barbucha no ono je to fakt pribuzny jazyk a pritom aj tu ludia pisu ze nerozumeju. Ono ked napriklad cestinu sa snazi anglican napriklad tak je to roztomile ked slovak tak trapne. Vela krat som to pocula. Myslim ze v dnesnej dobe je super ze ludia slobodne cestuju kam chcu a kde je vola rozumiet tak to ide super.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
To je rozhodně super a dorozumění se meze nekladou... já ale mluvila o těch co tady dlouhodobě žijou - přece ani v jiných státech by nemohli profesně působit, mluvit výhradně svojí mateřštinou. Ani v Polsku, na Ukrajině nebo v Rusku, kde by se přece taky nějakej společnej základ ještě našel.
Jestli někdo neovládá cizí jazyk bez chyb, rozhodně není trapný - každej se někdy učil a žádnej učenej z nebe nespad ![]()
Muj muz je v Cechach pres 40 let a stejne do cestiny obcas praskne slovenskou koncovku nebo nejaky tvar. Ale na pana premiera teda nema
A kdyz zacne se svou sestrou mluvit slovensky, prijde mi to hrozne divny.
Moji kolegové jsou Slováci a Ukrajinci, všicni mluví svým jazykem a moje nesouhlasné vyjádření ohledně kouření mimo přestávky pochopili všichni a to jsem mluvila česky. Oproti tomu vedoucí vedoucího, cápek z vysočiny je debil na entou a mluvenému rodnému slovu nerozumí. Je to o lidech.
Nepříjemnou Slovenku jsem zažila jen jednou, když jsem s maminkou vyzvedavala léky z lékárny a lekarnice se jí ptala, jestli nemá chore oblicky. Opravdu si v té chvíli ani jedna z nás nemohla vzpomenout, co je to za záhadný orgán. A ta osoba nepříjemná, místo aby chvíli počkala, začala vykrikovat O-BLI-CKY! Čo na tom nechápete? Bylo to nepříjemné a už tam nejdu. Chodím do jiné lékárny za jinou Slovenkou:)
A souhlasim s Kan jje to o lidech, ne o státní příslušnosti.
Mha ty orgány taky vůbec neumím, je jich víc, co se mi pletou
Potrefenáhusa třeba pečeň:)) a podzaludkova zlaza:)) V klidu si vzpomenu i na ty oblicky, ve stresu stracam aj mozog.
Mha nejlepší je pažerák
Fiction jezis co je pazerak? Zlucnik?![]()
barbucha okrem svojej matematikarky na SŠ ktorá bola Češka a snažila sa hovoriť po slovensky, nepoznám jediného Čecha na Slovensku hovoriaceho po slovensky.
Ja mam na Slovensku povdavane kamaradky, jedna ucila na SŠ a musela slovensky mluvit. Ale asi to nejak zvladla. No a kdyz jsem u nich na navsteve, tak jejich manzele umiraji smichy z naseho hantecu. Pry je to strasne vtipny, no...![]()
Luna nuž, v škole sa má hovoriť štátnym jazykom
No celkom som sa tu podivila kolki nerozumia slovakom. Vzdy ma to zarazi opacne to tak nie je. A teda ze vzdy ked je niekto v obore blb je to slovak ma trosku nadvihlo. Je to take ehm zvlastne takto triedit .
No asi sa ma to aj dotklo .
U nas pracuje v okoli vela cesky hovoriacich a dlhodobo tu zijucich ludi, tiez sanesnazia hovorit slovensky a nikomu to evidentne nevadi. Proste rozumieme.
Tu sa tato tema opakuje a vzdy ma to zamrzi.
osobne si to neber, je to zbytočné... Ja mám kolegyňu, ktorá mne a ešte jednej ďalšej Slovenke opakovane hovorila ako všetky jej spolužiačky a vobec všetky Slovenky čo kedy poznala, boli arogantné, veľmi ambiciózne a namyslené, a pritom na to nemali. A ešte ako všetky Slovenky prišli do Česka klofnúť českých mužov... To sa ťažko na také niečo vobec odpovedá, ona nám to hovorila akože len tak medzi rečou a zo srandy...(no, jej teóriu o tom zaberaní českých mužov sme jej obe potvrdili
)
inak do ankety pridávam, že žijem v ČR 15 rokov a rozprávam na cudzích česky, pripadá mi to normálne, keďže žijem v tejto zemi pristúpiť na tento jazyk a nespoliehať na to, že mi predsa budú rozumieť. Aj keď po pár slovách je každému jasné, že Češka nie som ![]()
711990 jícen
letfenixa No na Slovensku jo. Celkove mi to tam prijde mene "pratelske", nenapada me ted lepsi vyraz, aby to zas nevyznelo blbe...
Potrefenáhusa Jos no ja vypozorovala, ze nejvetsi problem maji se Slovaky lidi, kteri s nimi studovali. Meli na vysokych skolach plno vyhod (nevim, jak je tomu ted), k tomu se pridalo treba trochu arogantni chovani a ty ambice v kombinaci s ostrymi lokty a bylo dokonano. Nejvic to vnimam prave u pravniku a doktoru.
Jj jakožto právník potvrzuji
po VŠ jsem měla ke slovákům dost silnou averzi. Na všech seminářích seděli v malé skupince úplně ve předu, neustále měli "doplňující " dotazy, kterým ale nebylo rozumět, protože kromě toho že mluvili slovensky,tak mluvili i hrozně rychle. Takže místo toho,aby se v průběhu hodiny dozvěděla něco zajímavého od vyučujícího, jsem jen poslouchala, jak odpovídá na otázky, které jsem neslyšela. A pak když jsem přednášela jednu dobu na jiné fakultě, tak mě hodně vadilo, že píšou seminarni práce ve slovenstine,protože rozumět psané slovenštině je pro mě ještě těžší, než mluvené a nechápu proč bych se já jako přednášející měla přizpůsobovat studentům ![]()
Názor jsem jsem změnila až pak v práci, kde i slováci psali a mluvili česky, že jsem ani kolikrát nepoznala, že to nejsou češi. Jen teda všichni dodržují "slovenské pátky " kdy mluví se všemi kolegy slovensky, to mi přijde hezký ![]()
A jeden úplně blbý doraz. Dostala jsem pod stromeček náušnice. A zjistila jsem, že od března jsem neměla náušnice. Takže jsem je tam nedostala. Už jsem to tenčíma prošťouchla, strčila tam trochu silnější, ale ty náušnice v uších cítím. Co s tím? Nerada bych, aby se mi to zanítilo, ale náušnice nosím ráda, tak něco pro krásu vydržím
Hlavne pravidelne dierku a náušnice čistiť. To ucho je pár dní trochu červené, teplé a citlivé, ale pokiaľ budeš dodržiavať hygienu, tak by to malo byť po pár dňoch v poriadku. Prešla som si tým párkrát pri rozťahovaní uší kvôli tunelom.
paktofonika čistit stačí vodou nebo i mýdlem? a předpokládám, že tu antibiotickou mast taky pár dní aspon, ne?
@Sairon tak seminarni prace pisou slovensky, protoze to je na zaklade cesko-slovenskych dohod umozneno, a mnoho vysokych skol to ma jeste navic v studijnim radu explicitne uvedeno. A ovladnout psany jazyk (ac pribuzny), neni tak snadne.
Stejne tak ale cesti studenti muzou psat seminarni prace (ale i bakalarky, diplomky) cesky na slovenskych univerzitach.
Zrovna nedavno jsme se s kamaradkou bavily o tom, ze snad uplne vsechny Slovenky, ktere tady zname, jsou fakt ambiciozni (nemyslim to nijak negativne, naopak). Neznam osobne zadnou, ktera by nemela drive. Ono to tak bude asi u drtive vetsiny cizincu, kteri jdou za studiem nebo praci ven.
MaeGandalvoda a mydlo úplne stačí. Framykoin je takisto určite fajn.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje