky nenajdou ani úlevovou polohu a bolesti bývají pásovité v horní polovině břicha s vyzařováním do zad. Třesavka, zimnice, teplota, křečovité bolesti břicha a zeleně zbarvená průjmovitá stolice by teoreticky mohla být i salmonelóza. Při zánětu nebo drobných kamíncích žlučových cest v játrech by měla bolesti spíš v pravém podžebří. Zánět těch žlučových cest by byl dost závažný stav. Nejsem chirurg, ale pokud by se jednalo o dámu 60+ , myslím, že by byla třeba minimálně návštěva na pohotovosti, osobně mi to přijde i na uložení.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 17:58

marieu Děkuju! Dáma je 70+, ale čilá, takový generál. Ty bolesti se jí stěhují po břiše a po zádech, jak ji tak poslouchám. Zdrhla mi k sobě do přízemí a šla nakrmit králíky a slepice. Už je doma manžel, tak kdyby něco, můžeme ji odvézt.

Offline marieu
5140 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 18:07

Mirka Chápu, moje babička nebyla jiná...držím vám palce a doufám, že to nebude nic vážného. Měle byste ohlídat, jestli se nezhoršuje a jak je hydratovaná- to bývá u seniorských skupin problém i bez nemoci. Jestli nějak tak v klidu přečká noc, ale zároveň ráno nebude lepší, zašla bych minimálně k praktikovi. Držím palce!