"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 18:38

Gatita tak já nejsem nijak zvlášť ale asi to bude tím studiem v zahraničí ( i když pro Slováky je Česko skorodomovina). I když z našeho ročníku se většina lidí vrátila, anebo se přestěhovala za prací do dalšího zahraničí. 

Offline Potrefenáhusa
38541 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 18:40

Když mluvej slovenky česky, tak je to ale krásný, s tím měkkým přízvukem, třeba Táňa Pauhofová 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 18:53

Potrefenáhusa vidíš a mne to veľmi nejde do uší, zato keď hovoria Česi slovensky, tak mi to príde pekne. Ale ako tak rozmýšľam, páčilo sa mi ked všetci cudzinci, čo rozprávali (alebo sa snažili) rozprávať po slovensky. Na VŠ sme mali zahraničnú študentku z Japonska a tá teda valila, bola úžasná. Si pamätám ako ju spolužiačka na jednom výskume učila povedať "pästný klin".

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 18:55

Kdyz jsem byla poprve na anglictine, ucitelka se ptala, jake dalsi jazyky jeste znam nebo aspon rozumim. A pak rikala "A co slovensky?" Zustala jsem na ni koukat, vubec me nenapadlo o slovenstine uvazovat jako o cizim jazyku.

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 18:57

Sairon tak ja vzadu neslysela nikdy nic, v zadnem jazyce:)

Ale na tech pravech vim, ze starsi rocniky (v dobach, kdy ne vse bezelo online) prskaly na slovenske spoluzaky a prezdivaly jim sk mafie. Obcas nekdo slohnul papir z nastenky, kde se mohl clovek prihlasit na zkousku nebo na seminar (zni to jako stredovek, stara dobra tuzka na provazku), a kdyz se tam ten papir pak objevil, byl zaplneny slovenskymi jmeny. Jedna znama na to dodnes ukrivdene vzpomina, ze kvuli tomu musela jit na zkousku az v zari. Ja se s nicim podobnym ale nesetkala.

Offline letfenixa
10807 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 18:58

Luna tak tomuto nerozumiem, čo je na Slovensku menej priateľské?

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:00

paktofonika diky

Offline Potrefenáhusa
38541 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:09

Gatita jsem taky studovala částečně v pravěku, kdy se na zkoušky zapisovalo tužkou na nástěnce, ale zase se tam člověk mohl dojit rano škrtnout, no, to elektronicky rano, když se člověk fakt necejti, už nejde 

Online nolita
6513 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:19

Sairon tak to by se nabizelo poprosit, at zopakujou otazku .... :) 

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:28

Potrefenáhusa tak ja mam pro tuzky a sesitky slabost, tohle mi z toho praveku trochu chybi. My meli vetsinu veci na skole uz resenou  online, ale sem tam se jeste dalo.

Uplne jsem se tetelila blahem, ze do motolske porodnice se mohl jit clovek zapsat do notesu na sesternu. Kdyby to bylo online, jsem tehotna doted.

Offline Luna
10862 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:30

letfenixa No ja doufam, ze nic. Jako ze to tu ohledne toho jazyka neni tak prisne. Nevim, jak to nejak normalne napsat, aby to prave nevyznelo, ze mam neco proti slovenskym narizenim. 

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:33

Luna mne sa zda, ze aj v CR plati, ze ucitel by mal na zakladnej ci strednej skole pouzivat cestinu, t. j. Slovaci a ini cudzinci by mali pouzivat pri vyucbe cestinu, teda pokial to nie su ucitelia cudzich jazykov ako anglictina, nemcina a pod.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:41

dorota nn nevlastni syn mel na zakladni skole slovenskeho ucitele chemie a ten ucil ve slovenstine. mne to teda prislo hodne divne, ale zjevne to jde. jinak ty slovenske jazykove zakony byly v dobe vzniku u nas vnimany dost kriticky. dnes uz je to asi kazdemu fuk.

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:48

viktorka_od splavu slovensky jazykovy zakon je kriticky vnimany mnohymi aj na Slovensku. Ale nie som si ista, ci vyzadovanie ovladania slovenskeho jazyka pri vyucbe v skolach je dane jazykovym zakonom alebo skolskymi zakonmi. Inak doklad o ovladani slovenciny musia predkladat vsetci cudzinci, ktori ucia na skolach, viem o Poliakovi ci Novozelandanovi, ktori museli absolvovat skusku a preukazat, ze ovladaju slovencinu.

Offline letfenixa
10807 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 19:56

Luna aha, tak na ZŠ a SŠ mi príde správne učiť v štátnom jazyku

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 20:29

buble já vím, že jim je to umožněno na základě dohod, ale považuji to v současnosti za ne úplně šťastný relikt dob minulých. Prostě dnes již nelze automaticky předpokládat, že ten vyučující slovenštinu ovládá natolik, aby mohl hodnotit obsah v podstatě odborného textu.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 25. prosince 2020 22:53

Já měla kolegyni Slovenku a ta vždy říkala, že česky mluvit nechce, protože když se Češi snaží mluvit slovensky, je to hrozný a ona ví, že by to bylo i naopak:) Já jsem ráda, když Slováci mluví slovensky. Nemám problém jim rozumět a navíc mám ten jazyk ráda. Ale třeba muž má s porozuměním dost problémy.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 25. prosince 2020 23:38

Sairon to bych skoro nevěřila, že může být problém, v psané formě jsou si ty jazyky tak absurdně podobné, že to skoro vypadá jako odlišnost v nářečí regionu než cizí jazyk. Máš ten problém jen se slovenštinou nebo i s angličtinou/němčinou?

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. prosince 2020 00:03

Krehutka já mám se čtením slovenštiny taky mnohem větší problém než s mluveným slovem. Ale díky parfumanii jsem se dost zlepšila;)

Offline letfenixa
10807 příspěvků moje polička 26. prosince 2020 03:29

Už sme to tu niekoľkokrát rozoberali, tak som rada, že syn pozná rozprávky len v češtine, dnes sme spolu pozerali Jak vytrhnout velrybe stoličku, tak aspoň jeden cudzi jazyk bude mať zadarmo.