"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 07:34
Reakce na Kokoska:

Kdyz jsem byla poprve na anglictine, ucitelka se ptala, jake dalsi jazyky jeste znam nebo aspon rozumim. A pak rikala "A co slovensky?" Zustala jsem na ni koukat, vubec me nenapadlo o slovenstine uvazovat jako o cizim jazyku.

Janulik03 

tak to si napriste muzu vylepsit CV o dalsi jazyk. V praci mame par Slovaku a ja "nechapu", proc by nemeli mluvit slovensky. Mozna to bude tim, ze jsem spoustu knizek cetla ve slovenstine, kdyz nebyl cesky preklad.

Na vysoke jsm mela hodne spoluzaku ze Slovenska a byli fajn. Spoluzacka/kamaradka tu zustala a jsme kamaradky porad, I kdyz si vzala kluka, ktereho jsem chtela sbalit ja. Cestne jsem uznala, ze to nebyla jeji aktivita, ze on me nechtel a mel oci jen pro ni. 

Jeste ted mi vadi, kdyz si pri ceste na Slovensko musim kontrovat, jestli mam obcaku nebo pas, protoze to proste nepovazuji za cizinu. Kdyz jsem vezla syna na letiste do Blavy, tak jsem si od nej musela vyptat eura na parkovani, neb mi nedoslo, ze jedu za hranice...

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 08:58

Ještě když jsme u toho, hrozně se mi nelíbí označení Slovena. Zní mi to jako nadávka, něco na úrovni ťamana spomínaného v jiném vlákně. 

Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 10:49

mnum taky je.. resp.citim to stejne.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:03

mnum slovena je pejorativni stejne jako cajzl

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:12
Reakce na Mha:

Nepříjemnou Slovenku jsem zažila jen jednou, když jsem s maminkou vyzvedavala léky z lékárny a lekarnice se jí ptala, jestli nemá chore oblicky. Opravdu si v té chvíli ani jedna z nás nemohla vzpomenout, co je to za záhadný orgán. A ta osoba nepříjemná, místo aby chvíli počkala, začala vykrikovat O-BLI-CKY! Čo na tom nechápete?

​Proto jsem začala o těch lékárnách - takhle jsem to právě zažila mnohokrát. Přitom právě tam docela záleží na tom, aby jim lidi rozuměli, ne?

Ať mi nikdo netvrdí, že se nemůžou naučit aspoň ty důležitý (odlišný výrazy). No když můžeme vědět my tady, co jsou to ty obličky... mohlo by to fungovat i naopak! Ne každej Čech měl půlku rodiny na Slovensku, ne každej Čech měl půlku knihovny ve slovenštině

V naší sámošce je mi to celkem fuk, pokud holka odmítá mluvit česky, konečnou sumu každej vidí na tý kase a víc diskuse netřeba, ale v těch lékárnách mi to pije krev.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:12

viktorka_od splavu co je cajzl? Jsem to nikdy neslyšela

Online Sweet Potato
39951 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:16

mnum čížek

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:21

viktorka_od splavu 

No jo, Brno

Zajímavý, že ta láska je vzájemná... ale my pro Brňáky žádný označení nemáme, nebo aspoň o něm nevím

Online Sweet Potato
39951 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:22

barbucha Asi nestojej za řeč?

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:24

Sweet Potato 

Hned jsem si taky vzpomněla na: Copak o Praze, to se toho napovídá... Ale víte, co se říká o Brnu? Nic, vůbec nic!

(sorry do Brna!!)

Offline SunEclipse
3449 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:26

barbucha to si nemyslím, řekla bych, že pražáci nic proti Brnu nemají - ledaže bys znala nějaké přistěhovavší se wannabe pražáky,  ti potom by si mohli hrát na honoraci

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:34

SunEclipse 

No nevim... (přistěhovalce resp. náplavu nepoznám, rodnej list mi nikdo neukazuje )

https://www.facebook.com/PrazskyInstitutProUrazeniBrna

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:36

viktorka_od splavu Sweet Potato aha, díky za obohacení slovníku  z toho článku znám jen označení pepíci. A já jsem naplavenina. 
Jinak u nás se občas řekne Čechůň ( s čárkou nad u), ale vnímam to spíš jako škádlivé označení, ne ve zlém. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 26. prosince 2020 11:36

A znáte Pražský institut pro urazeni Brna? Jeho logo je super. Existuje i opačný ekvivalent, samozřejmě.

Vidim, ze jsem opožděná.

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 12:21

Mha 

Ale Mlho

Offline SunEclipse
3449 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 12:24

barbucha ale di ty, Pražský institut pro urazeni Brna je jasná recese, to nejsou žádný hateři. 

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 12:38

SunEclipse 

Dyk jo, ale pochybuju, že se u toho Brňáci válej smíchy (na rozdíl od nás ).

Offline SunEclipse
3449 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 12:42

barbucha jak kteří - ty Brňáci, co nadávaj automaticky na Prahu kvůli všemu, ty si to asi berou osobně. Ti, co nejsou zakomplexovaný, si to berou k srdci asi jako my dvě institut pro urážení Prahy.

Offline Mha
příspěvků moje polička 26. prosince 2020 12:42