"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:00

a co bys potrebovala vedet? monitorovat se da v podstate vsechno, zavisi jak moc je zamestnavatel odvazny.

- obecne lze dobre monitorovat (nebo se to ruzne loguje) - hlavicky emailu + nazvy priloh

- navstivene stranky a cas na nich stravenych (to je celkem osidna velicina, uz jsem videla vystupy, kdy chudak zamestnanec stravil na netu delsi cas nez v praci - hrozne zavisi, jak se stranka chova)

- ze soukromeho telefonu z firemni simkou, pokud tam neni zadny dalsi SW, to, co je na vypisu

- pokud je tam nejaky MDM nebo neco jineho, tak taky geolokace a dalsi veci, ale obecne je dobrym zvykem monitorovat jenom ten prostor zamestnavatele a zbytek nechat byt, maximalne nastavit celkovy zamek na to zarizeni, pripadne nejaka omezeni treba na root anebo jailbreak, ale do toho, co provadi zamestnanec moc nestourat.

- pokud je na PC klient pro monitoring PC, tak pak v podstate vsechno - co kam posilas, kopirujes, tisknes. ale teda je z toho silenych dat a nasazeni neni uplne trivialni. bori se s tim dnes banky a velke korporace, rekneme stredne velka sro, spis bych se divila.

celkem je to ale dost osidna vec, minimalne plati pravidlo, ze o tom musi zamestnanci vedet a to monitorovani musi byt primerene tomu, co zamestnavatel resi.

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:06

mne vase bambusova diskuze pripomela Klan letajicich dyk. tam jsou nadherne bambusove sceny  musim si to zas pustit.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:11
Reakce na continuity:

safetica

jj diky, jsem zjistila ze tu mame lidra trhu a docela koukam co (tvrdi,ze) umi 

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:11
Reakce na continuity:

na klan létajících dýk jsem si taky vzpomněla

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:20
Reakce na continuity:

Potrefenáhusa 

Takže za chvíli se od 999  ve vlákně o cvičení objeví něco jako tohle...

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:22
Reakce na Emerald:

třeba by se tam našlo dost inspirace pro Karoleena 

Offline 999
19832 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:24
Reakce na Emerald:

Potrefenáhusa continuity Hlavně dámy, že se dobře bavíte . Počkejte, až se to rozšíří...

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:26
Reakce na 999:

Až to doroste i k nám na kopec, tak to zastřihnu nebo začnu cvičit... v čem je problém?

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:27
Reakce na 999:

jestli to žerou slimáci, tak u nás na dvorečku to nemá šanci...

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:28
Reakce na Potrefenáhusa:

Jako návod jak zatočit se zaměstnavatelem, který ji nutí chodit čůrat do křoví? Nebo že by mohlo být i hůř, kdyby musela chodit na záchod do takového lesa...

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:29

a tak lider trhu uplne ne, ale rekneme pro ten stredni segment se to da pouzit. o safetice vim, ze existuje, ale to jsme ani nezvazovali. jinak to obecne umi administratory hodne pozlobit, tech mobilnich platforem (hlavne androidich) je strasne moc a ne vsude se to chova korektne.

kazdopadne pokud to sleduje cinnost uzivatele, treba jenom jake aplikace si instaluje, je to uz tezce za hranou ochrany soukromi. a rozhodne by mely byt interne nastaveny pravidla, kdy muze administrator koukat, kde se to zarizeni nachazi (treba pokud uzivatel nahlasil ztratu). pokud toto neni, tak bych jim na to nekyvla, si to nasadit na soukromy telefon.

Offline 999
19832 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:30
Reakce na Potrefenáhusa:

Slimáky nemáme, ale náš místní Holub hřivnáč se na to pokouší sedat :-). Zatím bez šance...

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:30
Reakce na Emerald:

návod na zaměstnavatele a jak zatočit s kolegy, kteří ochotně chodí na malou do lesa, místo aby se vzbouřili a šli domů :-D

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:31
Reakce na Potrefenáhusa:

my vlastne vubec nevime jak to dopadlo? Karoleena  se neozvala, nebo jsem ji nezaznamenala, doufam, ze za trest u keriku nedela hajzlbabu.

49376 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:39
Reakce na continuity:

kyvani nehrozi, me spis zajimalo jestli krom vypisu jak pises jde bez nainstalovani nejake aplikace delat vic, dejme tomu pres vpn. nijak hloub tomu nerozumim tak se omlouvam jestli pisu blbosti, ale treba bezpecnostni varovani pred pripojovanim k cizim wifi jsem zaznamenala, i kdyz netusim jestli vazne muze neco provest

49376 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:39
Reakce na continuity:

my vlastne vubec nevime jak to dopadlo? Karoleena  se neozvala, nebo jsem ji nezaznamenala, doufam, ze za trest u keriku nedela hajzlbabu.

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:48

tak pripojovani k cizim wifi je jiny problem, to muze celkem skodit (PC pres VPN je vice mene v pohode, pokud u toho nebudes klikat na zadna vyskakovaci okenka, ktere pozaduji neco ztahnout nebo nakonfigurovat), s telefonem je to trochu horsi. nedelala bych pres cizi wifi zadne financni operace treba (pres data je to ok).

obecne ti to muze to zarizeni zavirovat, u toho PC je ale nutna nejaka aktivni akce uzivatele - staci to kliknuti na okno. u telefonu nekdy ani to ne. je taky popsan utok tzv. Man in the middle (dve zarizeni si mysli, ze komunikuji naprimo, ale do toho jim vstupuje utocnik a bud odposlouchava nebo rovnou upravuje komunikaci). jde to udelat, je to popsane i prakticky vyzkousene, ale v dobach, kdy uzivatele vyslepici heslo do internetbankingu kamkoliv, je to pro utocniky zbytecne drahe  posledny plosny a opravdu hezky technicky utok pres mobily byl pred 4 roky. spis bych videla uplatneni, kdyz si nekdo polici na konkretniho cloveka nebo firmu.

49376 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:50
Reakce na continuity:

ok diky

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 15. června 2017 10:55

jeste jsme ti tam k tomu neco dopsala

Offline Sweet Potato
40496 příspěvků moje polička 15. června 2017 11:13
Reakce na 999:

Zachovej klid. Bambusu je asi 2000 druhů a vsadím boty, ba i kabelku!, že ten váš stromových rozměrů nedoroste. A kdyby se na tebe přece jen moc vytahoval, do očí mu řekni "dyť seš prachobyčejná lipnice, trávo jedna!"