"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Garfie
28575 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:19

continuity Taky myslím, že většinou jde asi až o dědictví ob generaci. A možná proto jsou často takové problémy, protože pak se to rozdrobí mezi iks sourozenců a jejich děti...

JanieB Já myslím, že u tebe vyvolává ten pocit ta "celoživotní" podpora. Možná kdybys tohle neměla, tak to bereš líp. Ale chápu, že tak velký dar za života, navíc beze slova vysvětlení tobě, je fakt velká křivda, rodiče to s tebou určitě měli probrat!

Jinak se na to ale dívám trochu i tou svojí optikou vůči sestře. Ony ty poděděné domy jsou občas danajský dar. Vlastně je to tak, že jeden z dědiců má starý dům, který potřebuje opravu a nevypadá podle jeho představ a druhý má peníze, se kterými může naložit, jak chce....

viktorka_od splavu Vcelku s tebou souhlasím, jen myslím, že tu velkorysost a soucit by měli uplatnit právě sourozenci. Ten pocit křivdy od rodičů může být docela velký a může mezi nimi nadělat dost paseku.  

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:29

no ja si neviem predstaviť, že keby darovali moji rodičia všetko mojej sestre, cítila by som sa ukrivdená. Mám pocit, že by mi to bolo úplne jedno, je to ich majetok a môžu si s ním narábať ako chcú. Tak isto sa môžu rozhodnúť všetko predať a odsťahovať sa do domova dôchodcov na Floridu napríklad, že. Alebo darovať všetko charite. Proste som zvyknutá, že na čo si nezarobím, to nemám. Ale tak my máme super vzťahy a všemožne si pomáhame, segra je ochotná všetko nechať a ísť mi strážiť Alicu aj na celý deň, keď je treba.

Iné by teda asi bolo, keby bola celoživotný flákač, k rodičom sa nesprávala pekne a tak, tam by asi ten pocit krivdy nastal.

Offline Sweet Potato
40442 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:33
Reakce na Kokoska:

viktorka_od splavu ciste teoreticky, ten vyzkum to dite muze bavit a proto to za ty maly penize dela a nema zajem se zapojit do rodinnyho podnikani. Kdezto ten manazer se treba jen snazi udrzet neco, co vybudovali rodice, odevzdava tomu spoustu casu, ma zodpovednost za zamestnance a nakroceno k infarktu. Treba. Myslim, ze muzeme teoretizovat donekonecna, stejne vzdycky zalezi na konkretni situaci. Ale v podstate souhlasim s Krehutka .

​Já ten důl táto nechci!

Offline Lilly_Ku
4547 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:34

Ja si myslim ze celkove deti nemaj svym rodicum co kecat do toho, jak co udelaji se svym majetkem. I kdyby se rodice rozhodli, ze svuj majetek celej venujou na charitu nebo ho rozfofrujou. Nejaky automaticky moralni narok na dedictvi neexistuje (vyjma zakonnych pravidel).

Prijde mi pochopitelne, ze rodice treba chteji podporit sourozence, kteremu se z jejich pohledu moc nedari.

Nebo ze rodice venujou nemovitost diteti, ktere bydli s nimi nebo blizko nich. Casto se to poji s nutnosti se pak o ty rodice postarat, coz muze byt taky pekny zaprah a tyhle zavazky taky nebyvaji rovnomerne rozdelene mezi sourozence.

Offline Lilly_Ku
4547 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:34
Offline Lilly_Ku
4547 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:36

betsey nez jsem to dosmolila, napsalas to dost podobne :)

Offline Garfie
28575 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:41

betsey Ono to rozhodnutí věnovat majetek charitě, případně to roztočit na Floridě je kolikrát to nejlepší řešení!  

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:41

Lilly_Ku "Ja si myslim ze celkove deti nemaj svym rodicum co kecat do toho, jak co udelaji se svym majetkem. I kdyby se rodice rozhodli, ze svuj majetek celej venujou na charitu nebo ho rozfofrujou. Nejaky automaticky moralni narok na dedictvi neexistuje (vyjma zakonnych pravidel)."

Přesně. Ne vždy je to k libosti všech a kolikrát rozhodnutí může i naštvat/mrzet, ale o majetku snad rozhoduje jeho vlastník ... Bohužel, hodně často, jak jde o majetek, jdou "city" a někdy i rodinné vztahy stranou. Statky jsou dobrý sluha, ale zlý pán.

Blbý je, když se někdo v určitém smyslu angažuje na rozvoji/udržování konkrétního majetku, je vlastníkovi stále k ruce atp. a nakonec "shrábne bank" někdo, kdo nehnul prstem. I to se stává.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:42
Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:47

Garfie

A o tom to je. Kdyz se rozhodnes ty jako uspesnejsi sourozenec, ze se vzdas majetku po rodicich z vlastni vule, tak ok. A pak se zase muze citit nedobre ten mene uspesny, i kdyz dostane majetek. Ze je k nemu pristupovano shovivave:D no je to des, ty rodinne vztahy.

Jak jsem tu psala ze jsme tu mohli mit na mesic svagrovou i s klukama, tak po vcerejsi navsteve u nich jsem rada, ze to nedopadlo:D fakt mame rozdilny pristup k vychove i k tem detem jako takovym... 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 07:53

Lenka22 my mame stejny problem v recku.Platime intrnet cely rok kvuli par dnum.

Offline Janulik03
20294 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 08:06

dynda muz ma presne takeho brata. Cely dospely zivot luzer alkoholik a praca fuj. Boli styri deti a iba tento nepodarok byval s nou. Kvoli jeho eskapadam postupne ostatne deti prestali navstevovat mamu lebo vzdy tam vyvolal konflikt. Nakoniec ked mamu odviezla sanitka do nemocnice tak jej zobral peniaze a ked ju prepustili domov vo dverach bytu sa stretla s kupcami na svoj byt ktori si ho boli pozriet. Ani to jej nepomohlo aby ho z bytu dostala prec. 

Proste si nedala pomoct ostatnymi detmi a este vycitala ze mu nechcu pomoct. Ked zomrela muz sa vzdal naroku na byt po nej ale ostatni nie a nakoniec to dopadlo tak ze byt predali a nepodarkovi som vybavila byvanie v mestskej ubytovni. Ale ani tam nevydrzal vyhodili ho pre neplatenie a alkoholove excesy. 

Chapala som ju ako matka, ze jej najmladsi ale videla som co to robi s muzom. Vlastne sa stal synom mojich rodicov. 

Pachut zostala

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 08:18

Radsi to smazu

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 10:05

Sweet Potato myslíš tu díru v zemi, kterou mu nikdo nemůže vzít?

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 10:19

Sweet Potato Kokoska 

Jinak mi tahle debata připomněla to známý podobenství o návratu nezdárnýho syna... úplně vzorovej příklad. Já to odjakživa nesnášela, nevím proč by se měla neschopnost a lenost vyplácet.

Offline Lenka22
2648 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 10:27

Zarinya to je hrozná otrava, toto, nechápu, proč v době letu na Mars tohle nejde vyřešit jednoduše a prakticky.

Klarajá se právě moc nevyznám v těch pojmech, a když si o tom něco vygooglim, tak se v tom za chvíli ztratím a nevím, co to je.

dyndaviktorka_od splavuasi půjdu touto cestou, tj. nejjednodušší, od velkého operátora, na podzim vypovím a příští jaro uvidím.

Místní operátor do naší vsi neumí zavést, prý jsme v ďolíku. 

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 11:51

K tomu rozfofrování mám ještě takový dovětek z druhé strany, jen pro ilustraci ekonomické negramotnosti... Nejsem proti tomu, naopak, ať klidně rodiče cestují, když konečně můžou, koupí si cokoliv nebo to pošlou charitě. Bylo by ale dobré si něco na účtě ponechat, aby si pak ten člověk nemusel brát bankovní půjčky na zaplacení nájmu, protože to pak musí (dobře, nemusí, ale...) kupodivu řešit děti

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 11:53

barbucha Přesně, na ten biblický příklad jsem taky myslela. 

Offline Garfie
28575 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:03

Candance Tak to je ale dost nefér. A tchýni to možná i mrzelo, když vám to přiznala. 

Zu No bohužel, děti to právě řešit musí, existuje vyživovací povinnost dospělých dětí vůči rodičům. 

Offline eM
1753 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:59

barbucha No ale v tom podobenství dostává syn podíl z dědictví, který mu náleží, tj do toho otec nijak nezasahuje, jedna podle zákona.