eM tam slo spis o tu oslavu navratu, ne? Ze tomu mladsimu vystrojili hostinu, dali mu vsechno mozny, kdezto starsi, ktery se doma cely cas snazil, nedostal nikdy nic.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Zarinya to je hrozná otrava, toto, nechápu, proč v době letu na Mars tohle nejde vyřešit jednoduše a prakticky.
No třeba to konecne vyřeší E.Musk připojí nás vsechny Starlinknem.![]()
Neni nějaká datová karta, na které jdou přenášet data do dalšího měsíce? Jinak Go mobil má ty mobilni tarify všechny hodně flexibilní, nejvyšší na 18GB dat a to už by mohli.stacit, upravis to z měsíce na měsíc. Tak možná to by byla cesta?
Jen nevím jaký budete mit signál.
Kokoska ani kůzle, aby se mohl poveselit s přáteli ![]()
continuity tajně v to doufám
.
Garfie ehm, nepriznala, teda az po tom, co jsme to nasli ve volne polozenem vypisu, kdyz uklizela
Garfie U nás to nebyl danajský dar. Je tam sice práce jak na kostele (nezávidím fakt vůbec), ale u nás jsou pozemky děsně drahé. Kdo nepodědí, má skoro jistě smůlu. A tolik mých kamarádů nebo mladých rodin by se po pár letech v Brně nebo Praze rádo vrátilo, ale pozemky, domy ani byty nejsou... a když už, tak předražené skoro jako na velkoměstě (a to jsme pohraničí, kde nic extra kromě boží atmosféry není ;-)). Pozemek nebo dům u nás (v jakémkoli stavu) je dobrá investice.
U mě je to spíš že je mi důležitější hřejivé vědomí, že "já to dokážu sama a nepotřebuju žádné dárky", že jsem si to vydřela, sama se naučila jazyky a díky tomu si sama zařídila dobrou práci i bydlení v zahraničí. Necítím ani trochu morální právo na něco, co jsem nevydělala a nevybudovala já. Proto to neřeším, akorát jsem si párkrát řekla, že by bylo od našich i od bráchy fajn to se mnou probrat. Řekla bych jim na to, že je to pro mě OK, jde jen o princip.
Candance
Aha, tak to jo, já naivka myslela, že ji tížilo svědomí!
JanieB Já s tebou souhlasím (i ty danajské dary pochopitelně nemají všeobecnou platnost, ale často to tak bývá). Ale třeba pro tebe ještě vaši mají nějaké to překvapení. My třeba v rodině máme případ, vlastně docela podobný tomu tvému, kdy syn dostal dost lukrativní pozemek od rodičů (část jejich vlastní zahrady) a financovali mu tam stavbu domu. On je hodný, ale takový jednodušší vesnický týpek. Dcera vystudovala práva, bydlela v podnájmu ve městě a dost ostrouhala, ale asi za 10 let dostala od rodičů příspěvek na byt, až našetřili další peníze. Těžko říct, jestli dostali stejně, ale každopádně to nebylo, že by ona nedostala nic.
JanieB asi taky záleží, jaký máš k tomu místu vztah, jak si sentimentální. Někomu by mohlo vadit, že tím přišel o vazbu k rodnému domu.
JanieB já tu svojí odpověď myslela spíš obecně než přímo na tebe. Já ke svému rodnému paneláku žádný sentiment nepociťuju;) ale vím, že někdo to tak má.
Evaeva Já mám velkou emocionální vazbu k rodnému městečku, je to tam fakt super, k domu samotnému ani tolik ne ;-) Když jsem "doma", myslím tím spíš to městečko než konkrétní budovu ;-)
Evaeva No to je dobrý pohled, vlastně i ten vztah k místu mohl přispět k tomu, že já se dědictví vzdala ve prospěch sestry. Kdybych to neudělala, dům by se musel zcela jistě prodat a o dědictví bychom se podělily, ale zároveň přišly o rodný dům. Takhle tam zůstala bydlet máma, ségra si přistavěla část a já tam jezdím pořád jako domů. :-)
eM tam slo spis o tu oslavu navratu, ne? Ze tomu mladsimu vystrojili hostinu, dali mu vsechno mozny, kdezto starsi, ktery se doma cely cas snazil, nedostal nikdy nic.
Kokoska má pravdu, otec se mohl kvůli marnotratnýmu synovi přerazit a nevěděl co dřív mu nabídnout... a co chudák ten starší, kterej tam celou dobu otročil a poslouchal otce na slovo a nikdy mu ani nepoděkovali?
"Tolik let už ti sloužím a nikdy jsem neporušil žádný tvůj příkaz; a mně jsi nikdy nedal ani kůzle, abych se poveselil se svými přáteli. Ale když přišel tenhle tvůj syn, který s děvkami prohýřil tvé jmění, dal jsi pro něho zabít vykrmené tele"
![]()
Len Nevím jak moc do hloubky ta kniha o typografii má být.
Pro mě naprostým zázrakem je vydání obsáhlé monografie Oldřicha Hlavsy od Tomanové "Jde o to, aby něco šlo" (vydalo Uprum). Fantasticky zpracovaná kniha po stránce obsahové i řemeslné, dílo Hlavsy v kontextu doby, dopisy s předními světovými typografy či písmolijnami, úvahy, skicy... Hlavsa je pro mě bůh, tři svazky Typografie můj osobní poklad. A díky nim pracuji s písmem.
A možná bych zabrousila i do dob starších a od českých klasiků
Karel Dyrynk: Typograf o knihách
František Štorm: Eseje o typografii
A samozřejme Krásné písmo od Muziky.
andulka01 Jo, Eseje o typografii nejsou nějaká ta výpravná prohlížecí publikace,ale i pro mě jakožto poučeného laika to bylo zajímavé, vtipné, poučné a chytré čtení.
barbucha Myslím, že se nám tam motají dvě věci dohromady - pokud jde o to dědictví, o kterém tu jede zajímavá diskuze (nestejné podíly majetku pro děti), tak to tam opravdu není. Mladší syn dostává na vyžádání svůj díl. O podílu staršího se nemluví, leč není důvod se domnívat, že byl ošizen.
Druhá věc je naštvanost staršího bratra kvůli oslavě návratu mladšího - chápu to tak, že si starší (nejspíš trochu v ukřivděném afektu) neuvědomuje, jak se má vlastně dobře, když žije s otcem, který ho má rád. Otec mu říká "jsi tu stále se mnou, všechno mé je i tvé" a syn nedokáže v tu chvíli ustát, že otec miluje i toho mladšího.
eM jestli otec trochu nekeca, kdyz "vsechno me je i tve" znamena, ze si syn nesmi vzit ani kuzle?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.